H Ernst & Young έδωσε στη δημοσιότητα την έρευνα Global Capital Confidence Barometer, η οποία συγκέντρωσε, μεταξύ άλλων και τις απόψεις Ελλήνων CEOs, CFOs και άλλων ανώτατων στελεχών και διεξήχθη ανάμεσα 2.400 στελέχη από 52 χώρες. Σύμφωνα με αυτή, τo 76% των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι επέδειξε μεγαλύτερη λειτουργική σταθερότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή πολλές ελληνικές εταιρείες βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν ένα άλμα προόδου αν και περισσότερα από τα μισά ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων αυτών εκτιμούν ότι τα έσοδα και τα κέρδη δε θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα πριν το 2022.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα στελέχη θέτουν την καινοτομία και τους πελάτες στο επίκεντρο των αναπτυξιακών τους σχεδίων, καθώς και των αναθεωρήσεων του χαρτοφυλακίου τους και της εταιρικής στρατηγικής τους. Μάλιστα, σε όλο το εύρος των δεικτών – από τη λειτουργική σταθερότητα, τον εντοπισμό και την ανταπόκριση σε κινδύνους σε πραγματικό χρόνο, τη συνεργασία με τις κοινότητες, έως την καινοτομία σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες – οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα εκφράζουν μια σαφή αίσθηση εμπιστοσύνης στις επιδόσεις των επιχειρήσεών τους.
Κι αυτό διότι δεδομένου ότι οι ελληνικές εταιρείες είχαν ήδη υπομείνει μια δεκαετία διαταραχών, φαίνεται ότι βρέθηκαν πιο προετοιμασμένες – ή τουλάχιστον πιο ανθεκτικές – όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία καινούργια κρίση. Τα στελέχη στην Ελλάδα αναμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους θα προέλθει οργανικά, από το εσωτερικό της επιχείρησης, με μόλις το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων να σκοπεύουν να επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες – ποσοστό που παρεκκλίνει σημαντικά από τον διαχρονικό μέσο όρο που καταγράφει η έρευνα για τη χώρα, ο οποίος κυμαίνεται στο 41%. Τέλος, το 86% των στελεχών στην Ελλάδα αναμένουν ότι θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στο οικοσύστημά τ