Καταφεύγει στις απολύσεις το 38,4% των επιχειρήσεων

Το Επιμελητήριο δημοσιοποίησε έρευνα που υλοποίησε το ΚΕΜΕ-ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Kαπα Research σε δείγμα 630 επιχειρήσεων, από την οποία προκύπτει ότι το 38,4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθει στα της κρίσης, ποσοστό 19,1 εκ των οποίων % προαναγγέλλουν απολύσεις.

Την ίδια ώρα 4 στους 10 επιχειρηματίες βλέπουν πτώση του τζίρου τους, ενώ το 80,5% των επιχειρηματιών πιστεύουν ότι ο μόνος κερδισμένος από το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης θα είναι οι τράπεζες, καθώς ένα μικρό ποσό της ενίσχυσης τελικά θα περάσει στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: Express.gr

Υποτροφίες και Τιμητικές Διακρίσεις από την COSMOTE

Η απονομή των Υποτροφιών COSMOTE για την Ελληνική Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά φέτος στο νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα στην πόλη της Κομοτηνής. Παρόντες ήταν οι βραβευθέντες φοιτητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της COSMOTE. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, πρεσβευτής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της COSMOTE.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, ανέδειξε δέκα Υποτρόφους, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το ποσό των 12.000 ευρώ ο καθένας, από τους νομούς Δωδεκανήσου, Καρδίτσας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λευκάδας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας. Επιπλέον, είκοσι έξι Τιμητικές Διακρίσεις, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία, απονεμήθηκαν σε υποψηφίους από τις ίδιες περιοχές, με βάση τις σχολικές και εξωσχολικές τους επιδόσεις.

Ξεκίνησε η 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας των Νέων

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

Πάνω από είκοσι δημόσιοι φορείς συνεργάζονται με τους διοργανωτές για να επιτύχει η Εβδομάδα, πληροφορώντας τους νέους για τα σχέδια και τα προγράμματα που υπάρχουν για τους νέους, όποιοι κι αν είναι, επιχειρηματίες, άνεργοι, υπάλληλοι, φοιτητές ή άτομα με αναπηρίες. Στις προηγούμενες δύο ημέρες πάνω από 300 άνθρωποι επισκέφθηκαν το Κέντρο Συνδυασμένης Πληροφόρησης, ενώ κατ’ εξαίρεση, η Θυρίδα Επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς παραμένει ανοικτή ως τις 20.00.

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τα δωρεάν σεμινάρια, όπου ήδη συμμετείχαν διακόσια πενήντα άτομα, σε οκτώ σεμινάρια, σε χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα. Νέοι επιχειρηματίες από το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, και Σερρών θα τιμήσουν τις προσεχείς ημέρες τις εκδηλώσεις.

Πηγή: Emea Business Monitor

Σε 53.000 απολύσεις προχωρά η Citigroup

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η διοίκηση της Citigroup σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες της κατά 20%, υπό το βάρος της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Εν τω μεταξύ, η τράπεζα από τις αρχές του έτους έχει μειώσει τα στοιχεία ενεργητικού της, επίσης, κατά 20%.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το προσωπικό της τράπεζας αριθμούσε 352.000 άτομα, καθώς ήδη έχουν γίνει περικοπές 23.000 θέσεων εργασίας από την αρχή του έτους.

Πηγή: www.in.gr

10.000 απολύσεις στη BT

Το μεγαλύτερο μέρος των 10.000 απολύσεων αφορά στην περιοχή της «έμμεσης εργασίας», όπως τα πρακτορεία, οι εργολάβοι, οι υπεργολάβοι και οι offshore υπάλληλοι, διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει ήδη «κόψει» 4.000 θέσεις εργασίας.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης (τρίτο ημερολογιακό τρίμηνο) κατά 1,3% στα 1,43 δισ. στερλίνες (2,1 δισ. δολάρια), έναντι 1,37 δισ. στερλινών που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Πηγή: www.in.gr

Η γερμανική BASF κλείνει προσωρινά 80 εργοστάσια

Ο γερμανικός κολοσσός τόνισε, επίσης, ότι θα μειώσει την παραγωγή του σε άλλες 100 μονάδες. Από αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν, συνολικά, 20.000 θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία ανέφερε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου η ζήτηση για τα προϊόντα της έχει μειωθεί δραματικά, καθώς οι πελάτες της -λόγω της πιστωτικής κρίσης- δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τραπεζική πίστωση, ενώ μειώνουν τα αποθέματα τους.

