Πέντε ελληνικές εταιρείες στις 100 με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση και βράβευση των διακριθέντων εταιρειών πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στη Μαδρίτη της Ισπανίας, στις 19 Μαΐου 2010. Στην τελετή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη.

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν:
· Οι 50 καλύτερες μικρές και μεσαίες εταιρείες, που απασχολούν 50-500 εργαζόμενους και
· οι 50 καλύτερες μεγάλες εταιρείες, που απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους.

Φέτος, για μια ακόμα χρονιά ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης διακρίθηκαν και πέντε ελληνικές.

Κατηγορία πάνω από 500 εργαζόμενους:
Coca Cola 3E. Η εταιρεία διακρίθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά και παράλληλα έλαβε το ειδικό βραβείο για την «Ανάπτυξη και εξέλιξη των εργαζομένων»
Tasty Foods
Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Κατηγορία 50 έως 500 εργαζόμενους:
Bristol- Myers Squibb. Η εταιρεία διακρίθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά και ήταν υποψήφια για το ειδικό βραβείο «Αξιόπιστη επικοινωνία»
Ψημίτη ΑΕ

Αναφορικά με τη βράβευση των ελληνικών εταιρειών, ο Πρόεδρος του Great Place to Work® Institute Hellas, Δημήτρης Γ. Μαύρος, δήλωσε: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν για άλλη μια χρονιά να διακρίνονται ακόμη και όταν συγκρίνονται με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη. Αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας. Οι διακρίσεις δόθηκαν σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και αυτή η επιτυχία πιστεύω ότι θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερες εταιρείες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επόμενη διοργάνωση».

 Οι 10 πρώτες μεγάλες εταιρείες για το 2010 (πάνω από 500 εργαζόμενους)

 1 Microsoft  Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο
 ATP  Δανία
 SMA Solar Technologie  Γερμανία
 4 3M Deutschland/3M ESPE  Γερμανία, Γερμανία
 IRMA  Δανία
 6 Coca-Cola HBC Greece  Ελλάδα
 7 SAS Institute  Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία
 8 Accenture  Φινλανδία, Σουηδία
 domino-world TM  Γερμανία
 10 PepsiCo  (Tasty Foods -Greece)  Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία

 Οι 10 πρώτες μικρές και μεσαίες εταιρείες για το 2010 (κάτω από 500 εργαζόμενους)

 1 &samhoud  Ολλανδία
 2 Middelfart Sparekasse  Δανία
 3 Reaktor  Φιλανδία
 4 Roche Φαρμακευτική  Δανία
 5 noventum consulting  Γερμανία
 6 4flow  Γερμανία
 7 Fros Herreds Sparekasse  Δανία
 8 ConSol* Λογισμικό  Γερμανία
 9 Creativ Company  Δανία
 10 Autisme Center Vestsj?lland  Δανία

Η δομημένη στρατηγική, κλειδί για τις διαπραγματεύσεις υπό την πίεση της κρίσης

Αυτό αλλάζει μία σειρά δεδομένων όπως ότι μειώνεται η ευθυκρισία και τα αντανακλαστικά στη συζήτηση, η ανάγκη άμεσων αποτελεσμάτων περιορίζει τα χρονικά περιθώρια και κατά συνέπεια τις στρατηγικές επιλογές και αυξάνεται το άγχος που με τη σειρά του αλλοιώνει την προσοχή και την ενεργητική ακοή. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα από το γεγονός ότι όλες οι πλευρές είναι σε μία ανάλογη θέση.

Μετά τη δύσκολη χρονιά που πέρασε και ενόψει μιας δυσκολότερης, ειδικά για την ελληνική αγορά, η καχυποψία και η εσωστρέφεια έχουν αυξηθεί.

«Είναι προφανές ότι η κινητικότητα στο επιχειρείν θα επανέλθει στους πρότερους ρυθμούς μόνο μέσα από σχήματα διαπραγμάτευσης τα οποία προβλέπουν οφέλη εκατέρωθεν και δεν κυριαρχούνται από μονομερείς διεκδικήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο John MacMillan, ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης Δεξιοτήτων Διαπραγμάτευσης SCOTWORK, στο πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο της εταιρείας στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου 2009.

