Τα δiκτυα CSR στην EU Multi-Stakeholder Platform

Στην πλατφόρμα συμμετέχουν επίσης ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα, συνδικάτα και επιχειρήσεις, ενώ την Προεδρία της αναλαμβάνει ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans. Έργο των μελών της πλατφόρμας θα είναι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή των SDGs σε επίπεδο ΕΕ, η υποστήριξη και παροχή συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με εκδηλώσεις της Επιτροπής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η υποστήριξη στη διαδικασία δημιουργίας ενός Ετήσιου Βραβείου Βιωσιμότητας.

Η ΑΧΑ Ελλάδας στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόκειται για μια ανανέωση που περιλαμβάνει βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αύξηση στις δυνατότητες εκπτώσεων και ενίσχυση των όρων ασφάλισης, πάντα σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της ΑΧΑ να ισορροπεί το κόστος ασφάλισης με τη βέλτιστη αξία, την ολοκληρωμένη προστασία και την κορυφαία εξυπηρέτηση που υπόσχεται η εταιρεία. Τα νέα χαρακτηριστικά συνδυάζονται με ευελιξία (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης), επιβράβευση της πρόληψης, πληρότητα των όρων και ένα απλό εργαλείο τιμολόγησης (για τους ανθρώπους των δικτύων πωλήσεων). «Το ταξίδι των πελατών μας ξεκινά από προϊόντα που προσφέρουν αξία και θα κάνουν τους ασφαλισμένους μας να τα προτείνουν στους οικείους τους. Το Business4all αποτελεί ένα τέτοιο προϊόν», ανέφερε ο Μπάμπης Αναστασιάδης, Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων, Marketing & Επικοινωνίας της ΑΧΑ στην Ελλάδα.

CSE: Αύξηση των Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα

Θέλοντας να υποστηρίξει τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να συστηματοποιήσουν και να επικοινωνήσουν την Εταιρική τους Ευθύνη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή, αλλά και τη νέα ελληνική νομοθεσία, τo Kέντρο Αειφορίας πραγματοποιεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα από το 2010, σε συνεργασία με το Global Reporting Initiative (GRI). Τα νέα GRI Standards θα παρουσιαστούν για δεύτερη φορά φέτος στην Ελλάδα από το Κέντρο Αειφορίας, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Certified Training on Sustainability Reporting για τα νέα GRI standards, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13-14 Νοεμβρίου. Εκεί θα παρουσιαστούν και οι νέοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και πώς ενσωματώνονται στα νέα Πρότυπα, καθώς και οι απαιτήσεις της νέας ελληνικής νομοθεσίας για τη δημοσιοποίηση στοιχείων Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Γνώσης από τον ΣΔΑΔΕ

Ο ΣΔΑΔΕ συγκέντρωσε αυτή τη φορά τους 3 πιο επίκαιρους «λόγους» για να ενημερώσει τα μέλη του τόσο σε εργασιακά – ασφαλιστικά θέματα, όσο και για τους νέους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης – GDPR (General Data Protection Regulation). Την εκδήλωση άνοιξαν οι Χρυσιής Πουλάκου και Κώστας Πηνιώτης, Δικηγόροι – Εταίροι της Δικηγορικής Εταιρίας PPLegal, οι οποίοι περιέγραψαν αναλυτικά τις νέες αλλαγές  που επιφέρει ο Ν. 4488/2017 στα σημαντικά εργασιακά θέματα, όπως για παράδειγμα τη δήλωση αλλαγής χρόνου εργασίας, τις αλλαγές στην έννοια και το χρόνο δήλωσης των αποχωρήσεων, τους ελέγχους ΣΕΠΕ, αλλά και το νέο πλαίσιο του κοινωνικού πλάνου για τις ομαδικές απολύσεις.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μπούρλος – Δικηγόρος, Εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», ο οποίος ανέπτυξε τις απόψεις του, δίνοντας χρήσιμα παραδείγματα όπως πχ σχετικά με το χρόνο απόσβεσης στη συνταξιοδότηση των επιπλέον εισφορών που τυχόν επιλέξει να καταβάλει ένας εργαζόμενος. Η εκδήλωση έκλεισε με μια άκρως διαδραστική παρουσίαση των Αλέξανδρου Χασάπη, Senior Manager, FIDS – Business Integrity and Compliance Management της ΕΥ, και Μαρίας Ρηγάκη – Employment Law Senior Manager, Platis Anastassiadis & Associates, συνεργάτη της ΕΥ, για το φλέγον θέμα των προσωπικών δεδομένων υπό το πρίσμα του νέου GDPR (General Data Protection Regulation).

