Το Web 2.0 στην υπηρεσία των γνώσεων

Ο Richard Mound, Αssociate Partner, Human Capital Management της εταιρείας τόνισε στο ετήσιο συνέδριο recruitment του CIPD ότι τα site κοινωνική δικτύωσης επέτρεψαν στο προσωπικό της επιχείρησης, για την οποία εργάζεται, να προτείνει συναδέλφους για τις εξειδικευμένες γνώσεις τους.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ένα προφίλ στο δικτυακό τόπο του οργανισμού, όπου καταγράφονται όλες οι ικανότητες που έχουν εντοπίσει οι συνάδελφοί τους.

Το site επιτρέπει στους εργαζομένους στην IBM ανά τον κόσμο να συμμετέχουν σε διαδικτυακές κοινότητες. Η γνώση την οποία αποκομίζουν συνεισφέρει στην προσωπική μάθηση και ανάπτυξη.

Πηγη: www.hrlook.com

Υποχώρηση της ανεργίας στο 8,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το 8,3% της ανεργίας του πρώτου τριμήνου 2008 είναι το μικρότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται σε πρώτο τρίμηνο από το έτος 1998.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (12,3%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο εκείνου των αντρών (5,5%). Η ανεργία παρατηρείται κυρίως στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου φθάνει το 17,3%, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 22,2%.

Ως προς το ποσοστό ανεργίας ανά επίπεδο εκπαίδευσης, η ΕΣΥΕ αναφέρει στην έρευνα του εργατικού δυναμικού του πρώτου τριμήνου 2008 ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (12,2%). Στους αποφοίτους Ανώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το ποσοστό είναι 10,5%, σε όσους έχουν τελειώσει το τριτάξιο γυμνάσιο, η ανεργία είναι 9,2% και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 9,1%.

Τέλος, στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού και στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 4,5%.

Από το σύνολο των ανέργων (406.547), το 86,7% αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 33,4% του συνόλου. Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή αυτοί που αναζητούν πάνω από δώδεκα μήνες εργασία, αποτελούν το 47,6% του συνόλου.

Τέλος, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, κατά το α’ τρίμηνο του 2008 βρήκαν απασχόληση 109.274 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

H θεατρική ομάδα των εργαζομένων της PwC στην Ελλάδα παρουσιάζει τη ‘Μήδεια’ του Μποστ

Προσκεκλημένοι στην παράσταση είναι συνάδελφοι, πελάτες, συνεργάτες, συγγενείς και φίλοι των εργαζομένων της εταιρείας.
Η «Αργώ», όπως είναι το όνομα της θεατρικής ομάδας, έκανε το ντεμπούτο της μόλις πέρσι ανεβάζοντας το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός», του Shakespeare.

Αποτέλεσε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια -καθώς επρόκειτο για μια ερασιτεχνική ομάδα και στην πρώτη παράσταση της- απέσπασε θετικές κριτικές από όλους τους θεατές που την παρακολούθησαν. Άμεσα η PricewaterhouseCoopers έλαβε την απόφαση η θεατρική παράσταση να επαναληφθεί.

Όλα τα μέλη της ομάδας, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, Χρήστου Παγκαλιά, δούλεψαν πολύ και αφιέρωσαν αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους σε πρόβες. Ανέλαβαν όλη τη διοργάνωση της παράστασης, από τη σύνταξη του προγράμματος που θα μοιραστεί στο κοινό, μέχρι τα κοστούμια.

Η ανεργία ανεβαίνει αλλά οι εργοδότες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν

Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας άγγιξε τους 9.000 τον περασμένο μήνα, γεγονός που έχει να συμβεί από τα μέσα του 2006. Οι πιο δύσκολοι τομείς δραστηριοποίησης είναι οι οικονομικές υπηρεσίες, όπου 20.000 θέσεις εργασίας περικόπηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Το παράδοξο είναι ότι, την ίδια στιγμή, αυξάνεται και ο αριθμός των απασχολούμενων αγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ των 29.5 εκατομμυρίων.