«Μία από τις θεμελιώδεις αρχές του καινοτόμου προγράμματος της SCOTWORK, η οποία βρίσκει ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο εφαρμογής στη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι το γεγονός ότι μέσα από τις ασκήσεις ενισχύουμε τη θετική στάση στη διαπραγμάτευση, την υπέρβαση των αδιεξόδων και την αποφυγή των πολώσεων. Η ευέλικτη στρατηγική, με προϋπόθεση την καλή προετοιμασία σε μια δομημένη διαπραγμάτευση, είναι το κλειδί για να αυξηθούν τα deals και πολύ περισσότερο τα καλά deals», προσθέτει ο εκπρόσωπος της SCOTWORK Ελλάδας Γιάννης Δημαράκης.

Refreshing Your Knowledge

Πρόκειται για σεμινάρια διάρκειας 4-5 ωρών με ομιλητές καταξιωμένους εισηγητές της αγοράς. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση-επιμόρφωση των στελεχών όλων των βαθμίδων σε δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για την αποτελεσματική απόδοση του στελέχους στην επιχείρηση και την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στη σωστή διαχείριση του χρόνου.

Ήδη έχουν υλοποιηθεί 2 σεμινάρια αυτού του κύκλου: «Διαπραγματεύεστε;» με εισηγητή τον Δ. Παπακωνσταντίνου και «Aim High» με εισηγήτρια τη Χάτζη Σκευοφύλακα, Αν. Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ι.&Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε., επιστημονικοί συνεργάτες της Attitude.

Ολοκληρωμένο σύστημα επαγγελματικής αυτοβελτίωσης

Περιλαμβάνει θεωρία, βιωματικές ασκήσεις, επαγγελματικά εργαλεία, παιχνίδια και υλικό για το πνεύμα, το σώμα και την ψυχή ώστε να επιτευχθεί άμεσα μία συνολική προσωπική αλλαγή.

Το Business Life Management System συνδυάζει «καταξιωμένες» επιστημονικές προσεγγίσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να διαχειρίζονται τα του «επαγγελματικού τους βίου» μέσα από ένα πολλαπλό πρίσμα:
1. Την ολιστική ψυχολογική προσέγγιση Gestalt για οργανισμού και επιχειρήσεις (Gestalt in Organizations).
2. Το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (Neurolinguistic Programming-NLP)
3. Την προσέγγιση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Emotional Intelligence).

Οι δημιουργοί των Business Life Management System και Life Management Reviving Breaks, Ντέμη Μωραΐτου, Γιώργος Σταμάτης και Ντέπη Νικολαΐδου διοργανώνουν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου ενημερωτική ημερίδα στο ξενοδοχείο Stratos Vassilikos. Περισσότερες πληροφορίες στο www.teamspirit.gr.

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ενδεικτικά αναφέρουμε εταιρείες που συμμετείχαν με Στελέχη τους στο Πρόγραμμα: Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ, Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΒΕΕ, Αρήτη ΑΕ, ΔΕΗ ΑΕ, Παραγωγή Γαστρονομικών Προϊόντων ΑΕ, Πλέστης ΑΕ, Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος ΑΕ, ΣΙΚΑ Ελλάς ΑΕ, Χαλκόρ ΑΕ, Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ, ΑCS AIR Courier – Διεθνείς Μεταφορές & Διευκ/σεις ΑΕΕ, BCI ΑΕ, Data Communication ΑΕ, EFG Eurobank Ergasias ΑΕ, Marfin Εγνατία Τράπεζα ΑΕ κ.ά.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για Στελέχη Επιχειρήσεων που διεξάγεται επιτυχώς με την αναγνώριση του Επιχειρηματικού κόσμου. Επισημαίνεται δε ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας του έχουν αποφοιτήσει σε όλη την Ελλάδα 3.075 άτομα.

Οι διδάσκοντες είναι Καθηγητές, καταξιωμένοι Μάνατζερ και Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, η δε ποιότητα του Προγράμματος προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τίτλο σπουδών που χορηγείται στους αποφοίτους κατόπιν εξετάσεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σειρές 65η έως και 72η. Η έναρξη της 73ης Σειράς Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες στο www.eede.gr.

Έναρξη προγράμματος υποτροφιών για μεταπτυχιακά της PwC 2010-2011

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της PwC για την καθοδήγηση στη σωστή εκπαιδευτική και επαγγελματική σταδιοδρομία διακεκριμένων και ταλαντούχων νέων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • Απόφοιτους Α.Ε.Ι. και Πολυτεχνείων – για μεταπτυχιακά πλήρους φοίτησης
  • Στελέχη επιχειρήσεων – για μεταπτυχιακά μερικούς φοίτησης.