Το ALBA στις Ημέρες Καριέρας 2017

Με κύριο στόχο την ουσιαστική εκπαίδευση και τη δημιουργία νέας γνώσης αλλά και στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το ALBA, μαζί με το kariera.gr, θα προσφέρουν για πέμπτη συνεχή χρονιά τη δυνατότητα σε έναν από τους συμμετέχοντες, ο οποίος ανήκει στην προαναφερθείσα ομάδα, να σπουδάσει με πλήρη υποτροφία στο πρόγραμμα MSc in Strategic Human Resources Management. Σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, οι συμμετέχοντες των Ημερών Καριέρας 2017 θα λάβουν σύντομα σχετική αναλυτική ενημέρωση.

Team Building δραστηριότητες από την Mercedes-Benz

Αυτή τη χρονιά επέλεξε να προσφέρει μια διήμερη εκδρομή ως επιβράβευση για την προσπάθεια όλων αυτών των ετών, αλλά και ως μέσο για την περεταίρω ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος των ανθρώπων της. Έτσι, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε team-building event το Σαββατοκύριακο 7-8 Οκτωβρίου 2017 στον Παρνασσό. Μάλιστα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν γεμάτο από δραστηριότητες στη φύση που χάρισαν νέες εμπειρίες σε όλους τους συμμετέχοντες. Ενδεικτικά, την Κυριακή όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τα «όπλα» και τη θέση τους στην Laser Tag αρένα που στήθηκε μέσα στο δάσος και έγιναν πάλι παιδιά σε ένα παιχνίδι ομαδικότητας, στρατηγικής και δράσης.

World’s Best multinational Workplaces για το 2017

Η Salesforce κατατάσσεται πρώτη, ακολουθούμενη από την Adecco και τη SAS Institute, οι οποίες συνθέτουν την πρώτη τριάδα. Τέσσερις από τις 25 πολυεθνικές που βραβεύονται (SAS Institute, MARS, AbbVie και DHL) το οφείλουν και στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα καθώς διακρίθηκαν και στη χώρα μας για το καλό εργασιακό τους περιβάλλον. «Οι εταιρείες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον παγκοσμίως, εντυπωσιάζουν, όχι μόνο για την κλίμακά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν και αναπτύσσουν τους εργαζομένους τους.

Αυτές οι εταιρείες έχουν κατανοήσει ότι ένα περιβάλλον υψηλής εμπιστοσύνης και μια κουλτούρα υψηλής απόδοσης δεν είναι αντιμαχόμενα, αλλά αντίθετα, εξαρτώνται άμεσα το ένα από το άλλο», δήλωσε ο CEO του Great Place to Work®, Michael C. Bush. Οι 13 από τις 25 πολυεθνικές που διακρίνονται έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Οι κλάδοι που συναντώνται συχνότερα στη λίστα είναι οι Information Technology και Manufacturing & Production. Η λίστα με τις Καλύτερες Πολυεθνικές «World’s Best Workplaces» στηρίζεται στα δεδομένα της έρευνας Best Workplaces την οποία διεξάγει ετησίως σε περισσότερες από 50 χώρες το Great Place to Work® και συντάσσει για κάθε μία, επιμέρους εθνικές λίστες.

Διεθνής διάκριση ΕΚΕ για την Microsoft

Η έρευνα έγινε από το Reputation Institute, με τη συμμετοχή καταναλωτών από 15 χώρες. Την πρώτη θέση φέτος, κατέκτησε η Lego, ενώ η Google ακολούθησε στην τρίτη θέση. Στην Ελλάδα, η Microsoft επενδύει σε επίπεδο ΕΚΕ στην εκπαίδευση και επιμόρφωση νέων σε ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις. Παράλληλα, επιδιώκει τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δυο φύλων όσον αφορά την πρόσβαση στην τεχνολογία, μέσα από την υλοποίηση σχετικών δράσεων.

Ενδεικτικά, το 2016 η εταιρεία διοργάνωσε την ημερίδα «Girls in Technology {g} Tech», με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με στόχο να παροτρύνει νέες μαθήτριες να αποκτήσουν πιο δυναμικό και ηγετικό ρόλο στον κλάδο της τεχνολογίας.

