IOBE: έτος ανάκαμψης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία το 2017

Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά κυρίως καλύτερες συνθήκες το 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατά τα έτη 2016 και 2015, όταν και η αβεβαιότητα στην οικονομία και γεγονότα όπως τα capital controls, επηρέασαν αρνητικά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ταυτόχρονα, στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διευρύνεται στις +17 (από +14) μονάδες, με το 26% των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής στο επόμενο τρίμηνο και μόλις 9% (από 13%) μείωση.

Αντίστοιχα, ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση μεταβάλλεται θετικά, κατά 3 μονάδες, με το σχετικό ισοζύγιο να ισοσκελίζεται. Το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο κινείται στο 13% (από 10%), έναντι ενός 13% που αναμένει και πάλι μείωσή της. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι συνολικά το 2017, τόσο στις προβλέψεις παραγωγής, όσο και στις προβλέψεις για την απασχόληση (δύο δείκτες οι οποίοι κινούνται παράλληλα και εμφανίζουν έντονη θετική συσχέτιση διαχρονικά) καταγράφεται σημαντική άνοδος στον σχετικό δείκτη.

Οι προτεραιότητες βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων

Οι SDGs αποτελούν παγκόσμια αναγνωρίσιμη και αποδεκτή πλατφόρμα δράσης που στοχεύει, μέσω της επίτευξης 17 στόχων και 169 υποστόχων, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στην οικονομική ευημερία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι SDGs υψηλότερης προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ο SDG 8 «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» και ο SDG 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές». Εννέα στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους, ενώ πάνω από 6 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ώριμες να προχωρήσουν με την ενσωμάτωση.

Η σπουδαιότητα των SDGs αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία ακόμα και επιχειρήσεων που δεν έχουν ξεκινήσει την ενσωμάτωση, διαφαίνεται, όμως, ότι η εφαρμογή τους δε θα είναι εύκολη. Με ισχυρή δέσμευση να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο ενσωμάτωσης μέχρι το 2020 εμφανίζεται το 44% των επιχειρήσεων, όπου κυριαρχούν και πάλι οι μεγάλες. Δυστυχώς, 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν δηλώνουν καμία δέσμευση για την υιοθέτηση των SDGs την επόμενη τριετία.

Το ΙΣΝ δωρητώς σε πρόγραμμα του ΣΚΕΠ

Το πρόγραμμα επιδιώκει να αλλάξει την οπτική των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην εξοικείωση των μαθητών με την εικόνα της αναπηρίας, στην κατανόηση των καθημερινών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, αλλά και στην συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων τους, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μαθητών γενικής εκπαίδευσης με νέους με αναπηρία και στην ενεργοποίηση «αντανακλαστικών» κοινωνικής συλλογικότητας, αλληλεγγύης και ευθύνης για τη δημιουργία μελλοντικών συνειδητοποιημένων πολιτών. Μέρος του Προγράμματος πραγματοποιείται με δωρεά από το ΙΣΝ – Stavros Niarchos Foundation.

1η θέση για τη SAP στα Startup Europe Partnership Awards

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να αναγνωριστούν οι κορυφαίες «startup-friendly» εταιρείες της Ευρώπης. Στα εν λόγω βραβεία, τα οποία θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό  Startup Europe Partnership , τιμήθηκαν 36 εταιρείες για την συνεργασία τους με startup εταιρείες και την ενθάρρυνση που παρέχουν σε καινοτόμες ιδέες.

Δώδεκα εταιρείες έλαβαν την διάκριση «Corporate Startup Stars», ενώ είκοσι τέσσερις από αυτές τιμήθηκαν με τον τίτλο “Open Innovation Challengers”. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα καινοτομίας Mind the Bridge, με την συμβολή του Ιδρύματος καινοτομίας Nesta, το οποίο έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανακοινώθηκε ο νικητής του PRAKSIS BCC Business Awards

Άνθρωποι που στηρίχθηκαν από το πρόγραμμα PRAKSIS Business Coaching Center, που υλοποιείται από την PRAKSIS με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Citi Foundation, παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και μετέδωσαν το όραμα και το μεράκι τους για ένα καλύτερο αύριο. Την πρώτη θέση του διαγωνισμού και το βραβείο των 2.000 ευρώ κατέκτησε η Inagros, για την επιχειρηματική ιδέα που ανέπτυξε μία ομάδα φοιτητών του Ε.Μ.Π. και της Γεωπονικής Σχολής. Η Inagros έχει δημιουργήσει ένα τεχνολογικό εργαλείο που συνδέει αποδοτικά τον γεωπόνο με τον αγρότη και φέρνει την τεχνολογία στα μέτρα τους.

Β. ΚΑΥΚΑΣ: «True Leader» για το 2016

Με αφορμή τη διάκριση, ο Θανάσης Ταραλάς, Finance Director της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε ανάμεσα στις 68 εκλεκτές εταιρείες και ομίλους που διακρίθηκαν στο θεσμό «True Leaders» για το 2016, όταν μάλιστα αυτή η διάκριση επιτυγχάνεται μέσα σε ένα επί πολλά χρόνια δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.  Η βράβευση αυτή μάς δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον άνθρωπο και στην καινοτομία, προσπαθώντας πάντα να γινόμαστε καλύτεροι για τους πελάτες μας, τους εργαζόμενους μας και συνολικά την ελληνική οικονομία».

CEO Clubs: «The Lifestyle of Happy and Healthy CEOs»

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στον χώρο του Ecali Club, παρουσία 60 μελών του CEO Clubs Greece, όπου έγινε και η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Με τους ολοένα και πιο απαιτητικούς επιχειρηματικούς ρυθμούς, τις ευθύνες και αυξανόμενες προκλήσεις, οι CEOs καλούνται να αποκτήσουν νέες συνήθειες και να αναπτύξουν διαφορετική φιλοσοφία, ώστε να έχουν μία ισορροπημένη, υγιή και επιτυχημένη ζωή, οι ίδιοι και κατ’ επέκταση οι ομάδες τους. Τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν με το κοινό ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO του Coffee Island, η Αφροδίτη Αρβανίτη, CEO του NJV Athens Plaza, και ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, CEO της Valeant.

Ημέρα Καριέρας 2018 Πόρτο Καρράς

Σκοπός είναι η στελέχωση του συνόλου των τμημάτων του συγκροτήματος την τουριστική περίοδο 2018 προσφέροντας σε όσους ενδιαφέρονται την ευκαιρία για επαγγελματική σταδιοδρομία.

Chivas Venture: Ανέδειξε τον νικητή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Oι 5 Έλληνες φιναλίστ κοινωνικοί επιχειρηματίες οι οποίοι προέρχονται από περιοχές σε όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου τις επιχειρήσεις τους μπροστά στην κριτική επιτροπή του ελληνικού διαγωνισμού Chivas Venture. Την εκδήλωση συντόνισε ο brand strategist Peter Economides. Ο Ιγνάτιος Φωτίου της TOBEA θα συμμετάσχει μαζί με 26 ακόμα κοινωνικούς επιχειρηματίες παγκοσμίως και θα διεκδικήσει μια θέση στους Final 5, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την επιχείρησή του μπροστά σε εκατοντάδες επενδυτές, επιχειρηματίες, άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία αλλά και media, από όλον τον κόσμο.