Ο John Philpott, Chief Economist του CIPD, υποστήριξε ότι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας βιώνει μέτρια ύφεση.

Πηγή: PeopleManagement Online

Δείγματα σταθεροποίησης της αύξησης της απασχόλησης στη Γηραιά Ήπειρο

Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο τέταρτο του 2007 παρατηρήθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 3,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στην Ευρώπη άγγιξε τα 224,5 εκατομμύρια ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 16,1 εκατομμύρια στις αρχές του 2008.

Αν και το τελευταίο διάστημα η απασχόληση αυξανόταν, σταθερά, με ποσοστό 1,5% στο τελευταίο τέταρτο του 2007 ο τετραμηνιαίος ρυθμός μειώθηκε από 0,4% στο 0,2% κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου.

Η μείωση της ανεργίας ήταν αποτέλεσμα των καλών αποδόσεων της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας. Με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας όλα τα κράτη – μέλη βίωσαν σταθερή ανάπτυξη της απασχόλησης και κυρίως η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβενία ξεπέρασαν την ετήσια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 3%.

Το απαισιόδοξο, όμως, είναι ότι εξελίξεις όπως η οικονομική κρίση, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε οικονομική επιβράδυνση. Κατά συνέπεια ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι πολύ πιθανό να σημειώσει πτώση.

Πηγή: Quarterly EU Labour Market Review – Spring 2008

3.000.000 πράσινες θέσεις εργασίας έως το 2030

Στον αντίποδα, η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς στις μεταφορές μπορεί να δημιουργήσει 3 εκατ. νέες θέσεις, άλλες 100.000 θέσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ακόμη 180.000 θέσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Αυτά προβλέπει μελέτη που διεξήγαγε η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) σχετικά με τις επιπτώσεις στην απασχόληση από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Πολλές θέσεις εργασίας θα «μετακομίσουν» από τους παραδοσιακούς τομείς όπως οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, σε πιο εναλλακτικούς όπως τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Κατ΄ αντιστοιχία, αρκετοί από τους απασχολούμενους στην οικοδομή θα δραστηριοποιηθούν μελλοντικά σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, όπου στη μελέτη αναφέρεται δημιουργία μέχρι και 90.000 νέων θέσεων στην Ευρώπη των 15, και άλλες 90.000 στις νέες χώρες μέλη.

Έκρηξη στην απασχόληση αναμένεται στον τομέα των μεταφορών. Για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή έως το 2030 οι εκπομπές CΟ2 από τις μεταφορές να έχουν διατηρηθεί στα επίπεδα του 1990, πρέπει να ληφθεί σειρά μέτρων περιορισμού της χρήσης των αυτοκινήτων.

Ερώτημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το κατά πόσον θα εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις αλλαγές, αν θα συνεχίσει να είναι απλώς καταναλωτής των νέων πράσινων τεχνολογιών ή αν θα μπορέσει να δημιουργήσει και αυτή σταθερή ερευνητική και παραγωγική βάση σε καινοτόμους τομείς. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναφέρουν ως παράδειγμα τον τομέα των ηλιακών θερμικών συστημάτων (ηλιακοί θερμοσίφωνες κ.λπ.), όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν 3.700 εργαζομένους και αποτελούν, πλέον, από τις βασικές εξαγωγικές δυνάμεις του κόσμου.

Πηγή: Τα Νέα

HRM Workshop από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία ασχολούνται με το σχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού, τη στρατολόγηση, τις συνεντεύξεις και τις προσλήψεις και, κατά κύριο λόγο, ενδιαφέρει υπεύθυνους τμημάτων ανθρώπινων πόρων και του τμήματος προσωπικού.

