Κροατία: Κοινοτικά κονδύλια 128 εκατ. κατά της ανεργίας των νέων

Συνολικά έχουν δεσμευθεί 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων. Στόχος της δράσης είναι να εξασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25, είτε είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες απασχόλησης είτε όχι, θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη ποιοτική προσφορά, εντός τεσσάρων μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι. Αυτή η ποιοτική προσφορά πρέπει να αφορά εργασία, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή συνέχιση της εκπαίδευσής τους και να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την κατάσταση κάθε νέου.

Barclays: Αυξάνει τα μπόνους αλλά και τις απολύσεις

Μεταξύ των απολυμένων θα είναι τουλάχιστον οκτακόσια υψηλόβαθμα στελέχη. Πέρυσι η τράπεζα προχώρησε σε 7.650 απολύσεις, περιορίζοντας το προσωπικό της στους 139.600 υπαλλήλους. Στις αποφάσεις αυτές οδήγησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου, κυρίως εξαιτίας της ζημίας που καταγράφηκε στην επενδυτική τραπεζική. Η διοίκηση της τράπεζας, όμως, αποφάσισε να αυξήσει το ποσό που θα διατεθεί για μπόνους στα στελέχη του τμήματος, από 1,39 σε 1,57 δισ. λίρες -πάνω από 60.000 λίρες (72.500 ευρώ) ανά υπάλληλο. Συνολικά η τράπεζα θα διαθέσει 2,4 δισ. λίρες (2,9 δισ. ευρώ) για μπόνους το 2013, από 2,17 δισ. λίρες το 2012. Οι μέτοχοι της τράπεζας θα αρκεστούν, αντιθέτως, να λάβουν μέρισμα ίσο σχεδόν με το ένα τρίτο του ποσού αυτού (859 εκατ. λίρες). Ο Α. Τζέκινς δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι τα μπόνους δίνονται ώστε η τράπεζα να προσελκύει το καλύτερο προσωπικό «από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο».

Γερμανία: Αυξήσεις ως 6,7% φέτος ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Τα συνδικάτα Verdi και dbb αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες γύρω από το μισθολόγιο στις 13 Μαρτίου. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Verdi, Φρανκ Μπσιρσκ, δήλωσε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με συνολική αύξηση της τάξης του 6,7% και πρόσθεσε ότι ο φορέας δεν έχει παρατηρήσει οι μισθολογικές αυξήσεις να συμβαδίζουν, τα τελευταία χρόνια, με άλλους τομείς. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, χαρακτήρισε το αίτημα ως «υπερβολικό». Το περασμένο έτος, πολλοί Γερμανοί εργαζόμενοι εξασφάλισαν μεγάλες αυξήσεις στις αποδοχές τους, με τους περιφερειακούς δημόσιους υπαλλήλους να έχουν κερδίσει αύξηση στους μισθούς τους της τάξης του 5,6 % μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο σχετικά.

Ελβετία: Οι εργοδότες ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προβλέπει την ουσιαστική άρση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων, που προέβλεπε διμερής συμφωνία της Ελβετίας με την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα σε ελβετικό έδαφος. Η εφαρμογή του μέτρου ελέγχου της εισροής μεταναστών προβλέπει τον καθορισμό ανώτατου αριθμού μεταναστών ετησίως, καθώς και την εισαγωγή ποσόστωσης για την εγκατάσταση και εργασία των αλλοδαπών στην Ελβετία. Το νέο μέτρο αφορά, βεβαίως, και τους περίπου 300.000 Γερμανούς που ζουν και εργάζονται στη γειτονική τους χώρα. Την ίδια ώρα, η παρουσία των αλλοδαπών εργαζομένων φαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ελβετική αγορά εργασίας, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ελβετικός Σύνδεσμος Εργοδοτών, που δεν χάρηκε με την έκβαση του δημοψηφίσματος. O επιχειρηματίας και μέλος του συνδέσμου Φίλιπ Μίσιμαν αναγνωρίζει ότι το ποσοστό μεταναστών, που ανέρχεται σε 23%, είναι σχετικά υψηλό, υπογραμμίζει ωστόσο, όπως δήλωσε στην DW: «Η Ελβετία είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να βρει τους εργαζόμενους που χρειάζεται αποκλειστικά εντός των συνόρων. Πάρτε, για παράδειγμα, τον κλάδο της γαστρονομίας και των ξενοδοχείων ή το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στην περίθαλψη. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς τους ξένους εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των κατασκευών» ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφική» την απόφαση των συμπατριωτών του, επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει αύξηση των επιχειρησιακών δαπανών προς αναζήτηση κατάλληλων εργαζομένων στο εξωτερικό.

Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση

 Η εκδήλωση θα καλύψει σφαιρικά τα θέματα που συνθέτουν την ολοκληρωμένη εμπειρία της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στον τομέα της διοίκησης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «6 Steps to Simplify Your Job Search». Η διευθύντρια του τμήματος Καριέρας και Αποφοίτων του ALBA, Μαρία Μωραγιάννη θα παρουσιάσει τα 6 βήματα που θα οδηγήσουν στην απλοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας και θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες συμβουλές για καριέρα και προσωπική ανάπτυξη. Πληροφορίες: www.alba.edu.gr/infosessions.

