Υπουργείο Εργασίας: Οι βασικότερες τομές του νέου εργασιακού νόμου

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες βράδυ, λίγο πριν την ψήφιση από τη Βουλή του νέου εργασιακού νόμου, επισημαίνει τα βασικά σημεία του τελευταίου για την Προστασία της Εργασίας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Οι βασικότερες τομές του νέου νόμου – πλέον – για τα εργασιακά είναι:

– Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.

– Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

– Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

– Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.

– Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).

– Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα).

– Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

– Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

– Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

– Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

– Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

– Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

– Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.

– Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

– Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.

– Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

– Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.

– Η αναβάθμιση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέ

Μicrosoft: Έμφαση στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο

Η Χριστίνα Λεϊμονή ανέλαβε Διευθύντρια Marketing & Operations στην Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, θέση που μέχρι πριν από μερικούς μήνες κατείχε ο Βαγγέλης Μόρφης, που μετακινήθηκε πρόσφατα σε περιφερειακό ρόλο στη Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft, «η Χ. Λεϊμονή θα συμβάλλει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών και τη στρατηγική για την αναπτυξη του Cloud για τη Microsoft στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα». Όπως αναφέρει δε η ανακοίνωση, στη διάρκεια του επαγγελματικού της βίου έχει ασχοληθεί ενεργά με την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στον χώρο της εργασίας, «κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στην Microsoft, καλλιεργώντας και ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την εταιρική κουλτούρα σε αυτά τα πεδία».

Πριν από τη Microsoft, η Χ. Λεϊμονή κατείχε ηγετικές θέσεις στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ σε εταιρείες όπως η Google, η Canon και η Vodafone σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. «Η επιλογή της να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί στη Microsoft είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα, που δημιουργεί πλέον τις κατάλληλες συνθήκες για να υποδεχθεί στελέχη με μεγάλη εμπειρία που θα εργαστούν σε ένα καινοτόμο και δημιουργικό περιβάλλον» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Purposeful Leadership Academy από την Linkage

Η Linkage προχωρεί στο σχεδιασμό του επόμενου Purposeful Leadership Academy, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, με συμμετέχοντες στελέχη επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Linkage, «η καρδιά της Ακαδημίας είναι το Μοντέλο Purposeful Leadership Model, το οποίο βασίζεται σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Linkage Αμερικής σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ηγέτες από όλο τον κόσμο». Το Μοντέλο Purposeful Leadership εστιάζει στο ότι οι επιτυχημένοι ηγέτες είναι αυτοί που επιτυγχάνουν τις 5 Δεσμεύσεις ενός Αποτελεσματικού Ηγέτη: Να εμπνέουν τους ανθρώπους τους, να επιτυγχάνουν τη δέσμευσή τους, να ωθούν την καινοτομία και το διαφορετικό τρόπο σκέψης, να επιτυγχάνουν αποτελέσματα και κυρίως να εξελίσσονται διαρκώς.

Το Purposeful Leadership Academy είναι ένα blended learning πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 8 εβδομαδιαία Virtual Sessions, αυτοαξιολόγηση των συμμετεχόντων, Οn the Job Practice, με υλικό για άμεση εφαρμογή στην εργασιακή καθημερινότητα των συμμετεχόντων, ηλεκτρονική πλατφόρμα, με υλικό που περιλαμβάνει video, quiz, άρθρα και θεωρία. Η Linkage δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα με μια αξιολόγηση 360° και με 2 sessions One-to-One Coaching σε όσους το επιθυμούν. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 groups με περισσότερα από 45 στελέχη από 20 εταιρείες