Ην. Βασίλειο: Αποτυχημένες οι προσλήψεις των τελευταίων 12 μηνών

Σύμφωνα με την έρευνα «2021: Mind the trust gap» της Thomas International, με δείγμα 500 senior hiring managers και recruiters στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 57% των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με το 25% να θεωρείται αποτυχημένο. Αναλυτικότερα, βάσει της εν λόγω έρευνας, η αποτυχία της πλειοψηφίας των προσλήψεων οφείλεται στο ότι ο υποψήφιος δεν ταιριάζει με τον ρόλο (46%) και την κουλτούρα (44%), ενώ στους λόγους της αποτυχίας συμπεριλαμβάνονται οι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες (31%), η αδυναμία για να εξεταστεί η καταλληλόλητα του υποψηφίου σε σχέση με τον ρόλο ή την θέση (31%), η υπερβολική εξάρτηση στο ένστικτο (29%) και η έλλειψη διαφάνειας (30%).

Επιπρόσθετα, το 41% των ερωτηθέντων τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα είναι να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο μέσα σε αυτό το εξ αποστάσεως περιβάλλον, με το 30% να υποστηρίζει ότι η βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών του recruitment είναι ζωτικής σημασίας και το 55% ότι είναι εξαιρετικά σημαντική. Επιπλέον, το 39% εξηγεί ότι δυσκολεύεται στον διαχωρισμό των υποψηφίων και το 77% διαπιστώνει προκαταλήψεις ή απουσία της διαφορετικότητας στις διαδικασίες των προσλήψεών του, ενώ το 37% θεωρεί ότι το Brexit ακόμα επηρεάζει την προσέλκυση του ταλέντου. Τέλος, αναφορικά με το τι οδηγεί τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο recruitment, το 35% αναφέρει την ψηφιοποίηση και την ΑΙ, το 57% την gig οικονομία και το 44% την εξ αποστάσεως εργασία

Χ.Α.Α: Δημιουργεί δείκτη ESG για τις εισηγμένε

Tο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου δείκτη ESG εξετάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce, με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές στο να εντοπίζουν εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμα του Χ.Α. Ο δείκτης ESG (Environmental, Social and Governance) καταγράφει τις επιδόσεις των εισηγμένων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Ουσιαστικά αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.

Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τα παραπάνω κριτήρια απασχολούν ήδη τις εισηγμένες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η υιοθέτησή τους αποτελεί κριτήριο επιλογής από πολλά διεθνή funds ώστε να επενδύσουν σε μια εισηγμένη επιχείρηση.

Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, τα εν λόγω funds εστιάζουν πλέον στο κατά πόσο μια εταιρεία συνδυάζει επιχειρηματικές δράσεις και οικονομικά δεδομένα με την στάση της έναντι του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, του ανθρώπινου δυναμικού της, της «διάφανης» εσωτερικής διακυβέρνησης. Στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι όμιλοι που μέσα από ανακοινώσεις τους ενημερώνουν για σχετικές κινήσεις που κάνουν ώστε να ανταποκριθούν στα κριτήρια ESG. Όμιλοι όπως οι Μυτιληναίος, Τιτάνας, Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, 3Ε κ

H Μαρινόπουλος εταιρεία καφέ μονοπρόσωπη Α.Ε.Ε. επιλέγει το OPTISHIFT της PRIMAR

Η Μαρινόπουλος εταιρεία καφέ μονοπρόσωπη Α.Ε.Ε., εταιρεία που ιδρύει και λειτουργεί τα καταστήματα Starbucks στην Ελλάδα, επέλεξε τη λύση OPTISHIFT για τον προγραμματισμό βαρδιών των εργαζομένων της. Η Μαρινόπουλος εταιρεία καφέ μονοπρόσωπη Α.Ε.Ε. εκμεταλλευόμενη την προηγμένη λειτουργικότητα του OPTISHIFT, προγραμματίζει βέλτιστα το προσωπικό στα καταστήματα Starbucks βάσει του προβλεπόμενου φόρτου εργασίας και επιτυγχάνει έτσι την κάλυψη των λειτουργικών της απαιτήσεων και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών της χωρίς σπατάλη πολύτιμου ανθρωποχρόνου.

Όπως αναφέρει και ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος, HR Director της εταιρείας: «Ο οργανισμός ήταν ήδη εξοικειωμένος με τον προγραμματισμό βαρδιών βάσει της πρόβλεψης πελατών και συναλλαγών και δεικτών όπως η παραγωγικότητα ανά κατάστημα. Επιλέξαμε το OPTISHIFT αφενός γιατί λειτουργεί με την ίδια λογική, οπότε αποτυπώνονται στο σύστημα βαρδιών όλες οι παράμετροι που ήδη χρησιμοποιούσαμε, αφετέρου λόγω της λειτουργικότητας του αυτόματου βέλτιστου προγραμματισμού, με την οποία διασφαλίζουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος βαρδιών»