Δυσοίωνες οι προβλέψεις στην Ισπανία

Το ποσοστό ανεργίας της χώρας – 15,5%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- θα μπορούσε να φτάσει το 19.4% τον επόμενο χρόνο πρόσθεσε η τράπεζα. Ο υπουργός Οικονομίας Pedro Solbes, δήλωσε ότι οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί. Η Ισπανία υπήρξε μία από τις δυναμικότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερο από μία δεκαετία και τώρα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση καθώς το κύριο αντικείμενό της ήταν ο τομέας των κατασκευών.

Περικοπές και για τα golden boys της Κίνας

Η οδηγία συνιστά έμμεσα περιορισμό των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρώνουν παρά πολλά στα στελέχη τους.

Οι περισσότερες πάντως μεγάλες τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας ανήκουν στο κράτος. Οι προτροπές της κινεζικής κυβέρνησης για περικοπές γίνονται σε μία περίοδο αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν χάσει τη δουλειά τους περίπου 20 εκατ. Κινέζοι.

Το μέσο στέλεχος σε ένα από τα κορυφαία κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βγάζει περί τα 58.500 δολάρια (45.000 ευρώ) το χρόνο, ποσό που φαντάζει αστείο μπροστά στα εκατ. των Δυτικών στελεχών. Είναι όμως κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη μέση αμοιβή ενός Κινέζου εργαζόμενου που βγάζει 2.200 δολ. (1.700 ευρώ) μέσο όρο τον χρόνο. Στις αγροτικές περιοχές οι αμοιβές είναι ακόμη πιο χαμηλές.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

300.000 χαμένες θέσεις εργασίας για το 2009 στη Γαλλία

Η υψηλότερη μηνιαία αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία καταγράφηκε τον Ιανουάριο με πάνω από 90.000 νέους ανέργους. Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει μέσα στο έτος την απώλεια περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, πρόβλεψη που πολλοί αναλυτές θεωρούν αισιόδοξη.

Πηγή: Ημερησία

Συνεχίζει τις απολύσεις η Yahoo

Η Yahoo ανακοίνωσε την απόλυση περίπου 700 υπαλλήλων της, ξεκινώντας τον τρίτο γύρο απολύσεων τους τελευταίους 14 μήνες καθώς το Φεβρουάριο του περασμένου έτους η εταιρεία είχε απολύσει 1.000 άτομα και άλλα 1.500 στα τέλη του χρόνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οικονομικά της Yahoo παρουσιάζουν πτώση από το 2005 τόσο λόγω πτώσης των διαφημιστικών της δαπανών όσο και της έλευσης νέων δημοφιλών ιστοσελίδων όπως το Facebook και το MySpace.

Φρενάρει και η Volvo

Η Volvo,.πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει 5.800 θέσεις εργασίας καθώς και ότι 16.255 συμβασιούχοι υπάλληλοι, σύμβουλοι και μόνιμοι, θα απολύονταν εντός του 2008 και του 2009. Το πρόσφατο μέτρο που ανακοίνωσε η εταιρεία, αφορά σε 1.543 υπαλλήλους της Volvo Trucks, της Volvo Construction Equipment, της Volvo Penta και της Volvo Powertrain.

Στην 11η θέση παγκοσμίως η InterSearch Worldwide

Η εταιρεία μάλιστα ανέβηκε τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα 97 γραφεία του διεθνούς δικτύου της InterSearch είχαν κύκλο εργασιών U.S. $119,3 εκατομμύρια το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση +12,9% σε σχέση με το 2007 ενώ τα έσοδα ανά σύμβουλο (revenue per consultant) για το 2008 ήταν $486.900, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα $421.100 του 2007.

Παρουσίαση προγραμμάτων από το Alba

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των παρουσιάσεων είναι το εξής:
– MSc in Strategic HRM – 4 Μαΐου 2009 στις εγκαταστάσεις του ALBA στις 18:30μ.μ
– Professional MBA & MBA in Banking – 5 Μαΐου 2009 στον ΣΕΒ σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών (Ξενοφώντος 5, Αθήνα) στις 18.00μ.μ.
– MBA in Shipping – 7 Μαΐου 2009 στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά (Ακτή Μιαούλη 51) στις 19:00μ.μ.

Καθηγητές, απόφοιτοι και στελέχη του ALBA θα παραβρεθούν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων για να ανταποκριθούν σε τυχόν ερωτήματα των υποψήφιων φοιτητών, σχετικά με το ALBA και τα Προγράμματα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σημειώνεται ότι το ALBA Graduate Business School προσφέρει έναν αριθμό υποτροφιών σε επιλεγμένους υποψήφιους συγκεκριμένων προγραμμάτων. Επιπλέον, οι υποψήφιοι για όλα τα προγράμματα εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα λήψης σπουδαστικού δανείου με ευνοϊκούς όρους από Τράπεζες, με τις οποίες το ALBA έχει συνάψει ειδική συμφωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.alba.edu.gr

To Networking Academy της Cisco στην υπηρεσία του MKC City College

Πρόκειται για το Networking Academy της Cisco (CNAP), το οποίο αποτελεί την τοπική ακαδημία δικτύωσης της Cisco από το Νοέμβριο του 2008. Ουσιαστικά είναι μια παγκόσμια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που αναπτύσσει δεξιότητες στον Τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Το πρόγραμμα εφαρμόζει μοντέλο εκπαίδευσης εξ αποστάσεως (e-learning) και συνδυάζει web-based περιεχόμενο υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών, καθώς και παράδοση μαθημάτων σε συνδυασμό με πρακτική εξάσκηση. Παρέχεται έτσι, η ευκαιρία στους σπουδαστές να εφαρμόζουν σε πραγματικά συστήματα δικτύων τα όσα διδάσκονται.

Συγκεκριμένα μαθαίνουν πώς να σχεδιάσουν, να δομήσουν και να συντηρήσουν δίκτυα υπολογιστών με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο διδασκαλίας. Τα μαθήματα του Cisco Networking Academy Program ξεκινούν σήμερα στο MKC City College και οι φοιτητές που θα εγγραφούν για τους επόμενους 6 μήνες θα πάρουν δωρεάν έναν φορητό υπολογιστή HP.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.citycollege.ac.cy/cnap

Απαισιόδοξοι οι έλληνες CEO

Από 100 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (που αποτελεί τρίμηνο βάσης του δείκτη), ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ / ICAP – CEO General Index) μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 στις 94 μονάδες, αποτυπώνοντας την αύξηση του βαθμού απαισιοδοξίας που επικρατεί στους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε σχέση με τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπου φαίνεται ότι ο βαθμός απαισιοδοξίας παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, με ίχνη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι περισσότερο απαισιόδοξες (ο δείκτης διαμορφώνεται στις 87 μονάδες).

Το 94% των CEOs θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι ενώ 83% είναι το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες στον κλάδο τους έχουν επιδεινωθεί και 48% αυτών που δήλωσαν ότι η κατάσταση στην εταιρεία τους είναι δυσμενέστερη σε σχέση με πέρυσι. Στασιμότητα στην απασχόληση της εταιρείας τους δήλωσε το 45% των ανωτάτων στελεχών ενώ το 22% απάντησε ότι ο αριθμός εργαζομένων αυξήθηκε σε σύγκριση με ένα έτος πριν.