Αυστραλία: αύξηση της ανεργίας στο 4,5%

H Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4.5%, το Νοέμβριο έναντι 4.4% για τον προηγούμενο μήνα  Σύμφωνα με το πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που διαφημίζονται στις μεγάλες εφημερίδες και στο διαδίκτυο, μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 18,2% στη Βικτόρια και κατά 9,7%, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη τη χώρα. Εξάλλου, ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Tesltra σχεδιάζει να μειώσει κατά 12.000 άτομα το προσωπικό του, έως το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την προτροπή του πρωθυπουργού να μη γίνουν μαζικές απολύσεις

Πηγή: Emea Business Monitor

Αυτοκίνητα: Εφιάλτης με εκατομμύρια ανέργους

Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά (ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 συρρικνώθηκαν πάνω από 20%), ενώ για το 2009 αναμένουμε περαιτέρω πτώση 20%, η οποία θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια εργαζομένους» τόνισε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του BBC.

Σύμφωνα με τον Γ. Φερχόιγκεν, τα προβλήματα των Ευρωπαίων κατασκευαστών οφείλονται στον συνδυασμό της βραχυπρόθεσμης μείωσης της ζήτησης λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην υπερπαραγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 7,8% το 2008, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 15 ετών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν, ωστόσο, οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς, κατά τον Γ. Φερχόιγκεν, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πιθανότατα δεν επαρκούν, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: Ημερησία

Τα ανοιχτά γραφεία επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων

Πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων από το Queensland University, που μελέτησε μεγάλο δείγμα εργαζομένων από πολλές χώρες του κόσμου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι χώροι επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα και δημιουργούν στρες.

Το 90% του δείγματος έχει αρνητική στάση απέναντι στη δουλειά σε γραφεία ανοιχτού τύπου. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι εργασιακοί χώροι συνδέονται με υψηλά επίπεδα στρες, συγκρούσεων, αποχωρήσεων, αύξηση της μετάδοσης των ιώσεων ακόμα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η φασαρία στα ανοιχτά γραφεία δημιουργεί προβλήματα στη συγκέντρωση των υπαλλήλων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια. Με λίγα λόγια, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κρίνεται καταλληλότερη για τους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς, όμως, η κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων μπορεί να αποδειχτεί έως και 20% λιγότερο δαπανηρή.

Πηγή: www.news.com.au

Κατάταξη λόγω ανεργίας

Τα στοιχεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι αποκαλυπτικά. Όσο η ανεργία αυξάνεται, οι Αμερικάνοι αναθεωρούν τις απόψεις τους και κατατάσσονται στο στρατό. Ο σταθερός μισθός, οι παροχές και η συνεχής εκπαίδευση γίνονται ακόμα ελκυστικότερα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία των New York Times το περασμένο έτος ήταν το πρώτο μετά το 2004, τη χρονιά που εκτοξεύθηκε η βία στο Ιράκ, που οι στόχοι στρατολόγησης επιτεύχθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η τάση αυτή, όχι μόνο δε δείχνει να διακόπτεται, αλλά ενισχύεται σημαντικά όσο περνάει ο καιρός.

Τον περασμένο Νοέμβριο στις τάξεις του Αμερικανικού στρατού κατατάχθηκαν 5.605 άτομα (6% περισσότεροι από το στόχο). Τον Δεκέμβριο, που η ανεργία άγγιξε το 7,2% σημειώθηκε παρόμοια αύξηση στους νέους στρατιώτες.

Barclays: Προς περικοπή θέσεων εργασίας

Εκπρόσωπος του πιστωτικού ιδρύματος μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία μείωσης διοικητικών θέσεων σε κάποια τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και μονάδες επενδυτικής διαχείρισης. Νωρίτερα, κύκλοι της τράπεζας έκαναν λόγο για περικοπή 2.100 θέσεων εργασίας στον τομέα της επενδυτικής δραστηριότητας. Στις αρχές του μήνα, η Barclays είχε ανακοινώσει την κατάργηση 408 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία στον τομέα της πληροφορικής.

Πηγή: Ναυτεμπορική

CIPD/ KPMG Πως οι εργοδότες προσπαθούν να αποφύγουν τις απολύσεις;

Τα δεδομένα της έρευνας σχετικά με την αγορά εργασίας, που θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα, αποκαλύπτουν ότι μισοί εργοδότες σκοπεύουν να μειώσουν τις προσλήψεις, ενώ το 44% θα διακόψουν τη συνεργασία με άτομα που απασχολούνται μέσω πρακτορείων προσωρινής απασχόλησης για να αποφύγουν τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού.

Ταυτόχρονα, σχεδόν 2 στις 10 επιχειρήσεις πρόκειται να εφαρμόσουν ευέλικτη απασχόληση και το 17% των εταιρειών δείγματος προσανατολίζονται στην περικοπή των bonus. Πάντως, μόνο 7% σκοπεύουν να προβούν σε μείωση μισθών. Οι συγκεκριμένες λύσεις έχουν υιοθετηθεί από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική ύφεση, όπως οι κατασκευές και οι υπηρεσίες προς ιδιωτικές εταιρείες.

Μείωση μισθών στα «κεφάλια» της ΔΕΗ

Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι φετινές αποδοχές τους θα περικοπούν έως και 60%, ενώ σε κάθε περίπτωση καταργούνται τα μπόνους. Για τον πρόεδρο Τ. Αθανασόπουλο, οι ετήσιες αποδοχές του οποίου φθάνουν στις 300.000 ευρώ, οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η μείωση των δαπανών κατά 90 εκατ. ευρώ και η ανάθεση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.400 μεγαβάτ. Ανάλογοι στόχοι, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, τίθενται για τους Ν. Χατζηαργυρίου και Π. Ευθύμογλου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πρωταθλητές στην απογοήτευση οι Έλληνες

Πράγματι, 9 στους 10 συμπατριώτες μας δηλώνουν απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι κατά πολύ μικρότερο αγγίζοντας το 69%. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για τις εργασιακές σχέσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90%) θεωρούν ότι η απασχόληση στην χώρα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Στη συγκεκριμένη μέτρηση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Πορτογαλία (95%) και την Ουγγαρία (93%).

Έξι στους δέκα Έλληνες εκφράζουν απαισιοδοξία αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στην απασχόληση, ενώ το 55% του δείγματος δείχνουν προβληματισμένοι για την εργασιακή τους κατάσταση μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ericsson: Προς νέες περικοπές θέσεων εργασίας

Οι ανωτέρω απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας, που ανακοίνωσε η Ericsson πέρυσι.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

10.000 νέες θέσεις εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό για την απασχόληση νέων ανέργων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, απόφοιτοι του γυμνασίου. Το ύψος της επιχορήγησης κυμαίνεται από 18 έως 22 ευρώ ημερησίως και πρέπει να σημειωθεί από την 24μηνη ισχύ του προγράμματος, οι επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται για τους 21 μήνες.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική