Σταθερή η ανεργία στη Βρετανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,2% – επίπεδο στο οποίο ανήλθε κατά το τρίμηνο μέχρι το Δεκέμβριο, όταν είχε καταγράψει την πρώτη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2013. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 34.600, έναντι μείωσης 25.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επιπρόσθετα, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ, μόλις κάτω από τα 30,2 εκατομμύρια, χάρη στην αύξηση των αυτοαπασχολουμένων.

Ελβετία: Κατώτατος μισθός στα 3.278 ευρώ

Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στη χώρα, εάν όμως υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η Ελβετία θα έχει τον υψηλότερο κατώτερο μισθό παγκοσμίως – 4.000 φράγκα/μήνα (3.278 ευρώ) ή 22 φράγκα/ώρα (18 ευρώ). Ο μέσος μισθός στην Ελβετία είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 6.800 φράγκα (5.600 ευρώ). Η ελβετική κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με την πρόταση, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει το δημοψήφισμα, καθώς έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών.

Porsche: Μπόνους 8.200 ευρώ στους υπαλλήλους της

Η εταιρεία, με έδρα τη Στουτγάρδη, ανέφερε για το 2013 λειτουργικά έσοδα 2.580.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, στα 162.145 αυτοκίνητα, οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 15% από το 2012, ενώ τα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 3% φτάνοντας τα 14,3 δισεκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Εξαιτίας της επιτυχίας αυτής, οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας θα λάβουν μπόνους 8.200 ευρώ έκαστος, μετά και τη συμφωνία μεταξύ του συμβουλίου της Porsche και του Εργατικού Κέντρου. Σημειώνεται, επίσης, ότι από αυτά, τα 600 ευρώ θα καταβληθούν ως ειδική συνταξιοδοτική εισφορά.

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Ο ίδιος ακύρωσε το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές υγείας των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, για τρίτη φορά κατά σειρά, από 2,5% έως 3,5% επί των αποδοχών τους. Με αυτό το μέτρο που καταργείται με το προεδρικό βέτο η κυβέρνηση σκόπευε να καλύψει ένα έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 133 εκατομ. ευρώ που είχε προκύψει.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας εξέφρασε αμφιβολίες για την αναγκαιότητα του μέτρου καθώς, όπως σημείωσε, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι έχουν κάνει ήδη «μεγάλες θυσίες» με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους, προκειμένου η Πορτογαλία να μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους της δανειακής της σύμβασης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα αναγκαστεί τώρα να βρει νέα πηγή εσόδων ώστε να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, που χαρακτηρίζεται ο σκληρότερος των τελευταίων δεκαετιών, καθώς προβλέπει περικοπές για την εξοικονόμηση ενός ποσού συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΟΟΣΑ: Στα 48 εκατ. οι άνεργοι στα κράτη – μέλη του

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 15 εκατ. σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρισκόταν η ανεργία το 2007. Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι προοπτικές απασχόλησης των νέων αλλά και των ανειδίκευτων εργαζομένων έχουν δυσκολέψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας σαφώς της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. «Οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν κυρίως για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι επλήγησαν λιγότερο αυτή τη φορά», υπογράμμισε η Μόνικα Κέισερ, επικεφαλής της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών στην εκπαίδευση και την υγεία (κατ’ αναλογία με το ΑΕΠ) που καταγράφεται στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ, μπορεί να προκαλέσει «λυπηρές κοινωνικές συνέπειες» μακροπρόθεσμα και να επιδεινώσει τις ανισότητες σύμφωνα με την έκθεση. «Οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να καταρτίζονται ώστε να είναι αποτελεσματικές τόσο σε καιρούς ευνοϊκούς όσο και σε χαλεπούς», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ καλώντας τις κυβερνήσεις να «κοιτάξουν πέρα από την πρόσφατη κρίση» για να «επεξεργαστούν κοινωνικές πολιτικές ικανές να αντισταθούν στην επόμενη κρίση». Τέλος, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι «η αναβολή των μεταρρυθμίσεων, λόγω της ύφεσης θα ήταν λάθος».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Working Group1 της TC258 του ISO

Η τεχνική αυτή επιτροπή ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2007 σαν Technical Committee 236 (TC 236) και δημιούργησε το πρότυπο ISO 21500 με τίτλο «Guidance on project management» που κυκλοφόρησε την 01/09/2012. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το ISO 21500 είναι το 5ο στις πωλήσεις προτύπων του ISO παγκοσμίως. Μετά την κυκλοφορία του ISO 21500 η επιτροπή TC 236 έγινε η μόνιμη επιτροπή TC 258 και ασχολείται με τη δημιουργία προτύπων για «Project, Programme and Portfolio Management».

