HR Most Influential Thinkers 2017

Στην 4η θέση αντίστοιχα συναντάται η Amy Edmonson, Novartis professor of leadership and management στο Harvard Business School ενώ σε επόμενες θέσεις βρίσκονται οι: Gareth Jones, Visiting professor στο IE Business School, Chris Roebuck, Visiting professor of transformational leadership στο Cass Business School και ο Stephen Bevan, Head of HR research development του Institute for Employment Studies- οι οποίοι έχουν φιλοξενηθεί ως Ομιλητές σε προηγούμενες διοργανώσεις του People Management Executive Seminar. Σημειώνεται ότι η φετινή διοργάνωση του συνεδρίου, θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν από τους πιο περιζήτητους HR ομιλητές στον κόσμο, τον John W. Boudreau. Πληροφορίες: www.peoplemanagement.gr

Τι ευκαιρίες προσφέρει η αυτοματο ποίηση του ΗR;

Καθώς τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι οικονομίες εξελίσσονται, οι επιτυχημένοι οργανισμοί επιδιώκουν τη βελτιστοποίηση της συμβολής των ανθρώπων και της τεχνολογίας. Ωστόσο όπως ο ίδιος υποστηρίζει «Πολλές από τις ήδη υπάρχουσες πρακτικές διαχείρισης ανθρώπων ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα και θα πρέπει να επανασχεδιαστούν για την ψηφιακή οικονομία». Έχουμε chat-bots για να χειρίζονται τα αιτήματα πελατών, εξωτερικούς συνεργάτες που πληρώνονται σε κρυπτο-νομίσματα και ρομπότς για να κάνουν απλές εργασίες. Τόσο μέσα από ανάλυση όσο και μέσα από πραγματικά παραδείγματα, η παρουσίαση του Andy θα ασχοληθεί με τις βασικές τεχνολογικές ευκαιρίες μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης καλύτερων οργανισμών. Ο ίδιος πιστεύει ότι το HR μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό το μετασχηματισμό μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της τεχνολογίας, των people analytics, της συμπεριφορικής επιστήμης και του evidence-based management.

Ο Ed Broadhead ανακηρύχθηκε Global CEO for One Month 2017

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, θα εργαστεί για έναν μήνα υπό την καθοδήγηση του Alain Dehaze, CEO του Ομίλου Adecco, ως ενεργό μέλος της διοίκησης μίας εταιρείας της λίστας Fortune 500. Μέσω του προγράμματος, θα έχει μια μοναδική εμπειρία εργασίας αλλά και ζωής, καθώς θα βρίσκεται δίπλα σε υψηλόβαθμα στελέχη, μαθαίνοντας πώς διαχειρίζονται μία πολυεθ νική επιχείρηση.

Η εμπειρία αυτή θέτει τις βάσεις για μία επιτυχημένη καριέρα, καθώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί εντός του Ομίλου Adecco, σε θέση ανάλογη των προσόντων και των φιλοδοξιών του. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα “CEO for One Month” είναι μέρος της πρωτοβουλίας Adecco Way to WorkΤΜ του Ομίλου Adecco, που στόχο έχει να συμβάλει στην εξάλειψη της ανεργίας των νέων ενισχύοντας της απασχολησιμότητά τους και τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους μέσω συμβουλευτικής καριέρας και ευκαιριών απόκτησης χρήσιμης εμπειρίας εργασίας.

3η «Ημέρα Ευκαιριών Εργασίας» από την DSA

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να φέρει σε επαφή υψηλού επιπέδου απόφοιτους, νεοεισερχόμενους στον επαγγελματικό στίβο, καθώς και υποψηφίους με εργασιακή εμπειρία, με ενδιαφερόμενες εταιρείες και ιδρύματα στην Ελλάδα και στο γερμανόφωνο εξωτερικό, ώστε να βοηθήσει την είσοδό τους στον επαγγελματικό χώρο.  Σημειώνεται ότι η 3η «Ημέρα Ευκαιριών Εργασίας» που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Αυστριακής Πρεσβείας και της Πρεσβείας της Ελβετίας και υποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

1ος σταθμος η Αθηνα για τη Σχολη Επιχειρηματικοτητας

Μέσα σε μια εβδομάδα γεμάτη γνώση, νέες εμπειρίες και ενθουσιασμό, και με την καθοδήγηση επιχειρηματιών-μεντόρων, οι επίδοξοι επιχειρηματίες κατάλαβαν πώς μπορούν να μεταβούν από τη σύλληψη μιας ιδέας στη δημιουργία μίας βιώσιμης επιχείρησης. Ο θεσμός, που διοργανώνεται από τη διεθνή ΜΚΟ ThinkYoung, πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά, ενώ φέτος η σχολή της Αθήνας έλαβε χώρα στο πλαίσιο του The New York Times Athens Democracy Forum (ADF) με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και της Coca-Cola στην Ελλάδα. Μεγάλη νικήτρια ήταν η ομάδα με την επιχειρηματική ιδέα PROOF.IT, η οποία παρουσίασε έναν καινοτόμο τρόπο αξιολόγησης εργαζομένων στο χώρο της εστίασης, ενώ τη δεύτερη και την τρίτη θέση έλαβαν οι ιδέες SPEAK UP και E-MPLOYED.

