Σεμινάριο για τα πρότυπα απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης GRI

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της ΕΥ Ελλάδος, στο Μαρούσι, την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από εγκεκριμένους από το GRI εκπαιδευτές του τμήματος Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών από ελληνικές επιχειρήσεις.

Το εν λόγω σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν καθοδήγηση για την κατάρτιση του πρώτου τους απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης ή που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την προσέγγισή τους στην κατάρτιση απολογισμών από τις κατευθυντήριες οδηγίες GRI G4 στα νέα Πρότυπα GRI. Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνει στις απαιτήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη δημοσιοποίηση μη-χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Η Coca-Cola 3Ε συνεχίζει «Το Σχολείο που θέλεις»

Νικητής αναδείχθηκε το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας 23.163 ψήφους, ενώ τη δεύτερη θέση στην κατάταξη έλαβε το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με 22.302 ψήφους. Η κοινή επιθυμία των σχολείων της Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους έφερε κοντά τα δύο σχολεία που αιτήθηκαν στην εταιρεία να τα ανακαινίσει μαζί. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αποφάσισε να τροποποιήσει τον αρχικό της σχεδιασμό και να ανταποκριθεί θετικά στο κοινό τους αίτημα.

Συγκεκριμένα, προχωρά με την ανακαίνιση του 14ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης το φετινό καλοκαίρι, και εντός της σχολικής χρονιάς 2017-2018 θα ανακαινίσει και το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών των δύο σχολείων το 2018, το πρόγραμμα θα έχει βελτιώσει συνολικά 15 σχολεία στη Θεσσαλονίκη.

Σε βιομηχανία και εμπόριο η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που προκύπτουν φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο στον κλάδο της βιομηχανίας και του εμπορίου με πιο συχνές ειδικότητες σε τμήματα παραγωγής και αποθήκευσης καθώς και σε υποστηρικτικές θέσεις σε διάφορα τμήματα της εταιρείας. Επίσης, παρατηρείται έντονη εποχικότητα, όπου στο μεγαλύτερο τους ποσοστό οι ανάγκες καλύπτονται με επιτυχία μέσω εταιρειών στελέχωσης προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 των εταιρειών έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με εταιρεία στελέχωσης προσωπικού, ενώ το υπόλοιπο 1/3 επέλεξε να καλυφθούν πιθανές ανάγκες από το εσωτερικό τμήμα HR. Η πλειοψηφία των εταιρειών (93,2%) θεωρεί πως οι υποψήφιοι που τοποθετήθηκαν μέσω εταιρειών στελέχωσης προσωπικού ήταν κατάλληλοι και ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις ανάγκες του ρόλου.

Αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, από το ποσοστό των εργαζομένων (86,4%) οι οποίοι εντάχθηκαν στο μόνιμο προσωπικό της εκάστοτε εταιρείας. Ο μοναδικός λόγος που οι εταιρείες απάντησαν αρνητικά όσον αφορά την ανταπόκριση των υποψηφίων σε θέσεις εργασίας, είναι ότι αυτοί δεν προσαρμόστηκαν στην εταιρική τους κουλτούρα.

Η MetLife κοντά στα άτομα με ειδικές ικανότητες

Στα 35 εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν, συμμετείχαν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με ειδικές ικανότητες που είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με χώρους όπως είναι τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού της πόλης, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να βιώσουν την εμπειρία της συνύπαρξης με ομάδες άλλων ατόμων.

Η υποστήριξη της MetLife ήταν ουσιαστική, καθώς εθελοντές της εταιρείας συμμετείχαν στις δράσεις, συμβάλλοντας στο έργο του προγράμματος στην πράξη, μετά από ειδική εκπαίδευση που παρακολούθησαν. Οι χώροι που φιλοξένησαν το πρόγραμμα ήταν το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», η Εθνική Γλυπτοθήκη και ο Εθνικός Κήπος.

Best Workplaces 2018

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διακριθούν και θα βραβευθούν 25 επιχειρήσεις χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: 10 εταιρείες οι οποίες απασχολούν από 251 εργαζόμενους και πάνω, 10 επιχειρήσεις με 50-250 εργαζόμενους και 5 επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-49 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται μία 3ωρη ενημερωτική συνάντηση (Breakfast Briefing) για όσες εταιρείες επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα σχετικά με τη συμμετοχή στην έρευνα Best Workplaces, να ρωτήσουν διαδικαστικές λεπτομέρειες και να πάρουν απαντήσεις σε όλες τους τις απορίες. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν ήδη συμμετάσχει στο παρελθόν για να παρουσιάσουν τη δική τους εμπειρία.

PwC: όλο και περισσότερες εταιρείες με Chief Digital Officer

Παρότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι -όπου μόλις το 6% των εταιρειών που περιλήφθηκαν στην έρευνα είχαν προσλάβει στέλεχος αυτής της ειδικότητας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το 60% των ψηφιακών ηγετών που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή μελέτη έχουν προσληφθεί κατά την τελευταία διετία.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόσληψης ψηφιακών ηγετών παρατηρούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσλαμβάνουν CDO με ταχύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες περιοχές (38% στην Ευρώπη έναντι 23% στη Βόρεια Αμερική, 13% στη Νότια και Λατινική Αμερική και 7% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού).