Αναφορικά με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, η Microsoft Ελλάς προσφέρει εργαλεία και προϊόντα σε ΜΚΟ, με στόχο την οργάνωση και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και υποδομών τους με την βοήθεια της τεχνολογίας στηρίζοντας έτσι το ανθρωπιστικό τους έργο. Τέλος, το Innovation Center της Microsoft υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις και καλλιεργεί με αυτό τον τρόπο την επιχειρηματική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Το παραδοσιακό ωράριο 9-5 εγκαταλείπεται;

Τα ευρήματα, βάσει παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 9.500 άτομα σε 12 χώρες, καταδεικνύουν την έλευση της Εργασίας Νέας Γενιάς εντοπίζοντας μια στροφή σε νέους τρόπους εργασίας, εφαρμόσιμοι τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες. Συγκεκριμένα, η ManpowerGroup ρώτησε τους εργαζόμενους πώς επιθυμούν να εργάζονται, ποιοι παράγοντες τους κινητοποιούν και ποια είναι η άποψη τους για την εργασία Νέας Γενιάς.

Η αύξηση του εισοδήματος (38%), η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (33%) και ο μεγαλύτερος έλεγχος του προγράμματος τους (32%) αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες ανόδου της εργασίας Νέας Γενιάς (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, η σύμβαση παροχής ανεξάρτητης υπηρεσίας). Περισσότεροι από το 80% των εργαζομένων επιλέγουν συνειδητά την εργασία Νέας Γενιάς και όχι ως τελευταία λύση.

Όπως δηλώνει η Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας: «Οι νέοι τρόποι εργασίας σηματοδοτούν την ικανότητα των ανθρώπων να συμπλέουν με τις ραγδαίες αλλαγές του καιρού μας και να διατηρούν νόημα στη ζωή και στην εργασία τους. Σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η πλαισίωση της Εργασίας Νέας Γενιάς μέσω ενός αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία της εργασίας».

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο (87%), που αφορά και στις πέντε εργασιακά ενεργές γενιές καθώς και στα δύο φύλα, διάκειται θετικά προς την εργασία Νέας Γενιάς για την επόμενη ή μελλοντική τους θέση. Μεταξύ άλλων, οι Millennials μικρότερης ηλικίας (18-24 ετών), θεωρούν την αμοιβή, την απόκτηση γνώσεων και την επαγγελματική εξέλιξη ως σημαντικό κίνητρο επιλογής της Εργασίας Νέας Γενιάς. Οι Boomers (ηλικίας 50-65 ετών) επιλέγουν εργασία που αφορά την επίτευξη συγκεκριμένου σκοπού που προσφέρει νόημα στην απασχόληση και ισορροπία στη ζωή τους.

Διεθνής διάκριση για Τράπεζα Πειραιώς και Hellas EAP Για την εφαρμογή Προγραμμάτων Υποστήριξης Εργαζομένων

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Los Angeles από τις 3-6 Οκτώβρη. Στο φετινό ετήσιο συνέδριο του EAPA, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 2.000 επαγγελματίες του χώρου από 35 χώρες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Hellas EAP, πάροχος των EAP Προγραμμάτων για την Τράπεζα, βραβεύθηκαν στην κατηγορία EAP Quality Award για την εφαρμογή των EAP Προγραμμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή EAPA, στην δεκαετή τους εφαρμογή στον οργανισμό.

Η βράβευση της Τράπεζας στηρίχθηκε στα παραδείγματα καινοτόμων και αποτελεσματικών στρατηγικών και υπηρεσιών που αφορούν στην προαγωγή ενός ψυχοκοινωνικά υγιούς περιβάλλοντος εργασίας με έμφαση στην υποστήριξη των εργαζομένων και της οικογένειάς τους και τη διασφάλιση του ψυχοκοινωνικού ρίσκου που απορρέει από τον ανθρώπινο παράγοντα. Σημαντικό ρόλο στη διάκριση είχε η εφαρμογή αξιόπιστων εργαλείων μέτρησης των υπηρεσιών όπως το Workplace Outcomes Suite (WOS) Tool που αποδεικνύουν σε μετρήσιμους επιχειρηματικούς όρους την αποτελεσματικότητα (ROI) των υπηρεσιών.