Πηγή: www.in.gr

Ημερίδα ενημέρωσης για τα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά ΄Εργα

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Platon Plus και είχε τίτλο: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης στο ερευνητικό πεδίο των Κοινωνικο-Οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών». Παρουσιάστηκε αναλυτικά η τελευταία προκήρυξη της ΕΕ αναφορικά με την έρευνα στον τομέα των Κοινωνικο-Οικονομικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ πολύ σημαντική ήταν η παρουσίαση και καθοδήγηση του ΕΚΤ το οποίο αποτελεί για τη συγκεκριμένη προκήρυξη, καθώς και για ολόκληρο το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, εθνικό σημείο επαφής.

Απονομή βραβείων επιχειρηματικότητας «Κούρος 2008»

Tο Βραβείο Ανάπτυξης & Καινοτομίας απένειμε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στον Συμεών Μαυροειδή, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο και Απόστολο Αποστολάκη, της εταιρείας E-Shop.

Το Βραβείο Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο απένειμε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, στους Μάρκο Βερέμη, Πρόεδρο Δ.Σ. και Αλέξιο Βρατσκίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, της εταιρείας Upstream.

Το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς απένειμε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στον Παναγιώτη Τσάκο, Πρόεδρο του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος.

Το Βραβείο Green Dreams – Πράσινη Επιχειρηματικότητα απένειμε ο Διευθ. Σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Νανόπουλος, στους Δημήτρη Πλατή, Νικόλαο Λάμπρου, Εμμανουήλ Φλεμετάκη και Χρυσάνθη Καλλονιάτη.

Το Βραβείο Στέλιος ΧατζηΙωάννου απένειμε ο ίδιος ο Σ. Χατζηϊωάννου στον Μπράϊαν Κάρεϋ, Γενικό Διευθυντή και στον Αρη Κάρεϋ, Διευθύνοντα Σύμβουλο, της εταιρείας Simply Burgers.

Πηγή: Emea Business Monitor

Θέλω … επιβράβευση και καριέρα

Ο εν λόγω θεσμός είναι μια πρωτοβουλία της WIND για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την επιβράβευση των μαθητών που διεκδικούν τη γνώση και το μέλλον.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι παρουσία οικογενειών και φίλων των μαθητών, εκπροσώπων των πανεπιστημίων, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Επίτιμος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Tornado Κώστας Τριγκώνης, οποίος συνεχάρη τα παιδιά για την επιτυχία τους στο δύσκολο δρόμο που επέλεξαν.

Το πρωί της ίδιας ημέρας η εταιρεία διοργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά την εκδήλωση WIND TELECOMS CAREER DAY 2008, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 150 φοιτητές και υποψήφιοι εργαζόμενοι, καθώς επίσης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δομή και τις λειτουργίες της WIND, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές καριέρας στην εταιρεία και τον ευρύτερο κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα διοργανώθηκαν “workshops” προετοιμασίας για την είσοδο στην αγορά εργασίας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν στην πράξη πώς να προσεγγίσουν τους μελλοντικούς τους εργοδότες και πώς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Ακολούθησαν συνεντεύξεις με στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και εκπροσώπους από διάφορα τμήματα της εταιρείας.

Εσπερίδα eHR

Στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2008 ήταν η ενημέρωση των στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, τα εργαλεία στην υπηρεσία του HR Manager, όπως Intranet, eLearning και Business Process Management και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά.

Ως εισηγητές στην εκδήλωση συμμετείχαν από την EXODUS οι Αδριανός Δρούγκας, Αναστασία Γαρμπή, Ελεονόρα Witkamp και Νίκη Σάλιαρη.