--> 

Η Google επιβραβεύει την καινοτομία

Η Google ζητά από τους χρήστες να στείλουν τις δικές τους ιδέες αναφορικά με τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων, προσφέροντας 10 εκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίηση των πέντε καλύτερων από αυτές. Αυτές οι ιδέες μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές, σύνθετες ή απλές, αλλά σε κάθε περίπτωση να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν οι 100 καλύτερες ιδέες και στη συνέχεια οι χρήστες θα επιλέξουν τις καλύτερες από αυτές. Οι ψήφοι τους θα αναδείξουν τις 20 επικρατέστερες και στη συνέχεια το πάνελ των κριτών θα επιλέξει τις πέντε ιδέες που θα χρηματοδοτηθούν.

“Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο ότι οι μεγαλειώδεις ιδέες μπορούν να προέλθουν από παντού. Το Google Chrome δημιουργήθηκε όταν οι μηχανολόγοι συνειδητοποίησαν την ανάγκη και έναν εξολοκλήρου νέο browser, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει χρήση εξελιγμένων εφαρμογών. Το Google News ξεκίνησε όταν την 11η Σεπτεμβρίου ένας μηχανολόγος απελπίστηκε με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να συγκεντρώσει πολλές διαφορετικές πηγές πληροφόρησης σε ένα σημείο”, επισημαίνει η εταιρεία.

Και συμπληρώνει: γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμέτρητες ιδέες οι οποίες χρειάζονται χρηματοδότηση και υποστήριξη για να πραγματοποιηθούν. Ποιες ιδέες από αυτές θεωρούμε ότι είναι οι πιο cool; Μία ομάδα η οποία αποτελείται από δύο άτομα υλοποιεί μία λύση για να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπων (οι οποίοι με απίστευτη σωματική κούραση μεταφέρουν καλάθια με πέντε λίτρα νερό για πολύ μεγάλες αποστάσεις) σχεδιάζοντας και διανέμοντας το Hippo Water Roller, ένα σχετικά φτηνό container το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να κυλήσει στο έδαφος. Η First Mile Solutions υλοποιεί απλές, αλλά αποτελεσματικές ιδέες για τη διασύνδεση απομονωμένων κοινωνιών στο Internet.

Πηγή: emea.gr

Η BT στην υπηρεσία των εργαζομένων από το σπίτι

Σύμφωνα με τη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών British Telecom οι κάλοι μάνατζερ θα πρέπει να κάνουν τους εργαζόμενους να νιώσουν ξανά μέρος της ομάδας τους. Για αυτό λανσάρει έναν νέο οδηγό, τον οποίο ονομάζει Remote Manager’s Toolkit. Από έρευνα της BΤ προέκυψε ότι το 88% των μάνατζερ δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για το πώς να διαχειριστούν τους τηλε- εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε ότι δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της συγκεκριμένης πρακτικής. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να δουλέψουν από το σπίτι και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.

Το 23% των εργαζομένων θεωρούν ότι στην περίπτωση που επιλέξουν την προοπτική εργασίας από το σπίτι ο συνάδελφοί τους θα τους κατηγορήσουν για αδιαφορία. Ενώ εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί ανησυχούν ότι θα χάσουν τις παρέες τους, το κουτσομπολιό και τα πειράγματα του γραφείου. Το ένα πέμπτο ανησυχεί επειδή δε θα έχει την υποστήριξη του IT.

Το νέο εργαλείο της BT μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να απολαύσουν τα θετικά στοιχεία της τηλε- εργασίας χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα της δουλειάς στο γραφείο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη βοήθεια ειδικών πάνω σε θέματα εξ αποστάσεως εργασίας.

Πηγή: Fishburn Hedges

Υποτροφίες Cosmote για την Ελληνική Περιφέρεια

Οι Υποτροφίες Cosmote, ύψους δώδεκα χιλιάδων ευρώ η καθεμία, απονέμονται σε δέκα πρωτοετείς φοιτητές Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων, με στόχο την ενίσχυση των πτυχιακών σπουδών τους.

Το πρόγραμμα φέτος απευθύνεται σε σπουδαστές που έχουν αποφοιτήσει από δημόσια σχολεία των νομών Δωδεκανήσου, Καρδίτσας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λευκάδας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και το επίπεδο των υποψηφιοτήτων, η εταιρεία προτίθεται και για τη φετινή χρονιά να απονείμει Τιμητικές Διακρίσεις, συνοδευόμενες από το ποσό των χιλίων ευρώ η καθεμία. Ως προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων και των σχετικών δικαιολογητικών από τους υποψηφίους έχει ορισθεί η 20η Οκτωβρίου. 

Για περισσότερες πληροφορίες και την παραλαβή των σχετικών εντύπων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το www.cosmote.gr/scholarships ή να απευθύνονται στο Τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της COSMOTE (τηλ: 210- 6177958, εργάσιμες ώρες και ημέρες).

