ΕΚΤ: Έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων

Σύμφωνα με τη νέα στατιστική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το 82% των ελληνικών επιχειρήσεων έδωσε έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιολογώντας τον ως πολύ σημαντική ή σημαντική συνεχή αναπτυξιακή στρατηγική, ενώ η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πολύ σημαντική στρατηγική για το 43% και σημαντική στρατηγική για το 41%. Επιπροσθέτως, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, σχεδόν οι 9 στις 10 επιχειρήσεις υιοθέτησαν μεθόδους τηλεργασίας για την απασχόληση των εργαζομένων τους, οι 6 στις 10 εστίασαν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και σχεδόν οι 3 στις 10 άλλαξαν το επιχειρησιακό τους μοντέλο για την παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις νέες συνθήκες.

Οι αναγκαστικές απουσίες του ανθρώπινου δυναμικού λόγω παιδικής μέριμνας ή επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι καθυστερήσεις στις εισπράξεις από πελάτες και οι αυξημένες διοικητικές υποχρεώσεις αναφέρθηκαν ως οι κύριες προκλήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι πολλές από τις νέες ψηφιακές διαδικασίες θα παραμείνουν και μετά από την πανδημία, με κυριότερες την υιοθέτηση (ή ενίσχυση) ψηφιακών μέσων επικοινωνίας (84%), την υιοθέτηση της τηλεργασίας (60%) και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων (44%). Σημειώνεται, τέλος, ότι το 91% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι είχε επιτυχή πρόσβαση σε πληροφορίες για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ως πλέον χρήσιμα μέτρα τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, καθώς και τις πιστοδοτικές διευκολύνσεις, ενώ το 48%

Ην. Βασίλειο: Φόβος των εργαζομένων για τις πιθανές επιπτώσεις αναφοράς ενός τραυματισμού

Σύμφωνα με έρευνα της JMW Solicitors, με δείγμα 1,200 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 28% των εργαζομένων που έχουν τραυματιστεί στον εργασιακό τους χώρο δεν το αναφέρει στον εργοδότη, με το 52% να εξηγεί ότι ο τραυματισμός του ήταν πολύ σοβαρός ή/και αρκετά σοβαρός, ενώ το 97% όσων έχουν τραυματιστεί δεν έχει κάνει κάποιο αίτημα αποζημίωσης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 39% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι θα ανησυχούσε για την θέση του σε περίπτωση που ανέφερε ένα ατύχημα που οφείλεται σε αμέλεια του εργοδότη, με ένα 28% να απαντά ότι φοβάται τυχόν οικονομικές συνέπειες και ένα 18,18% ότι ο εργοδότης του θα δημιουργούσε αρνητική εικόνα για αυτό, ενώ το 41,82% θεώρησε ότι ο τραυματισμός του ήταν λιγότερο σημαντικός. Τέλος, σχεδόν το 70% απάντησε ότι γνωρίζει τη διαδικασία που απαιτείται για την αναφορά ενός ατυχήματος ή τραυματισμού, με μόλις ένα 4,16% να εξηγεί ότι δεν υπάρχει μια τέτοια διαδικασία.

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέα Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού η Κωνσταντίνα Μπάρκα

Τη θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον ανέλαβε από την 1η Απριλίου η Κωνσταντίνα Μπάρκα, προερχόμενη από τη θέση της Commercial HR Business Partner που είχε στην εταιρεία τα τελευταία 2 χρόνια. H Κ. Μπάρκα διαδέχεται τη Σοφία Κάντα, η οποία βρίσκεται σε άδεια μητρότητας και στη συνέχεια θα αναλάβει ρόλο εντός της Coca-Cola Hellenic, που θα ανακοινωθεί με την επιστροφή της.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που αναλαμβάνω έναν τόσο σημαντικό ρόλο σε μία εταιρεία που εργάζομαι για πάνω από οκτώ χρόνια και θαυμάζω πολλά περισσότερα. Μία εταιρεία που έχει ξεχωρίσει για το σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό της περιβάλλον και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους εργοδότες στη χώρα (Top Employer) τα τελευταία 2 χρόνια αλλά και εργοδότης επιλογής για τη Γενιά Y&Z τα τελευταία 5 χρόνια. Ανυπομονώ, μαζί με την ομάδα μου να εργαστούμε δυναμικά για να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο το εργασιακό μας περιβάλλον για τη νέα εποχή που είναι ήδη εδώ» δήλωσε σχετικά η Κωνσταντίνα Μπάρκα. Σημειώνεται ότι η κα. Μπάρκα ξεκίνησε την καριέρα της στην Coca-Coca HBC το 2013 ως Group Compensation & Mobility Manager, ενώ το 2017 εντάχθηκε στην ομάδα της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο ως Enabling Functions HR Business Partner, για να εξελιχθεί πολύ σύντομα στον ρόλο της Commercial HR Business Partner, ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το ΟΠΑ και διαθέτει πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.