Thales: Σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας δεδομένων «κρύβει» η τηλεργασία

H Thales έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έκθεσης Thales Global Data Threat 2021, μελέτη που διεξήχθη από την 451 Research, μέρος της S&P Global Market Intelligence, η οποία αποτυπώνει την ανησυχία της πλειονότητας των επιχειρήσεων (σε ποσοστό 82%) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά την τηλεργασία, ένα χρόνο μετά την πανδημία. Σύμφωνα με αυτή, 4 στις 5 (82%) επιχειρήσεις εξακολουθούν να ανησυχούν για τους κινδύνους ασφάλειας των υπαλλήλων που εργάζονται εξ αποστάσεως, παρά το γεγονός ότι πολλοί διερευνούν πιθανά υβριδικά μοντέλα εργασίας.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί (47%) αναφέρουν αύξηση του όγκου, της σοβαρότητας ή / και του εύρους των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ από όσους έχουν βιώσει κάποια στιγμή παραβίαση, στο 41% τους συνέβη τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν διπλάσιο νούμερο σε σύγκριση με το 2019 (21%). Παρά τον αυξημένο κίνδυνο που προκαλεί η εξ αποστάσεως εργασία σε επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν οι μισές (46%) αναφέρουν ότι η υποδομή ασφαλείας τους δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προκάλεσε η Covid-19. Στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους πέντε (20%) οργανισμούς πιστεύει ότι ήταν πολύ προετοιμασμένος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισές (50%) επιχειρήσεις αναφέρουν ότι πάνω από το 40% των δεδομένων τους αποθηκεύονται σε εξωτερικά περιβάλλοντα νέφους (cloud), ωστόσο μόνο το 17% από αυτές έχουν κρυπτογραφήσει τουλάχιστον τα μισά από τα ευαίσθητα δεδομένα τους που είναι αποθηκευμένα στο cloud.

 

Αγορά Εργασίας: Συν-Εργασία έως και τον Σεπτέμβριο

Ρυθμίσεις που συνδέονται κατά κύριο λόγο με την πανδημία του κορωνοϊού και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, η παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία και η μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020  προβλέπονται  σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021, ενώ ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς  μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Στην Searchlight Partners η Βιργινία Αργυράτου

Στην ομάδα της Searchlight Partners εντάχθηκε η Βιργινία Αργυράτου, η οποία διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στον χώρο του Executive Search και αναμένεται να ηγηθεί των προσπαθειών στους κλάδους της Υγείας, της Ψυχαγωγίας και της Φιλοξενίας. Η Β. Αργυράτου έχει υπάρξει συνεργάτης της Stanton Chase και είναι κάτοχος B.Sc. στην Ψυχολογία και M.Sc. στη Συμβουλευτική και στο Career Guidance από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ είναι coach και mentor στον Women on Top.