“Generating the magic of human energy in organizations”

Θα είναι στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου στην ημερίδα της Global Relations’ Coordinators.Ο Albert Einstein μας έδειξε ένα σύμπαν απείρως μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμασταν και με τη διάσημη εξίσωσή του απέδειξε πως οτιδήποτε παρατηρούμε ή βιώνουμε είναι μία μορφή ενέργειας, όπως π.χ. κάθε σκέψη, συναίσθημα, λέξη ή πράξη. Λόγω της συμπαντικής δύναμης της εντροπίας, δηλαδή της απώλειας ενέργειας στη διάρκεια του χρόνου, πρέπει να εισάγουμε συνεχώς νέα ενέργεια στις ζωές μας αν θέλουμε να παραμείνουμε αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί.

Οι ηγέτες και οι εταιρείες τους υπάγονται ακριβώς στις ίδιες φυσικές δυνάμεις. Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί οι εταιρείες της λίστας των 500 του περιοδικού Fortune έχουν κατά μέσο όρο διάρκεια ζωής λιγότερο από 30 έτη. 

Ο John και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει πρωτοποριακά εργαλεία και μεθόδους για τη μέτρηση και την αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης στις εταιρείες, καθώς και της μυστικής ερώτησης που αν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει απίστευτη δύναμη. Ο John θα αποκαλύψει τις μεθόδους του στην ημερίδα της “G.R.’C.”, στις 22 Οκτωβρίου, τηλ. 210-6010990, www.grc-int.com.

E- learning από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μερικά από τα προσφερόμενα σεμινάρια είναι τα εξής:

 • Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
 • Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση
 • Business Administration
 • Management και Τεχνικές Διαπραγμάτευσης
 • Αποτελεσματική Διαχείριση Εξυπηρέτησης Πελατών
 • Marketing και Πωλήσεις Υπηρεσιών
 • Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
 • Project Management and Risk
 • Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
 • Οργάνωση και Διαχείριση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
 • Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Μονάδων
 • Logistics Systems: Engineering and Management
 • Τραπεζική Διοίκηση & Προώθηση Τραπεζικών Προ/όντων
 • Χρηματοοικονομική Διοίκηση
 • Χρηματοοικονομική Διοίκηση για μη Οικονομολόγους
 • Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Μονάδων
 • Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων
 • Διοίκηση Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών
 • Ανάπτυξη Πολιτισμικής Επιχειρηματικότητας
 • Αξιολόγηση και Ανάλυση Επενδύσεων
 • Οικονομικά για μη Οικονομολόγους
 • Εταιρική Διακυβέρνηση (Corporate Governance)
 • Ανάπτυξη Πωλήσεων
 • Project Management Τηλεπικοινωνιών
 • Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον
 • Διοικητική Λογιστική: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός

Η παρακολούθηση του προγράμματος γίνεται αποκλειστικά από το Διαδίκτυο, μέσω φιλικής προς τον χρήστη εκπαιδευτικής πλατφόρμας, ενώ περιλαμβάνει συνεχή εκπαιδευτική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, και διαρκή αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης ή Επιμόρφωσης. Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, καθώς και απόφοιτοι Λυκείου με σχετική εμπειρία.

Έρευνα για τη σχέση μεταξύ δέσμευσης και απόδοσης

Το τμήμα Επιχειρηματικής και Ρυθμιστικής Αναδιάρθρωσης τοποθέτησε υπεύθυνους για τη συγκεκριμένη υπόθεση τους David MacLeod και Nita Clarke, directorς του συνδέσμου Involvement and Participation Association.

Πηγή: HR Magazine

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

1) Sandler Sales System – Foundation Course (Βασικό/Ενδιάμεσο) 13-14 Οκτωβρίου 2008: Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τα στελέχη των Πωλήσεων να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία του συστήματος Sandler.

2) ManSkills: Το σύγχρονο Μάνατζμεντ στην πράξη (Ενδιάμεσο) 16 – 17 Οκτωβρίου 2008: Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες με το πέρας του προγράμματος να αναπτύξουν ηγετικά χαρακτηριστικά για τον αποτελεσματικό συντονισμό, έλεγχο ομάδων και την αφομοίωση κουλτούρας.

3) Ενδοεταιρική Επικοινωνία (Βασικό/Ενδιάμεσο) 24 Οκτωβρίου 2008: Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες με το πέρας του προγράμματος να είναι σε θέση να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα αποτελεσματικής εσωτερικής επικοινωνίας και να κατανοούν πόσο σημαντική είναι η εσωτερική επικοινωνία σ’ ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον.

Στελέχη και Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Το βιβλίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας σχετικά με τα ανώτερα στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Δ.Α.Δ.) ή τους Υπεύθυνους (ΥΔΑΔ) στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά, την εξέλιξη και τους ρόλους των ιδίων, όπως και της Λειτουργίας της Δ.Α.Δ.

Χωρισμένο σε τρία μέρη αποτελεί μια συνοπτική βιβλιογραφική επισκόπηση σύγχρονων θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι ερευνητές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ).