Οι υποτροφίες (ύψους 2.000-4.000 € η κάθε μία) προσφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε χρηματοοικονομικά, διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού, τραπεζικά, internal audit, risk regulation, IT systems & security, Information Systems, Total Quality Management & Systems, MBA, ναυτιλιακά και περιβαλλοντικές επιστήμες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα κριτήρια επιλογής επισκεφτείτε το www.pwc.gr.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια από την KPMG

Μετατροπή – Συγχώνευση και Διάσπαση Εταιρειών (Ενδιάμεσο) 10 – 11 – 12 Φεβρουαρίου 2010
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες με κατανοητό και πρακτικό τρόπο στη λογιστική και φορολογική διαδικασία της μετατροπής, συγχώνευσης και διάσπασης εταιρειών βάσει των διατάξεων του Ν.2190/20 του Ν.2166/1993 και του Ν.1297/72.

RelSkills: Η σημασία των Διαπροσωπικών Σχέσεων στον χώρο εργασίας (Βασικό – Ενδιάμεσο) 23 – 24 Φεβρουαρίου 2010
Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν εκείνες τις ικανότητες που θα τους οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις ώστε να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους στον επαγγελματικό χώρο.

Εξειδικευμένα Θέματα Επιλογής Στελεχών(Προχωρημένο) 25 – 26 Φεβρουαρίου 2010
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση δύσκολων και λεπτών θεμάτων που πραγματικά κάνουν τη διαφορά στην αποτελεσματική επιλογή στελεχών. Με το πέρας του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν τις πιο σύγχρονες στρατηγικές και τεχνικές σε εξειδικευμένα θέματα της επιλογής στελεχών.

1o Eθνικό Συνέδριο Εκπαιδευτών Leroy Merlin Ελλάδας

Θέματα που θα παρουσιαστούν θα είναι η Στρατηγική της Εκπαίδευσης της Leroy Merlin Ελλάδας, Νέες Τάσεις και Σύγχρονα Εργαλεία Εκπαίδευσης όπως και μηχανισμοί και συστήματα τόσο για την μέτρηση όσο και για την αύξηση της Αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης. Επίσημος καλεσμένος ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος, ,Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Linkage. Eκπαιδευτικά παιχνίδια, Workshops και Ομάδες Μάθησης θα διανθίσουν το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Συμμετέχοντες θα είναι οι εκπαιδευτές από όλα τα καταστήματα της Leroy Merlin. Στόχος του Συνεδρίου θα είναι η ενημέρωση, η συνεργασία, η κοινοποίηση των αποτελεσματικών πρακτικών, η ανταλλαγή ιδεών και η ανακάλυψη καινοτόμων λύσεων.

Υψηλά ιστάμενες γυναίκες και με το νόμο

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, έδωσε περιθώριο έξι ετών στις γαλλικές εταιρείες για να συμμορφωθούν. Οι περισσότερες κορυφαίες γαλλικές εταιρείες είναι ανδροκρατούμενες. Για την ακρίβεια το ποσοστά των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στις εν λόγω εταιρείες είναι μόλις λίγο πάνω από το 10%. Αλλά και στη Βρετανία τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα καθώς οι γυναίκες στο board of directors μεγάλων εταιρειών υπολογίζονται περίπου στο 12%.

Επιστημονικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη των στελεχών

Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται με τη συνεργασία του βρετανικού κρατικού πανεπιστημίου NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΑΔΕ). Συγκεκριμένα η ημερίδα με θέμα «Υγιή στελέχη για υγιείς επιχειρήσεις – Πρόληψη και θεραπεία επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων» έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου και για τις 19 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «Rethinking the business of banking».

Στις 27 Ιανουαρίου, ο διευθυντής εκπαίδευσης της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ Στέφανος Γωγάκος θα παρουσιάσει workshop με θέμα: «Υποκίνηση και αξιολόγηση των στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων – Η περίπτωση της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ», ενώ «Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης στην ηγεσία» θα αναλυθεί στις 24 Φεβρουαρίου από το Δημήτριο Βαλασίδη, αντιπρόεδρο του ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ATHENS GSM.

Τέλος, το «Talent Management: Ο πόλεμος των ταλέντων και η τέχνη της αλχημείας» θα αναπτυχθεί στις 14 Απριλίου από το Χαράλαμπο Μιχαηλίδη, Διευθυντή υποστήριξης της HELEXPO.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη κατάρτισης των ενεργών και δυνητικών στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων σε περίοδο οικονομικής κρίσης, το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM προσφέρει τις εκδηλώσεις αυτές χωρίς κόστος συμμετοχής.