Attitude: «Γυναίκα Μάνατζερ»

Το σεμινάριο στο οποίο αναλύθηκαν όλες οι ικανότητες και δεξιότητες της γυναίκας μάνατζερ με ένα μοναδικό και πρωτοποριακό τρόπο παρακολούθησαν γυναίκες Μάνατζερ μεγάλων Ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Το σεμινάριο θα επαναληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ALBA: Έναρξη της έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας

Το online ερωτηματολόγιο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τον Ιούλιο του 2012 (www.alba.edu.gr/rci).

Στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2012 της Πανελλήνιας έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας, το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσε ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι τον Ιούλιο ενώ άλλο ένα 38,5% θα μείωνε τους μισθούς.

Η έρευνα διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece κάθε 6 μήνες και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα.

Ο 2ος κύκλος (2ο εξάμηνο) του 2012 διεξάγεται κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2012 με την υποστήριξη της ECDL Hellas εταιρεία μέλος του ομίλου PEOPLECERT και του Kariera.gr.Ο Δείκτης RCI έχει καθιερωθεί ως το βαρόμετρο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Συνολικά πάνω από 700 επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει από το 2006 που η έρευνα ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: www.alba.edu.gr/rci.

Έρευνα της PfB: «Από στέλεχος επιχειρηματίας»

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα της Εταιρείας Επιλογής Στελεχών People for Business με θέμα «Από στέλεχος επιχειρηματίας», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 25 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2012 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 610 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών.

Στόχος της έρευνας, ήταν να διερευνηθεί η τάση όλο και περισσότερων στελεχών που στρέφονται στο επιχειρείν, εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι για το 47% των στελεχών η επιχειρηματικότητα θα αποτελούσε επιλογή ανάγκης λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Μόλις το 31% θα αποφάσιζε να περάσει στο επιχειρείν προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, το 16% θα δραστηριοποιόταν επιχειρηματικά θέλοντας να βάλει τη δική του «σφραγίδα» στο αντικείμενο που το ενδιαφέρει και μόλις το 6%, εξαιτίας των περικοπών στις αποδοχές του.

Ωστόσο, η επιλογή του αντικειμένου για όσους αποφασίσουν να κάνουν ένα επιχειρηματικό βήμα δεν ξεφεύγει από τα στεγανά. Έτσι, το 67% θα προτιμούσε να αξιοποιήσει την προσωπική του εμπειρία και να επιχειρήσει στο αντικείμενό του, το 24% θα έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό και το 9% θα έκανε κάτι σχετικό με οικογενειακή ή συγγενική επιχείρηση.

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών, που συμμετείχε στην έρευνα και σκέφτεται σοβαρά το επιχειρείν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Ειδικότερα, το 51,5% είναι εργασιακά ενεργό επί του παρόντος, το 23,8% βρίσκεται στην ανεργία περισσότερο από ένα χρόνο, το 14,4% είναι εκτός αγοράς εργασίας από 7-12 μήνες και το 10,3% είναι χωρίς δουλειά τους τελευταίους 6 μήνες.

KPMG: Δυο στις τρεις επιχειρήσεις έδωσε μηδενικές αυξήσεις το 2012

Στην έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν το 2012 και τις προβλέψεις για αυξήσεις του 2013, τόσο στο σύνολο της ελληνικής αγοράς όσο και ανά κλάδο δραστηριότητας.

Επίσης, αποτυπώνονται οι τάσεις στην ελληνική αγορά σχετικά με τις μειώσεις βασικών αποδοχών των εργαζομένων. Τα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν τον Ιούνιο του 2012, αφορούν σε δείγμα 116 εταιρειών από διάφορους κλάδους. To 66% των εταιρειών του δείγματος δεν έδωσε αυξήσεις σε καμία κατηγορία εργαζομένων για το 2012.

Για το 2013 η πρόβλεψη για μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους ανέρχεται στο 35% του δείγματος. Οι κλάδοι στους οποίους παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά μηδενικών αυξήσεων είναι του Λιανεμπορίου (88%), του Αυτοκινήτου (83%) και της Yψηλής Τεχνολογίας (70%).

Η μέση αύξηση το 2012 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 0,7% ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και η πρόβλεψη για το 2013. Το 22% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει το 2012 σε μειώσεις βασικών αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG επεσήμανε: «Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μία αυξητική τάση στο ποσοστό των εταιρειών που δίνουν μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους και στο ποσοστό των εταιρειών που προχωρούν σε μειώσεις αποδοχών οι οποίες έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Επίσης αυξάνεται το ποσοστό των εταιρειών που επιλέγουν οι μειώσεις να μην είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά να είναι μόνιμες. Στο ίδιο διάστημα υπάρχει πτωτική πορεία και του ποσοστού της αύξησης που δίνεται στους εργαζόμενους από τις διαρκώς μειούμενες εταιρείες που δίνουν αυξήσεις».

Learning from the Best Practices

Τη Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012, το Great Place to Work® Institute Hellas, πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τη BOUSSIAS, το 4ο Συνέδριό του με θέμα «Αντιμέτωποι με την κρίση; Δεν είμαστε μόνοι!», στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΑΙΤ.