Vodafone: Για 8η χρονια το προγραμμα World of Difference

Φέτος, ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης αυξάνεται σε 15 από 10, για τις οποίες το Ίδρυμα Vodafone θα καλύψει μισθό και εργοδοτικές εισφορές. Σημειώνεται ότι βασικός στόχος του προγράμματος Vodafone είναι η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, με παράλληλα οφέλη για την κοινωνία, καθώς οι νικητές θα συμβάλλουν με την εργασία τους, στην ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις ιδέες και το όραμά νέων ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, το πρόγραμμα έχει έως σήμερα προσφέρει απασχόληση σε 54 νέους ανθρώπους και έχει συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου 49 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, σε 11 πόλεις σε όλη τη χώρα. Καταληκτική ημερομηνία για δήλωση συμμετοχής έχει ορισθεί η 15η Οκτωβρίου 2017.

“High Heels on High Hills”

Η πρώτη θεματική ενότητα περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με τις «Βέλτιστες Πρακτικές Εταιρικών Πολιτικών για το Γυναικείο Κεφάλαιο» στην οποία συμμετείχαν: η Βίκυ Γρηγοριάδου, Managing Director, The Nielsen Company, η Αναστασία Μακαριγάκη, Περιφερειακή Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Κεντρικής Ευρώπης και Ευρύτερων Βαλκανίων της PepsiCo, η Ηρώ Μέλλιου, Head of Centers of Expertise στην Vodafone Hellas και η Νάνσυ Μαλλέρου, Ιδρύτρια και CEO της Life Clinic Group.

Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω ενότητα η συζήτηση, επικεντρώθηκε στα θέματα κοινωνικής κουλτούρας και οικογενειακής εκπαίδευσης που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν τις γυναίκες να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους και να διεκδικούν λιγότερα από τους άντρες, στον επιχειρηματικό στίβο καθώς και στα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικότητας που δείχνουν ότι οι νεώτερες γενιές γυναικών εισέρχονται πιο δυναμικά σε αυτόν διεκδικώντας ξεκάθαρα τη θέση που τους αξίζει.

Η δεύτερη θεματική ενότητα της εκδήλωσης, περιελάμβανε συζήτηση Ανωτάτων Στελεχών με θέμα: «Οι προκαταλήψεις στην επιλογή, ανάπτυξη και ανέλιξη των Γυναικών στην Ανώτερη ιεραρχία» υπό το συντονισμό του Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, Όμιλος Εταιρειών ΙCAP και Προέδρου της ΕΑΣΕ. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Αργυρή Βαγιωνά, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ‘’Αναγέννηση’’- Κέντρο Αποκατάστασης, Χαρά Βαρδακάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος Πειραιώς Factoring και ο Σεραφείμ Καραΐσκος, Director Εxecutive Search and Selection, ICAP People Solutions.

Alpha Bank: Η μείωση της ανεργίας θα συνεχισθεί

Οι αναλυτές της τράπεζας παρατηρούν ότι η ανεργία μειώνεται, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, και εκτιμούν ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η διάρθρωση της αγοράς εργασίας, οι σχετικές αμοιβές των επιμέρους δεξιοτήτων και η φύση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια θα προσδιοριστούν από την εξέλιξη μιας σειράς παραγόντων, οι οποίοι είτε διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης είτε καθορίστηκαν από τις ευρύτερες γεωπολιτικές και δημογραφικές εξελίξεις. Μεταξύ άλλων, κατέγραψαν τους εξής παράγοντες:
α) την εκροή μεγάλου τμήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας (brain drain), αλλά και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, όπως και μη Ελλήνων που είχαν έρθει στη χώρα τις προηγούμενες δύο δεκαετίες,
β) την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς εργασίας ως αποτέλεσμα των πρόσφατων προσφυγικών ροών, που ενδέχεται να επηρεάσει τη δυναμική των αμοιβών σε ορισμένες κατηγορίες χαμηλής εξειδίκευσης
γ) την αλλαγή στη δομή της απασχόλησης με την ενίσχυση της μερικής έναντι της πλήρους απασχόλησης και της μισθωτής έναντι της αυτοαπασχόλησης.

Δ’ 3μηνο 2017: Στο +15% οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +15% και πρόκειται για τις ισχυρότερες που έχουν αναφερθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Πιο αναλυτικά, οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, με τον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις να καταγράφει Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +21%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών καταγράφουν αξιόλογη αύξηση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές είναι κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερες τόσο για τον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης όσο και τον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Παράλληλα, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται και για τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε διεθνές επίπεδο, οι προβλέψεις για το τελευταίο Τρίμηνο του έτους είναι κυρίως θετικές με τους εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες και επικράτειες να προσδοκούν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν.

Οι πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, την Ινδία και την Ουγγαρία. Αντίθετα, τα πιο αποδυναμωμένα σχέδια προσλήψεων Δ’ τριμήνου καταγράφονται στην Ελβετία, τη Βραζιλία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Τέλος συμφωνα με την έρευνα, στις 25 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), οι εργοδότες αναμένουν κάποια αύξηση των θέσεων εργασίας σε 24 χώρες, ενώ μόνο οι εργοδότες στην Ελβετία αναμένουν αμετάβλητο κλίμα προσλήψεων.

«Ημέρες Εργασίας» από τον ΟΑΕΔ για νέους

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν α) Ημέρες Εργασίας για νέους (Youth Fairs) με στόχο να φέρουν σε επαφή τον νεανικό πληθυσμό με την αγορά εργασίας και β) Εργαστήρια Ευαισθητοποίησης και Ενεργοποίησης όπου έχουν ως αντικείμενο την παροχή, στους συμμετέχοντες-ωφελούμενους, πρακτικών οδηγιών/τεχνικών για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη τους στη διαδικασία αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας.