Παρούσες οι ηλικιακές διακρίσεις στην εργασία

Σύμφωνα με έρευνα του workingwise.co.uk, με δείγμα 600 εργαζόμενους άνω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 44% των ερωτηθέντων έχει βιώσει κάποια διάκριση στην εργασία του λόγω της ηλικίας του, με το 48% να υποδεικνύει τη διαδικασία του recruitment και το 40% να νιώθει ότι παραγκωνίζεται ή ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις, ενώ ένα 24% εστιάζει το πρόβλημα στις προαγωγές. Επιπλέον, το 44% τονίζει ότι έχει αντιμετωπίσει εμπόδια στην προσπάθειά του για εύρεση εργασίας, ενώ το 84% υποστηρίζει ότι είναι πιο δύσκολο να γίνει shortlisted, με τον 1 στους 4 να παραδέχεται ότι τροποποιεί το βιογραφικό του ώστε να «καλύπτει» την ηλικία του.

Επίσης, το 27% θεωρεί ότι ο εργοδότης του δεν εκτιμά την εμπειρία του, το 52% επισήμανε ότι είδε κάποιο λιγότερο έμπειρο άτομο να παίρνει προαγωγή και το 61% ότι ο εργοδότης του δεν αποτιμά αρκετά την εμπειρία ζωής του. Αναφορικά με τους συναδέλφους, το 41% πιστεύει ότι οι νεότεροι ηλικιακά θεωρούν ότι έχει μένει πίσω από τις εξελίξεις, παρότι το 66% σημειώνει ότι έκανε reskilling τα τελευταία δύο χρόνια, το 53% όμως συμφωνεί ότι οι νεότεροι τους αντιλαμβάνονται ως εμπείρους. Βέβαια, προκατάληψη εντοπίζεται και από την άλλη πλευρά, αφού το 32% θεωρεί ότι οι νεότεροι είναι λιγότερο έμπειροι και αφελής. Τέλος, ως προς τις ενέργειες για αλλαγή της κατάστασης, το 69% εξήρε τη σημασία των μεγαλύτερων ηλικιακά role models, το 59% την ευέλικτη εργασία και το 40% την χρήση περισσότερο συμπεριληπτικής γλώσσας.

 

 

MetLife UK: Το 59% θα άλλαζε εργασία αν δεν ακολουθούνταν οι εργασιακές αξίες του

Σύμφωνα με νέα έρευνα της MetLife UK, με δείγμα 900 εργαζόμενους και 300 εργοδότες, το 59% των εργαζόμενων θα αναζητούσε νέα εργασία αν δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργασιακές τους αξίες, με ένα 32% να υποστηρίζει ότι η σχέση του με τον εργοδότη του έχει αποδυναμωθεί. Επιπρόσθετα, το 70% τόνισε ότι θα εργαζόταν πιο σκληρά για έναν εργοδότη που θα το έκανε να αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια και ένα 52% σημείωσε μια άδικη κατανομή των καθηκόντων, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση. Ως εκ τούτου, το 54% των εργαζομένων έχει σκεφτεί να φύγει από την εταιρεία του μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Επιπλέον, αναφορικά με τους λόγους που θα ωθούσαν τα άτομα να παραμείνουν στην υπάρχουσα θέση τους, το 65% ανέφερε τις μεγαλύτερες απολαβές, το 62% την ασφάλεια της εργασίας του, το 40% τη μέριμνα του εργοδότη για το wellbeing του και το 39% τη μέριμνα για την ψυχική υγεία. Τέλος, το 73% των εργαζομένων εξήγησε ότι θα εργαζόταν πιο σκληρά για έναν εργοδότη που νοιάζεται για αυτό και το 68% υπογράμμισε ότι ένας εργοδότης που νοιάζεται για το ανθρώπινο δυναμικό τού θα προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα.

GitLab: Θετικό πρόσημο βάζουν οι εργαζόμενοι στην τηλεργασία

Σύμφωνα με τα ευρήματα του The Remote Work Report 2021 της GitLab, με δείγμα 3.900 άτομα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, το 52% των τηλεργαζόμενων θα σκεφτόταν να αφήσει την εταιρεία του για κάποιον άλλον απομακρυσμένο ρόλο, ενώ ο 1 στους 3 θα παραιτούνταν από την εργασία του αν ξαφνικά δεν είχε την επιλογή της τηλεργασίας.

Επιπρόσθετα, το 34% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι η περισσότερη διαφάνεια από την ηγεσία οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα σύνδεσης με την εργασία, ενώ ως προς την τηλεργασία, παρότι οι 4 στους 5 θα την πρότειναν σε κάποιον φίλο και το 81% δηλώνει ικανοποιημένο με την παραγωγικότητα, μόλις το 37% πιστεύει ότι η εταιρεία διαμοιράζει αποτελεσματικά τον φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, το 45% των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι έχει λιγότερο από έναν χρόνο εμπειρίας στην εξ αποστάσεως εργασία και το 82% συμφωνεί ότι η τηλεργασία είναι το μέλλον της εργασίας, ενώ ως προς τα οφέλη το 42% ανέφερε την αυξημένη παραγωγικότητα, το 38% την αυξημένη αποδοτικότητα, το 24% τη μείωση της γραφειοκρατίας και το 20% τις βελτιωμένες διαδικασίες. Εντούτοις, βάσει της έρευνας, το 45% ανησυχεί επειδή δεν βλέπει τους συναδέλφους του από κοντά και το 34% για την ικανότητά του να συνεργάζεται αποτελεσματικά. Τέλος, το 42% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη διατήρηση των ορίων όταν δουλεύει μακριά από το γραφείο και το 33% επισήμανε ότι η εταιρεία του επενδύει στα virtual coffee breaks για τη διατήρηση της αίσθησης μιας κοινότητας.