Στο Συνέδριο, δόθηκε η ευκαιρία σε σημαντικά στελέχη από εταιρείες που έχουν βραβευθεί ως Best Workplaces σε διάφορες χώρες του κόσμου, εξαιρετικούς επαγγελματίες του HR, να μοιραστούν με το κοινό τις σκέψεις και την εμπειρία τους σχετικά με το πώς κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς, τις οποίες έχει δημιουργήσει η οικονομική ύφεση τα τελευταία χρόνια και να δώσουν πολύτιμες συμβουλές και αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τους βασικούς ομιλητές, Tiago Costa της ROFF της Πορτογαλίας, Carmina Guitard Marin της Atento της Ισπανίας και Luis Aragon από τη Santander Rio της Αργεντινής, μεταξύ άλλων, οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό μία εταιρεία να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, ποιό είναι το διαφοροποιό εκείνο στοιχείο που κάνει μία εταιρεία να ξεχωρίζει καθώς επίσης και γιατί είναι σημαντικό μία εταιρεία να στηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν τρία ενδιαφέροντα σε θεματολογία workshops, κατά τα οποία εκπρόσωποι επιλεγμένων από τον εκάστοτε τομέα εταιρειών, αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ τους και μοιράστηκαν με τη βοήθεια των ερωτήσεων του ακροατηρίου τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Το Συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση Best Practices βραβευμένων εταιρειών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΟΟΣΑ: Στο 7,7% η ανεργία έως το τέλος του 2013

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013, με τους νέους και τους ανειδίκευτους να υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο ανεργίας στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ θα διατηρηθεί στο 7,7% μέχρι τα τέλη του 2013, έναντι 7,9% του περασμένου Μαΐου, με τον αριθμό των ανέργων να διαμορφώνεται στα 48 εκατ., σηματοδοτώντας αύξηση κατά 15 εκατ. από τα τέλη του 2007.

Η πρόσφατη επιδείνωση στις διεθνείς οικονομικές προοπτικές σηματοδότησε πολύ άσχημα νέα για την απασχόληση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία. «Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να βοηθήσουν όσους ζητούν εργασία, και ιδιαίτερα τους νέους, αίροντας τα εμπόδια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους».

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο για την τόνωση της απασχόλησης μέσω του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου και των επαγγελμάτων σε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού.

Οι οικονομολόγοι έχουν αναφερθεί στους περιορισμούς που υπάρχουν στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με τους πιστωτές να έχουν ζητήσει από τις δύο χώρες να χαλαρώσουν τις περιοριστικές πρακτικές όσον αφορά τα φαρμακεία, τα δικηγορικά γραφεία ή τους οδηγούς ταξί.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, ένα φαινόμενο που αναμένεται μάλιστα να επιδεινωθεί κατά τα επόμενα χρόνια. Στις ΗΠΑ, η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 7,4% μέχρι τα τέλη του 2013 από το τρέχον επίπεδο του 8,2%. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία θα μειωθεί στο 5,2% από το 5,4% φέτος.

Μάλιστα, αν εξαιρεθεί η Γερμανία, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η ανεργία στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 11,8% από το 10,9%, με την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο παράρτημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας το 2011 ήταν 17,9% έναντι 8,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων ανήλθε πέρυσι στο 44,4% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ και το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων στο 49,6% έναντι 33,6%. Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία ήταν 55,6% στην Ελλάδα έναντι 64,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 55-64 ετών ήταν 39,4% έναντι 54,4%.

ΣΕΠΕ: Στο 23,7% η συρρίκνωση αποδοχών για το 10% του εργατικού δυναμικού

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας εδραιώνονται στην αγορά. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων.

Αναλυτικότερα, το α΄ εξάμηνο του 2012 μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α’ εξάμηνο του 2012 το 56,1%.

Γενικά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9%. για το α’ εξάμηνο του 2012. Παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 12,79% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011. Σε ότι αφορά τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας και επιχειρησιακών συμβάσεων, προκύπτει ότι για το 9,3% των εργαζομένων υπήρξαν μειώσεις της τάξης του 23,7%.

Από τις 14 Φεβρουαρίου έως σήμερα υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 496 επιχειρήσεις, που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους, με μειώσεις αμοιβών 24,6% κατά μέσο όρο. Στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις μειώσεις ανά περιοχή βρίσκονται η Ήπειρος, 29,73%, η Θεσσαλία 27.90% και η Κρήτη με 26%.

Αντίστοιχα, 26.151 επιχειρήσεις, που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους, κατέθεσαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας καταστάσεις προσωπικού με ατομικές συμβάσεις και μειώσεις αμοιβών 23,36% κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα, σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, ωστόσο οι έλεγχοι για την πάταξή της εντείνονται.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1.109.658 οι άνεργοι στην Ελλάδα

Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2012 ανήλθε σε 22,5%, έναντι 16,2% τον Απρίλιο του 2011 και 22% το Μάρτιο του 2012. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Απρίλιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.813.601 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.658 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.360.717 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 332.535 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και κατά 12.827 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (μείωση 0,3%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 307.775 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 38,4%) και κατά 27.493 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (αύξηση 2,5%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 15.877 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 0,5%) και μειώθηκαν κατά 2.373 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (μείωση 0,1%).

ΟΑΕΔ: Ετήσια αύξηση των επίσημα ανέργων κατά σχεδόν 14%

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του αριθμού των ανέργων ανέρχεται στα 95.320 άτομα (+13,87%), από τον Ιούνιο του 2011, με μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής (2,80%).

Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 5.284 άτομα (+1,61%), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (3,59%). Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Ιούνιο 2012 ανήλθε σε 126.935 άτομα, από τα οποία 35.704 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 91.231 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 782.493 εγγεγραμμένους ανέργους, οι 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και οι 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%). Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 29.211 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο.

Υπουργείο Εργασίας: στην τρόικα για τους κατώτατους μισθούς

Σε συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Βρούτσης, με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΕΣΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ, οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν στον υπουργό την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει αύξηση των κατώτατων μισθών από το επίπεδο των 590 ευρώ, στο οποίο έχουν βρεθεί μετά και το νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ότι το υπουργείο θα κυρώσει μια τέτοια συμφωνία. Ο Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπάρχει ωριμότητα για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.