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου καταγράφει τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα από την ανάλυση των συλλεγέντων στοιχείων από τους επικεφαλής Δ..Α.Δ τριακοσίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα παρουσιάζονται τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλλο και ηλικία) των ευρισκομένων στην ανώτατη ιεραρχία σε ό,τι αφορά τη Δ.Α.Δ, το είδος και το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν λάβει, ο περαιτέρω εμπλουτισμός γνώσεων και η γλωσσομάθεια και επίσης η πείρα που έχουν αποκτήσει.

Καταγράφονται το ιεραρχικό επίπεδο και ο τίτλος που φέρουν τα ανώτατα στελέχη Δ.Α.Δ., παρουσιάζεται ο χρόνος που αφιερώνουν αποκλειστικά σε θέματα Δ.Α.Δ. όπως και η εμπλοκή τους με τη στρατηγική της επιχείρησης. Σε ότι αφορά τα Στελέχη της Δ.Α.Δ. παρουσιάζονται ακόμη τα ευρήματα ως προς τον τρόπο ιεραρχικής ανέλιξής τους και οι τύποι σταδιοδρομίας που ακολούθησαν.

Σε ό,τι αφορά τα Τμήματα ή Διευθύνσεις των οποίων προΐστανται τα Στελέχη αυτά, καταγράφεται η ιεράρχηση σπουδαιότητας των λειτουργιών – δραστηριοτήτων Δ.Α.Δ., οι κυριότεροι στόχοι των υπηρεσιών αυτών, αλλά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως ο αριθμός των εργαζομένων στις υπηρεσίες Δ.Α.Δ., το ποσοστό αυτών επι του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση, ακόμη δε και η πρόβλεψη των Υπευθύνων Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΥΔΑΔ) σχετικά με τις προοπτικές της Δ.Α.Δ., δηλ. σχετικά αφενός με τη μελλοντική σημασία της Δ.Α.Δ. και αφ ετέρου με τη μελλοντική ζήτηση στελεχών Δ.Α.Δ.

Τέλος παρουσιάζονται διάφορες «ειδικές αναλύσεις» που θεωρήθηκαν εφικτές και ενδιαφέρουσες όπως σύγκριση ανδρών και γυναικών ως προς μια σειρά χαρακτηριστικών και η διαχρονική εξέλιξή τους, το σύνηθες πορτραίτο του ΥΔΑΔ, και περιορισμός της διαχρονικής σύγκρισης (μεταξύ των ερευνών 1993, 2002/3 και 2007) μόνο στο απαράλλακτο δείγμα επιχειρήσεων μεταξύ των τριών αυτών ερευνών.

Για όλα τα περιγραφόμενα δημογραφικά, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως προκύπτουν από την πιο πρόσφατη έρευνα, παρουσιάζεται και η διαχρονική εξέλιξή τους μεταξύ 1993, 2002/3 και 2007.

Με βάση τα ευρήματα αυτά και των εξελικτικών τάσεων που προβάλλονται, τολμώνται σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέψεις σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις.

Η έκδοση του βιβλίου αυτού όπως και η χρηματοδότησή της συλλογής και της στατιστικής επεξεργασίας των στοιχείων έγινε με χορηγία της iCon International Training.

Η συνεργασία μεταξύ γυναικών προκαλεί στρες

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Επιπλέον, οι γυναίκες που αναφέρονται και σε άντρες και σε γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με αυτές που διοικούνται μόνο από άνδρες.

Σχετικά τώρα με τους άνδρες, δεν υπάρχουν διαφορές αναφορικά με το φύλο του προϊσταμένου τους. Πάντως, αυτοί που είχαν και γυναίκες και άνδρες μάνατζερ ένιωθαν πιο ήρεμοι από αυτούς που συνεργάζονταν αποκλειστικά με άνδρες.

Πηγή: HR Magazine

«Καμπανάκι» για το μέλλον των Ταμείων

Η έκθεση την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος της Αρχής, αναλογιστής Μ. Βαμβακάς, κατατέθηκε μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου και στα συμπεράσματά της καταδεικνύεται η πλήρης διάσταση υπουργείου – αναλογιστών για το τι θα έπρεπε να θεωρείται ως μεταρρύθμιση του συστήματος.

Βασιζόμενη και στα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η Αρχή, που παραμένει χωρίς πρόεδρο από τον περασμένο Ιανουάριο, επιμένει -με την έκθεσή της- πως χρειάζεται να διαμορφωθεί στρατηγική, να σχεδιαστούν όλα τα βήματα και να δρομολογηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις επεμβάσεων στο ασφαλιστικό. Επίσης, προτείνει τη σύσταση τεχνοκρατικού οργάνου συντονισμού των μεταρρυθμιστικών επεμβάσεων, δημιουργία ειδικού αποθεματικού, καθορισμό ενιαίας μεθόδου υπολογισμού των συντάξεων και θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με τις αναγκαίες αιτιολογημένες εξαιρέσεις.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις απορρέουν από τα συμπεράσματα του ΔΓΕ για τα προβλήματα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τα τελικά κείμενα των μελετών, το έτος 2055 τα ελλείμματα του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και των συντάξεων του Δημοσίου, αθροιστικά, θα αναλογούν στο 13,84% του ΑΕΠ από το 4,35% που ήταν το 2005.