Ποια είναι τα νέα μέτρα για τους εργαζομένους

Νέα σειρά μέτρων με άμεση εφαρμογή ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού και για τον Οκτώβριο, καθώς και η χρονική διάρκεια της ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράταση μέχρι το τέλος του 2020 δίνεται και για την τηλεργασία.

Επιπλέον, παρατείνονται για 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει, ενώ διευκολύνεται η χορήγηση στους εποχιακά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, αφού μειώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των ημερών ασφάλισης από 100 σε 50. Τέλος, δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του λόγω καραντίνας, ενώ θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοϊό, αλλά και οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, των δημιουργών, των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών μέσω της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Epsilon Net: Πιστοποιήθηκε ως Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

Την πιστοποίησή της ως πάροχος υπηρεσιών ΥΠΑΗΕΣ και την αδειοδότηση του Epsilon Digital, ένα από τα πρώτα λογισμικά που έλαβαν την σχετική αδειοδότηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ανακοίνωσε η Epsilon Net Α.Ε. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταργήσουν την εκτύπωση και την υποχρεωτική σήμανση των παραστατικών πώλησης, αντικαθιστώντας τα με το νέο ηλεκτρονικό παραστατικό που θα αυθεντικοποιείται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά με ευθύνη του πιστοποιημένου πάροχου, ενώ όλη η διαδικασία τιμολόγησης, αποστολής και αποθήκευσης των παραστατικών είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά υπηρεσίες παρόχων ψηφιακής έκδοσης στοιχείων για την έκδοση παραστατικών εσόδων, μπορούν να λαμβάνουν και τα φορολογικά κίνητρα, που προβλέπονται από τον νόμο.

Έναρξη τον Σεπτέμβριο για το Alba Executive MBA

Ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες για ενίσχυση της γνώσης των στελεχών σε θέματα Στρατηγικής, Ηγεσίας και Εταιρικής Ανανέωσης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των αδιάκοπων αλλαγών στο περιβάλλον, το Executive MBA του Alba Graduate Business School, The American College of Greece ξεκινά την τέταρτη τάξη του τον Σεπτέμβριο του 2020, με ένα πρόγραμμα σπουδών πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του προγράμματος ξεδιπλώνεται μέσα από πέντε στρατηγικές θεματικές ενότητες: «Προκλήσεις του Διεθνούς Περιβάλλοντος», «Θεμελιώδεις Αρχές της Επιχείρησης», «Ανάπτυξη Προσωπικών Ικανοτήτων» και «Οργανωσιακών Ικανοτήτων» και «Ανανέωση της Επιχείρησης».

Όμιλος Ηρακλής: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Στη δωρεά δύο ηλεκτροκαρδιογράφων τελευταίας τεχνολογίας προς το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου προχώρησε ο Όμιλος Ηρακλής. Παράλληλα με τη δωρεά των ηλεκτροκαρδιογράφων, ο Όμιλος ενισχύει την ετοιμότητα της νέας Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, ειδικά διαμορφωμένης για την εξέταση ενδεχόμενων κρουσμάτων από τον ιό Covid-19.

Με την εν λόγω αφορμή, ο Μιχάλης Βλάχος, Διευθυντής του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η καρδιά του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ χτυπάει στην τοπική κοινωνία του Βόλου. Εδώ όπου ζούμε, εργαζόμαστε, παράγουμε, αναπτυσσόμαστε και επενδύουμε. Σε μια δύσκολη εποχή, συνεχίζουμε να δίνουμε το “παρών” και να στηρίζουμε τις ανάγκες του τόπου μας».

Eurostat: Τέταρτη στην ΕΕ η Ελλάδα στις ψηφιακές δεξιότητες των νέων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 80% των νέων 16-24 ετών το 2019 στη χώρα μας είχε βασικές ή πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με το ποσοστό αυτό να είναι κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την αντίστοιχη επίδοση στα άτομα ηλικίας 16 έως 74 ετών (56%).

Αναλυτικότερα, ως προς το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών με βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κροατία, με ποσοστό 97%, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία με ποσοστό 93%. Στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα με 90%, ενώ χειρότερες επιδόσεις έχουν η Τσεχία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Δανία και η Σουηδία. Τέλος, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Ρουμανία (56%), στη Βουλγαρία (58%), στην Ιταλία (65%), στην Ουγγαρία (68%), στη Λετονία (75%) και στο Λουξεμβούργο (75%).

