Οι γυναίκες επιχειρηματίες τα βρίσκουν…σκούρα

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που διεξήχθη σε 41 χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και η επιχειρηματικότητα του ασθενούς φύλλου συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία, το χάσμα των δύο φύλλων συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις γυναίκες.

Μάλιστα, το χάσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις χώρες με υψηλά εισοδήματα και κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Εκεί, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες είτε να βρίσκονται στα αρχικά στάδια της δημιουργίας επιχείρησης είτε να είναι καταξιωμένοι επιχειρηματίες, από τις γυναίκες. Μόνο στην Ιαπωνία και στο Περού το ασθενές φύλλο αποδείχτηκε πιο δραστήριο στη δημιουργία επιχειρήσεων τον περασμένο χρόνο.

Στις περιοχές του κόσμου με υψηλά εισοδήματα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο φύλλων ως προς το ποσοστό βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες επιτυχίες από το ισχυρό φύλλο.

Πηγή:www.management-issues.com

Βρετανία: Χρυσή πληρώνουν την ασθένεια

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απουσίες κόστισαν στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας γύρω στα 13.2 δισεκατομμύρια λίρες την περασμένη χρονιά.

Μάλιστα, έγινε αντιληπτό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλώνουν ασθενείς κατά 55% περισσότερες ημέρες από ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με το 12% αυτών των ασθενειών να μην είναι πραγματικές.

Πηγή: www.freshbusinessthinking.co.uk

Η αγορά του Graduate recruitment παραμένει δυνατή

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα του Association of Graduate Careers Advisory Services (Agcas) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι εργοδότες ανησυχούν για τη μείωση των προσλήψεων που μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση των διαθέσιμων ταλέντων μετά τη λήξη της πιστωτικής κρίσης.

Νωρίτερα φέτος, το Agcas είχε αναφέρει ότι τα επίπεδα προσλήψεων αποφοίτων θα αυξάνονταν κατά 16,9% το 2008, αφού το 69,5% των οργανισμών υποστήριζαν ότι είχαν περισσότερες κενές θέσεις σε σχέση με το 2007.

Πηγή: www.freshbusinessthinking.co.uk

Ευφυΐα και Εκπαίδευση

Στη νέα έρευνα οι ερευνητές περιγράφουν μια μέθοδο για τη βελτίωση αυτής της δεξιότητας. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το κλειδί ήταν η δομημένη εκπαίδευση σε λειτουργούσα μνήμη – το είδος της μνήμης που επιτρέπει π.χ. την απομνημόνευση ενός αριθμού τηλεφώνου τόσο, ώστε να μπορούμε να τον πληκτρολογήσουμε.

Αυτός ο τύπος μνήμης είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρευστή ευφυΐα, και φαίνεται να βασίζεται στο ίδιο «κύκλωμα» του μυαλού. Έτσι, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι η βελτίωση αυτού του «κυκλώματος» θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση και της ρευστής ευφυΐας.

Καταρχήν, μέτρησαν τη ρευστή ευφυΐα τεσσάρων ομάδων εθελοντών με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τεστ. Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν καθεμία ομάδα σε μια περίπλοκη προσπάθεια απομνημόνευσης. Οι τέσσερις ομάδες ακολούθησαν μισή ώρα εκπαίδευσης ημερησίως για 8, 12, 17 και 19 ημέρες αντιστοίχως.

Στο τέλος κάθε εκπαίδευσης, οι ερευνητές έλεγχαν εκ νέου τη ρευστή ευφυΐα των συμμετεχόντων σε σύγκριση με ομάδες ελέγχου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η βελτίωση στις εκπαιδευμένες ομάδες ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις ομάδες ελέγχου. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο εκπαιδεύονταν, τόσο μεγαλύτεροι ήταν οι βαθμοί τους.

Πηγή: e -paideia.gr

Μειώσεις στα μπόνους των μάνατζερ

Σε μια περίοδο που οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και η οικονομία βρίσκεται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις, πολλά μεγάλα στελέχη συνεχίζουν να παίρνουν υπέρογκους μισθούς. Για το λόγο αυτό, οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, υπό το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, εξετάζουν τη λήψη φορολογικών και άλλων μέτρων, προκειμένου να ψαλιδίσουν τις τεράστιες αυτές αμοιβές που πολλοί θεωρούν ότι είναι υπερβολικές.

Μάλιστα, στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εcofin) της ευρωζώνης έπεσε στο τραπέζι πρόταση να επιβληθεί πρόσθετη φορολογία σε εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν μεγάλες αποζημιώσεις στα διευθυντικά στελέχη που απομακρύνονται, επειδή η απόδοσή τους δε θεωρείται ικανοποιητική.

Ήδη, κάποιες κυβερνήσεις προχωρούν με γοργά βήματα στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα τιμωρεί τα προκλητικά μπόνους. Σύμφωνα με την Ιnternational Ηerald Τribune, στην Ολλανδία η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογούνται με 30% οι εταιρείες που απολύουν κορυφαίους μάνατζερ και τους αποζημιώνουν με ποσά που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, αλλά και να αυξηθούν κατά 15% οι εργοδοτικές εισφορές, όταν οι συντάξεις που χορηγούνται σε πρώην διευθυντές ξεπερνούν το ίδιο ποσό.

Στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών, όταν πληρώνουν τα διευθυντικά τους στελέχη με ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

Ο νέος ευρωπαϊκός χάρτης της εργασίας

Οι μεταβολές αυτές, σε συνδυασμό με την «ευελιξία στην αγορά εργασίας με ασφάλεια», θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο της εργασίας στην Ελλάδα.

Όταν σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των σχεδίων νόμων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα αντιληφθούμε όλοι ότι ένας Ιρλανδός, Πολωνός, Λιθουανός ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ θα μπορεί να ασκεί στην Ελλάδα οποιοδήποτε επάγγελμα με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που το ασκεί και ο Έλληνας. Παράλληλα, ο Έλληνας θα μπορεί να ασκεί χωρίς εμπόδια το επάγγελμά του στην Ουγγαρία, στην Εσθονία ή στην Πορτογαλία υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που το ασκεί και ο Ούγγρος, ο Εσθονός ή ο Πορτογάλος.

Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος της ΕΕ πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να ιδρύσουν και να θέσουν σε λειτουργία τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ), από τα οποία ο Πολωνός, ο Βούλγαρος ή ο Ρουμάνος θα ενημερώνονται, από τη χώρα τους, για το πώς μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη δική μας χώρα.

Ταυτόχρονα, θα μπορούν μέσω των ΕΚΕ να προμηθεύονται όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για την άσκηση του επαγγέλματός τους, τα οποία θα πρέπει φυσικά να είναι τα ίδια με εκείνα που προμηθεύεται ο Έλληνας για την άσκηση του ίδιου επαγγέλματος.

Πηγή: Τα Νέα

Στο 8% η ανεργία το Φεβρουάριο

Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 9,0%.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Φεβρουάριο 2008 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.535.309 άτομα, οι άνεργοι σε 394.169 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 4.293.199 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο 2008 των γυναικών άγγιξε το 12,1% υπερδιπλάσιο αυτού των ανδρών που διαμορφώθηκε στο 5,2%.

Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας το φετινό Φεβρουάριο ήταν η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 16,4% και ακολούθησε η περιφέρεια του νότιου Αιγαίου με 15,5% των Ιονίων νήσων με 11,9% και της Δυτικής Ελλάδας με 11,3%.

Αντιθέτως, οι περιφέρειες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο 2008 ήταν η Αττική με 5,9%, το βόρειο Αιγαίο με 6,6%, η Θεσσαλία με 7,5%, η Πελοπόννησος με 7,7% και η Στερεά Ελλάδα με 7,9%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο 2008 στο 22,1%.

Στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 11,7% και ακολούθησαν οι ηλικιακές ομάδες 35-44 ετών με ποσοστό ανεργίας 6%, 45-54 ετών με ποσοστό ανεργίας 4,9%, 55-64 ετών με ποσοστό ανεργίας 2,9% και τέλος 65-74 ετών με ποσοστό ανεργίας 1,2%.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η επιτυχημένη διαχείριση επιστροφής στην εργασία μειώνει τις απουσίες

Πιο συγκεκριμένα, οι οργανισμοί που δηλώσαν ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την επανένταξη στην εργασία εμφάνισαν, κατά μέσο όρο, ποσοστό απουσιών μειωμένο κατά 0,7% σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που υποστήριξαν ότι ήρθαν αντιμέτωπες με εμπόδια κατά την επιστροφή. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 1,5 ημέρα επιπλέον ετησίως ανά εργαζόμενο.

Η έρευνα που διεξήχθη σε 629 επιχειρηματίες σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία για άτομα με ειδικές ανάγκες Unum, εκτιμά ότι η αποτυχημένη διαχείριση επιστροφής κοστίζει στους Βρετανούς Βιομηχάνους 610 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Πηγή: CIPD

Έρευνα της Manpower για την Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα

H έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 43.000 εργοδότες από 32 χώρες, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αποκαλύπτει ποιες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους ίδιους τους εργοδότες, είναι δύσκολο να καλυφθούν, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη χρονιά συμμετέχουν στην έρευνα η Ελλάδα μαζί με τέσσερις ακόμη χώρες (Τσεχική Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Πολωνία και Ρουμανία).

Συμπληρωματικά στα αποτελέσματα της έρευνας, η Manpower εξέδωσε το White Paper, «Αντιμετωπίζοντας την Έλλειψη Ταλέντων: 2008», μια αναθεωρημένη έκδοση της αρχικής μελέτης του 2006. Η Λευκή Βίβλος, καταδεικνύει την αυξανόμενη Έλλειψη Ταλέντων που υπάρχει στην υφήλιο και αποτυπώνει στρατηγικές για την αντιμετώπισή της, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από εταιρείες και κυβερνήσεις, όσο και από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Πενταετές Πρόγραμμα Υποτροφιών για απόκτηση MBA σε Κύπριους πολίτες

Η Υποτροφία IKOS έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει σε μια σειρά Κύπριων πολιτών να παρακολουθήσουν το μονοετές πρόγραμμα MBA πλήρους φοίτησης στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Η υποτροφία καλύπτει τα δίδακτρα για το MBA πλήρους φοίτησης (£28.000/€35.200), καθώς και τα έξοδα διαμονής (£5.000/€6.300). Κάθε ετήσια υποτροφία θα απονέμεται σε έναν Κύπριο υποψήφιο που επιδεικνύει σημαντική επαγγελματική επιτυχία και πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Cranfield. Η υποτροφία περιλαμβάνει, επίσης, κίνητρα για να ενθαρρύνει τους δικαιούχους να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Κύπρο.