Η Randstad υποστηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω του Orange Grove

Το Orange Grove είναι ένας ευέλικτος χώρος εργασίας, μέσα στον οποίο νέοι Έλληνες και Ολλανδοί επιχειρηματίες μπορούν να εργαστούν για τις επιχειρήσεις τους, να δικτυωθούν και να μάθουν. Το Orange Grove αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα με την υποστήριξη Ελλήνων και Ολλανδών εταίρων. Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαρροή πνευματικού κεφαλαίου, καθώς και από την ανεργία των νέων στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να παρακινήσει ταλαντούχους, νέους Έλληνες και Ολλανδούς να παραμείνουν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη χώρα μας, προσφέροντάς τους παράλληλα κατάλληλα εφόδια όπως δίκτυο, εμπειρία και γνώση. Η Randstad συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία Orange Grove με στόχο να υποστηρίξει τα ταλέντα των νέων ανθρώπων και να ενισχύσει το επιχειρηματικό τους πνεύμα. Η Randstad αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών στελέχωσης και προσφοράς τεχνογνωσίας σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού για τους συμμετέχοντες του Orange Grove.

ΟΠΑ: Negotiating Strategically

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναλυθεί η φιλοσοφία της Ελληνικής σχολής σκέψης που αναπτύσσεται στο ΟΠΑ, θα πραγματοποιηθεί ακτινογραφία μίας διαπραγμάτευσης, θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες διαχείρισης συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων καθώς και οι τακτικές διαπραγμάτευσης από εξειδικευμένους συμβούλους διαπραγμάτευσης και διδάσκοντες στο ΟΠΑ και τέλος, θα γίνει μια άσκηση διαπραγμάτευσης (Role Playing).
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη Επιχειρήσεων & Οργανισμών του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα και η παρακολούθησή του θα είναι δωρεάν (μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης σε όσους παρακολουθήσουν όλες τις ενότητες). Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 10 Μαρίου και στη θα εξετασθούν για να επιλεγούν 100 συμμετέχοντες, οι οποίοι πρέπει να έχουν: α) τουλάχιστον 3ετή εργασιακή εμπειρία, β) άριστη γνώση αγγλικών (Proficiency) και γ) πτυχίο ανωτάτης εκπαίδευσης ΑΕΙ/ΤΕΙ (ή ισότιμο της αλλοδαπής με ΔΟΑΤΑΠ). Πληροφορίες: http://www.din.aueb.gr/index.php/application

The CEO Challenge® 2014 Athens Event: Το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί το βασικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Πέραν του ρυθμιστικού πλαισίου οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα για την Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις με τους πελάτες, το ανθρώπινο δυναμικό, το ρευστό διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, την επιχειρησιακή αριστεία, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα, το εταιρικό brand και τη φήμη, και τέλος την παγκόσμια ανάπτυξη. Όλα αυτά τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ιεραρχούν τις πρωτεύουσες προκλήσεις για τη λειτουργία τους ως εξής: ανθρώπινο δυναμικό, σχέσεις με τους πελάτες, καινοτομία, επιχειρησιακή αριστεία, εταιρικό brand και φήμη παγκόσμιος οικονομικοπολιτικός κίνδυνος, ρυθμιστικό πλαίσιο, βιωσιμότητα και εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα.
 
Ποια είναι όμως τα καυτά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα διευθυντικά στελέχη στη χώρα μας εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης; Καταρχάς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι εργασιακές σχέσεις και η αστάθεια στην ενεργειακή αγορά. Αντίθετα σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν ως καυτά θέματα την ανάλυση των δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics) και την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη. Στα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές της ηγεσίας πρωτεύοντα ρόλο για τους Έλληνες παίζουν το επιχειρηματικό πνεύμα και η διατύπωση οράματος, ενώ αντίθετα σε παγκόσμιο επίπεδο προηγούνται η ακεραιότητα, το μάνατζμεντ της αλλαγής και η πολυπλοκότητα της διοίκησης.

«Digital Marketing» από το ALBA και τη socialab Digital Marketing Agency

To σεμινάριο (συνολικής διάρκειας 30 ωρών) απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις της αγοράς, και να μάθουν να σχεδιάζουν αποτελεσματικές στρατηγικές στα Ψηφιακά Μέσα. Μέσα από δυναμικές διαλέξεις, case studies και δημιουργικό διάλογο, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις νέες τάσεις και τις καλύτερες πρακτικές της ψηφιακής επικοινωνίας, τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει ο σχεδιασμός μιας άρτιας και ανταγωνιστικής ψηφιακής στρατηγικής, ενώ θα εξοικειωθούν με τα εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές για να δομήσουν, να εφαρμόσουν και να μετρήσουν σωστά την αποτελεσματικότητα μιας στρατηγικής Digital Marketing. Tο Professional Diploma in Digital Marketing φέρει την πιστοποίηση του Digital Marketing Institute. Πληροφορίες: www.alba.edu.gr/exeddigitalmarketing.

Prime Insurance: Βράβευση των κορυφαίων συνεργατών

Τα τελευταία χρόνια, η Prime Insurance κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και εμφανίζει μία άνοδο που ξεπερνά το 200%, την τελευταία τριετία. Στρατηγικός στόχος της είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση του Δικτύου Πωλήσεων με συνεχείς εκπαιδεύσεις και νέα προϊόντα, με ανταγωνιστικά τιμολόγια σε όλους τους Κλάδους, με εξειδικευμένο Marketing κ.ά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και ευχήθηκε σε όλους τους Συνεργάτες και Στελέχη μια καλή παραγωγική χρονιά».