ΟΑΕΔ: 1.040.852 άνεργοι τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων, αναζητούντων εργασία, ανέργων για τον Ιούλιο του 2020, ανήλθε σε 1.040.852 άτομα, εκ των οποίων τα 537.029 (51,6%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και τα 503.823 (48,4%) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών, με τους άνδρες να αποτελούν το 34,93% (363.530) και τις γυναίκες το 65,07% (677.322). Ως προς το σύνολο των λοιπών, μη αναζητούντων εργασία, εγγεγραμμένων αυτό ανήλθε σε 55.145 άτομα, με τους άνδρες να αποτελούν το 32,36% (17.847) και τις γυναίκες το 67,64% (37.298).

Αναφορικά με το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, δηλαδή των δικαιούχων που πληρώθηκαν τον Ιούλιο, ανέρχεται σε 147.524 άτομα, από τα οποία τα 124.220 (84,2%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και τα 23.304 (15,8%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, με τους άνδρες να ανέρχονται σε 66.354 (44,98%) και τις γυναίκες σε 81.170 (55,02%). Τέλος, από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων το 77,06% (113.676) είναι κοινοί, το 1,88% (2.773) είναι οικοδόμοι, το 15,8% (23.304) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το 2,69% (3.969) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), το 2,23% (3.296) είναι εκπαιδευτικοί, και το 0,34% (506) είναι λοιποί.

Μετακίνηση Στελέχους

Στη Διοικητική Ομάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Nokia Ελλάδος εντάχθηκε η Σταυρούλα Χαρβάτη, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ελλάδας και Αλβανίας, ανήκοντας στην ευρύτερη ομάδα του Mediterranean Cluster της Nokia. Σημειώνεται ότι η Σ. Χαρβάτη είναι στέλεχος με 20 χρόνια εμπειρίας, έχοντας εργαστεί σε αρκετούς κλάδους της αγοράς και σε πολυεθνικούς οργανισμούς, ενώ έχει ασχοληθεί με ολόκληρο το φάσμα του τομέα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Επικοινωνίας.

Κομισιόν: Το 40% των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει τεχνολογία AI

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), το 42% των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ενώ 1 στις 4 έχει ήδη υιοθετήσει τουλάχιστον δύο. Αναλυτικότερα, το προβάδισμα έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερες τεχνολογίες AI είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τις πολύ μικρές (21%) και τις μικρές επιχειρήσεις (22%), ενώ συνολικά, το 18% σχεδιάζει να υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα δύο χρόνια.

Εντούτοις, το 40% δηλώνει ότι ούτε χρησιμοποιεί, ούτε σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον κάποια μορφή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τέλος, το 57% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στην πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, ενώ το 52% αυτών χαρακτηρίζει το κόστος ως εμπόδιο για την υιοθέτηση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Edenred: Νέα κάρτα εταιρικών παροχών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους

Η πλατφόρμα υπηρεσιών και πληρωμών Edenred παρουσιάζει τη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits, μία all in one λύση, την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν και να τροποποιήσουν, βάσει της δικής τους πολιτικής παροχών. Η Edenred εστίασε, αρχικά, σε παροχές που συνδέονται με τις διακοπές και το well-being των εργαζομένων, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να αξιοποιήσουν την παροχή του εταιρικού Holiday Voucher, ώστε οι εργαζόμενοί τους να παραθερίσουν σε ελληνικό προορισμό της επιλογής τους.

Η κάρτα μπορεί να εξαργυρωθεί σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις με POS στην Ελλάδα, έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο τον χρόνο. Η κάρτα MyBenefits εκδίδεται άμεσα στο όνομα του εργαζομένου, εξαργυρώνεται σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις με POS στην Ελλάδα, προσφέροντας ευελιξία μέσω των ανέπαφων συναλλαγών και ασφάλεια με την τεχνολογία Chip & Pin και την εγγύηση της Mastercard. Τέλος, σε συνεργασία με το ekdromi.gr, η Edenred εξασφαλίζει 10 ευρώ έκπτωση στους κατόχους της, έως τις 31 Οκτωβρίου.

Facebook, Google και Twitter επεκτείνουν την εξ αποστάσεως εργασία

Από το σπίτι έως τον Ιούλιο του 2021 θα εργαστούν οι εργαζόμενοι της Facebook, λόγω της πανδημίας, με την εταιρεία να τους προσφέρει 1.000 δολάρια για τις ανάγκες των εργασιών γραφείου. Έτσι, η εταιρεία εντάσσεται στη λίστα με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας που έχουν λάβει παρόμοια μέτρα κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η Twitter έχει προτείνει απομακρυσμένη εργασία επ ‘αόριστον για μερικούς από τους εργαζομένους της, ενώ η Google, παρότι είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοί της θα επιστρέψουν στα πόστα τους στο τέλος του έτους, έδωσε παράταση στην τηλεργασία μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2021 για όσους δεν χρειάζεται να είναι στο γραφείο.