ΕΛΙΔΕΚ: 2η Προκήρυξη για Υποψήφιους Διδάκτορες

Η δράση αυτή του ΕΛΙΔΕΚ, αποσκοπεί στη χρηματοδότηση Υποψηφίων Διδακτόρων για την εκπόνηση της Διδακτορικής τους διατριβής σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) ή/και σε Ερευνητικά Κέντρα συνεργαζόμενα με ΑΕΙ, στην Ελλάδα.

Αίτηση για χρηματοδότηση μπορεί να υποβάλουν και υποψήφιοι διδάκτορες οι οποίοι/ες εκπονούν ήδη τη διδακτορική διατριβή τους σε ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με την προϋπόθεση στην τελευταία περίπτωση, να έχουν γίνει δεκτοί από ελληνικό ΑΕΙ για να την ολοκληρώσουν στην Ελλάδα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου 3 της εν λόγω προκήρυξης.

Η διάρκεια της χρηματοδότησης (υπό μορφή υποτροφίας) είναι έως 3 έτη.Η συνολική δημόσια δαπάνη της παρούσας προκήρυξης ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.

Η εταιρική ευελιξία ενισχύει το work-life balance

Σχεδόν το 40% παγκοσμίως των υποψηφίων αναφέρουν ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί έναν από τους τρεις σημαντικούς παράγοντες στη λήψη αποφάσεων καριέρας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της ManpowerGroup Solutions, μέλος της ManpowerGroup.

Ειδικότερα, η ManpowerGroup Solutions ρώτησε περίπου 14.000 άτομα σε 19 χώρες, τι έχει σημασία για αυτούς στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι ευέλικτοι χρόνοι άφιξης και αποχώρησης και η πλήρης απασχόληση από το σπίτι ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία είναι γενικά οι πιο επιθυμητοί τύποι ευέλικτων πολιτικών στο χώρο εργασίας.

Διεθνώς, το 26% των υποψηφίων αναφέρουν ότι οι ευέλικτοι χρόνοι άφιξης και αποχώρησης είναι οι πιο σημαντικοί, ενώ ακολουθεί το 22% των υποψηφίων οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι ή οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.

Παράλληλα, η αύξηση της σημασίας του ευέλικτου εργασιακού ωραρίου πηγάζει από ένα ευρύ φάσμα τοπικών παραγόντων οι οποίοι περιλαμβάνουν: την παρουσία πολυεθνικών εταιρειών ή εργατικών σωματείων, την επιρροή των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην αγορά, τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού, όπως το ποσοστό των Millennials και τη συμφόρηση είτε των υποδομών ή των δημόσιων συγκοινωνιών που μπορεί να επηρεάσουν τους χρόνους μετακίνησης.

Σε τροχιά προσλήψεων το 40% των εταιρειών

Και ενώ οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει δυναμικά στον ιδιωτικό τομέα από την προηγούμενη χρονιά, η αύξηση αυτή δεν απογειώθηκε όπως θα ήταν αναμενόμενο και αντίθετα παρατηρείται μια μικρή πτώση στην αισιοδοξία των εταιρειών για το μέλλον τους.

Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 2017 παρέμεινε για τέταρτη συνεχή χρονιά από το 2014 πάνω από την τιμή του 100, γεγονός που μεταφράζεται σε μικρή αύξηση των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών και βρίσκεται σχετικά κοντά στα επίπεδα του 2007. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω Δείκτης για το 2017 είναι 115,80 αναφορικά με το Διοικητικό Προσωπικό των εταιρειών και 111,83 για τα Διευθυντικά Στελέχη/Εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπρόσθετα, όπως αποκάλυψε η έρευνα, τα Νεαρά Στελέχη/απόφοιτοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, σε ποσοστό 35,4%, ενώ άνοδος 71,4% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών/πληροφορικής, 56,4% στις Υπηρεσίες, 57.1% στις Μεταφορές/Logistics ενώ ποσοστά κοντά στο 35-45% αναμένουν οι κλάδοι της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, οι Φαρμακευτικές, οι Τουριστικές και οι Τράπεζες. Τέλος, το 18,5% των εταιρειών έχει προβεί σε απολύσεις ήδη μέσα στο 2017, (17.7% το 2016), ενώ το 11,8% έχει μειώσει μισθούς (αυξημένο ποσοστό από το 2016).

ΕΛΣΤΑΤ: +8,1% ο κύκλoς εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Η άνοδος του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο προήλθε από:
1) αύξηση 11,9% του δείκτη κύκλου εργασιών Ορυχείων-Λατομείων, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων,
2) αύξηση 8,1% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών, όπου κυρίως συνέβαλαν οι αυξήσεις των δεικτών διψήφιων κλάδων κλωστοϋφαντουργικών υλών, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, βασικών μετάλλων και τέλος,
3) από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών (αύξηση 2,3% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς και αύξηση 17,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς).