Αττικές Διαδρομές: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία

Αναγνωρίζoντας τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού της στην επιτυχία της λειτουργίας και της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, αλλά και επενδύοντας συστηματικά στη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων της σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» συνεργάστηκε με την GEPAcademy, τον φορέα εκπαίδευσης της GEP, για την υλοποίηση ενός tailor-made εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα έλαβε χώρα μέσω σύγχρονου e-learning, καθιστώντας εφικτή την κατάρτιση περισσότερων από 600 εργαζομένων στην «Ασφάλεια Εργασίας σε Σταθμούς Διοδίων», ενώ εκπαιδευτές ήταν οι Πέτρος Σκανδάμης, Γιάννης Καράβας, Γρηγόρης Γκόγκας και Βάλια Τσοπόκη, οι οποίοι μετέφεραν στους συμμετέχοντες το know-how που διαθέτουν. Σημειώνεται, τέλος, ότι η GEP παρέχει και υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας στην Εγνατία Οδό.

Chiesi Hellas: Εργαστήρι Διακοπής Καπνίσματος για τους εργαζομένους της

Tο πρώτο δικό της εργαστήριο διακοπής καπνίσματος, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Πνευμονολογίας Παρασκευής Κατσαούνου, οργανώνει από τον Μάρτιο του 2021, η Chiesi Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος για το wellbeing των εργαζομένων της. Ειδικότερα, το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία και συμβουλευτική για διακοπή καπνίσματος, ενώ σκοπός του εργαστηρίου είναι να προάγει την καλή υγεία των εργαζομένων της Chiesi Hellas, προστατεύοντας παράλληλα τις οικογένειές τους από την παθητική έκθεση.

«Σχεδιασμένο να ενταχθεί στη Wellbeing Agenda μας, το Εργαστήρι Διακοπής Καπνίσματος αποτέλεσε το μεγαλύτερο δώρο στους 7 συνάδελφους μας που συμμετείχαν σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, ωστόσο, το να ζεις την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της υπόλοιπης ομάδας προς τους συναδέλφους, ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει “συντροφικότητα”» ανέφερε η Αλεξάνδρα Βέτσικα, HR Manager της εταιρείας.

ΚPMG: Στο 8,35% η μείωση εργαζομένων στις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη «Υιοθετώντας μία μακροπρόθεσμη θεώρηση: Μαθήματα αντοχής από τις ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις», αποτέλεσμα της συνεργασίας του STEP Project Global Consortium, του European Family Businesses (EFB) και της KPMG Private Enterprise, η οποία βασίστηκε σε μία έρευνα με τη συμμετοχή 1.332 ηγετών ευρωπαϊκών οικογενειακών επιχειρήσεων, διαπιστώνεται ότι στις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη παρατηρήθηκε μείωση 4,1% του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με μείωση 8,56% που σημειώθηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως, ενώ πάνω από το 70% έλαβε κρατική υποστήριξη, κυρίως μέσω ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Αναφορικά με τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το 63% ανέφερε απώλεια εσόδων, το 18% διατήρησε σταθερά έσοδα, ενώ το 19% δήλωσε ότι παρουσίασε αύξηση εσόδων.

Το ποσοστό μείωσης του εργατικού δυναμικού στις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλησίασε το μέσο όρο που παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και διαμορφώθηκε στο 8,35%. Σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της πανδημίας, ορισμένες οικογενειακές επιχειρήσεις πιθανότατα έλαβαν βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για να διατηρήσουν μέρος του κεφαλαίου τους, διακόπτοντας ή αναβάλλοντας προγραμματισμένες επενδύσεις, ώστε να ανακατανείμουν τους οικονομικούς τους πόρους για να διατηρήσουν και να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 22,56% ανέφεραν ότι ανέβαλαν ή ακύρωσαν τις επενδύσεις τους σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), ιδίως βραχυπρόθεσμα, σε σύγκριση με το 17,09% των ευρωπαϊκών μη οικογενειακών επιχειρήσεων. Παράλληλα, το 23% των ευρωπαϊκών οικογενειακών επιχειρήσεων ανέβαλαν ή μείωσαν τις αμοιβές των στελεχών, σε σύγκριση με το 29% παγκοσμίως, ενώ μόνο το 13% εξέτασε εναλλακτικά σχήματα αμοιβών για τα στελέχη τους.