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν 35 χώρες με δικαίωμα ψήφου και 9 χώρες ως παρατηρητές. Η Ελλάδα είναι μια από τις 35 χώρες που συμμετέχει στην επιτροπή του ISO δια μέσου του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Στην συνάντηση του Λονδίνου, το working group 1 (WG1) ασχολήθηκε με το πρότυπο ISO 21502 «Guidance on project and programme portfolio management». Επικεφαλής του WG1 είναι ο Steve Fahrenkrog από τον ANSI, ενώ τον ΕΛΟΤ εκπροσωπεί στη μόνιμη επιτροπή του ISO TC 258 ο Θεοφάνης Γιώτης Πρόεδρος του PMI-GREECE και Διευθύνων Σύμβουλος της ITEC Consulting/12PM Consulting.

Όμιλος Adecco: Έρευνα με θέμα «Social Recruiting»

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, αναπτύχθηκαν δύο ερωτηματολόγια. Το πρώτο απευθύνεται σε υποψηφίους και επιδιώκει την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τη συμπεριφορά των χρηστών των Social Media όσον αφορά στην αξιοποίηση τους για αναζήτηση εργασίας. Το δεύτερο απευθύνεται σε στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιλογής προσωπικού και στόχο έχει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το κατά πόσο ο κλάδος του HR στην Ελλάδα αξιοποιεί τα Social Media κατά τη διαδικασία επιλογής προσωπικού.

Η έρευνα διεξάγεται ταυτόχρονα σε 23 χώρες (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Σλοβακία, Πολωνία, Τουρκία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Τυνησία, Μέση Ανατολή, Μαρόκο, Κροατία και Σιγκαπούρη) και τα αποτελέσματα θα αναλυθούν ανά χώρα, ενώ θα υπάρξουν και συγκριτικές μελέτες μεταξύ των χωρών.

Linkage Ελλάδος: Η καινοτοµία από την πλευρά του ανθρώπινου παράγοντα

Σε αυτά συμμετείχαν περισσότερα από 50 στελέχη εκπροσωπώντας τις εταιρείες Alcon, BIC, Duty Free Shops, Frigoglass, G4S, General Electric, Groupama, HSBC, Johnson & Johnson, Krocus, PWC, Singular Logic, Stantonchase, Titan, Toyota, Tupperware, Vivartia. Εισηγητής ήταν ο Ron Porter, Executive Vice President & Innovation Practice της Linkage, USA. Το εκπαιδευτικό υλικό βασίστηκε στην έρευνα και αποκλειστική συνεργασία της Linkage µε τον guru του innovation Steven Saphiro.

Κατά τη διάρκεια του workshop, αναλύθηκε το θέµα της καινοτοµίας από την πλευρά του ανθρώπινου παράγοντα. Οι συµµετέχοντες εργάστηκαν σε οµάδες µε στόχο να κατανοήσουν τη σηµασία της ανθρώπινης προσωπικότητας στα διάφορα στάδια της επίτευξης της καινοτοµίας. Το συγκεκριµένο workshop αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά σηµαντικό και αναγκαίο διότι αποτελεί την προσέγγιση που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την ψυχολογία της κρίσης και να βαδίσουν προς την ανάπτυξη.

BCA College: Diploma in Digital Marketing

Συνδιοργανωτής και πάλι είναι ο όμιλος εταιρειών της Think Digital και ολόκληρο το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του IAB. Στόχος του, είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης στα στελέχη που ασχολούνται με το Marketing, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, στην κοινωνία της ψηφιακής πληροφορίας. Πληροφορίες: www.bca.gr, [email protected].

Το ALBA υποστηρίζει το Youth to Business Forum

Μέσα από ένα ζωντανό case study, με τη βοήθεια της Μαρίας Μωραγιάννη, Διευθύντριας του ALBA Career & Alumni Office, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια συνέντευξη και από τις δύο πλευρές, αναλαμβάνοντας ρόλους και έτσι εμβαθύνοντας ουσιαστικά στο πώς πρέπει να συμπεριφερθούν ώστε να μπορέσουν να ξεχωρίσουν. Στα πλαίσια του Forum το ALBA σε συνεργασία με την ΑIESEC Ελλάδος θα προσφέρει επίσης, δύο υποτροφίες.

Μια μερική υποτροφία της τάξεως του 40% για το πρόγραμμα MSc in International Business and Μanagement, ανοιχτή σε αριστούχους αποφοίτους μέλη της ΑIESEC Ελλάδος που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, και μια Διεθνή υποτροφία για πρόγραμμα MSc επιλογής του υποψηφίου. Η δεύτερη αυτή υποτροφία καλύπτει το 40% των διδάκτρων και τα έξοδα διαμονής και  απευθύνεται σε αριστούχους, διεθνή μέλη της AIESEC τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα στα πλαίσια του εθελοντικού προγράμματος και του προγράμματος πρακτικής άσκησης, και θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα της επιλογής τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ALBA (www.alba.edu.gr).

Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι η 31η Μαρτίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο King Saron.