Το σεμινάριο θα βοηθήσει τα παραπάνω στελέχη να προβούν στο σωστό σχεδιασμό, τις ορθές επιλογές και την αντικειμενική αξιολόγηση των εργαζομένων, να διαβλέψουν με ακρίβεια τις πιθανότητες παραμονής τους στην επιχείρηση, να βοηθήσουν τους νεοπροσληφθέντες να αναπτυχθούν προσωπικά και επαγγελματικά, ούτως ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στην κουλτούρα του

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2008 στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ακαδημίας 43, Αθήνα) και ώρες 17:00 -21:00. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε: τηλ:210-3623089, 210-3623029, 210-3623736
Fax: 210 – 3390522, E – mail: [email protected] και Website: www.cecl.gr

Πρόθυμοι να μετακινηθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι

Πιο συγκεκριμένα, το 87,7% των Ελλήνων ερωτώμενων δήλωσαν ότι θα άλλαζαν πόλη ή χώρα για εργασιακούς λόγους, ποσοστό υψηλότερο τόσο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (78%), όσο και από το μέσο όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ (75%). To Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες στις οποίες θα προτιμούσαν να μετοικήσουν οι Έλληνες που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ το 30,3% του ελληνικού δείγματος δήλωσε πρόθυμο να μετακινηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τον Απρίλιο 2008, με τη συμμετοχή συνολικά 31.574 ατόμων από 38 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών και 1.079 Έλληνες.

Η εξασφάλιση υψηλότερης αμοιβής αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο μετακίνησης για τους Έλληνες εργαζόμενους, σε ποσοστό 87,8%, ενώ ακολουθούν οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης με 71,7% και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας με 67,5%. Παράλληλα, το 85,8% των συμπατριωτών μας θεωρούν πιο πιθανή μια μετακίνηση, στην περίπτωση που ο τωρινός τους εργοδότης τη χρηματοδοτήσει. Τέλος, το 38,8% των Ελλήνων δήλωσαν πρόθυμοι να μετακινηθούν εντός ή εκτός της χώρας τους για πάντα, ενώ αμέσως επόμενη σε προτιμήσεις, με ποσοστό 37,6%, είναι η μετακίνηση διάρκειας 1 έως 3 ετών.

Πενθήμερο ROI Certification Workshop

Το ROI είναι η μεθοδολογία μέτρησης και απόδοσης των ενεργειών εκπαίδευσης και HR που βοηθάει τα Στελέχη HR & Training να απαντήσουν στο ερώτημα της Ανώτερης Διοίκησης σχετικά με το ποια είναι η απόδοση κάθε ευρώ που επενδύεται σε ενέργειες εκπαίδευσης και ανάπτυξης του προσωπικού.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε: τηλ. 210 9244468 κυρία Μπερεδήμα και στο οnLine chat: www.q-training.gr.

Πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες

Η κατάρτιση της λίστας των συγκεκριμένων συμπεριφορών έρχεται ως απάντηση στο γεγονός ότι το στρες, αλλά και άλλες ψυχικές ασθένειες είναι η δεύτερη αιτία απουσιών, η οποία κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στα 26 δις λίρες ετησίως.

Ορισμένες από αυτές τις καλές πρακτικές των μάνατζερ γραμμής που έχουν καταγραφεί στη χάρτα είναι: διαχείριση συναισθημάτων, διευθέτηση συγκρουσιακών καταστάσεων, τιμιότητα και συναισθηματική δέσμευση.

Ο Ben Willmott, σύμβουλος εργασιακών σχέσεων στο CIPD, δήλωσε: «Οι εργοδότες οι οποίοι επενδύουν σε εκπαίδευση και ανάπτυξη των μάνατζερ με σκοπό να επιβεβαιώσουν ότι οι τελευταίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του εργασιακού άγχους θα βιώσουν και επιπρόσθετα οφέλη, όπως η μείωση των συγκρούσεων, χαμηλότερα επίπεδα οικειοθελών αποχωρήσεων, αύξηση της κινητοποίησης και της δέσμευσης».

Πηγή: www.cipd.co.uk/pressoffice