Έρευνα Adecco – ΟΠΑ: Τάσεις Προσέλκυσης και Επιλογής

Ενδιαφέρουσες τάσεις στον τομέα της προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού ανέδειξε η νέα έρευνα της Adecco που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα σύνολο 133 στελεχών που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού, σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στη φετινή έρευνα δόθηκε έμφαση στις επιπτώσεις της πανδημίας στην προσέλκυση και διακράτηση των ταλέντων, στους παράγοντες που επιδρούν στην ελκυστικότητα των εταιρειών και στη διαχείριση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

1. Πανδημία και Ανθρώπινο Δυναμικό

Το 65% των στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού δηλώνουν πως οι εταιρείες τους είναι διατεθειμένες να προσφέρουν αμοιβές άνω του μέσου όρου της αγοράς για να προσελκύσουν ταλέντα και το 50% θα έκανε ή ήδη κάνει το ίδιο για να διατηρήσει τα ταλαντούχα στελέχη εντός του οργανισμού.

2. Οι προτεραιότητες των Τμημάτων HR

Το employer branding, η εμπειρία που προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζομένους τους και η διαχείριση της εξ αποστάσεως εργασίας μπαίνουν στο επίκεντρο της στρατηγικής των εταιρειών. Το ίδιο και τα θέματα που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

3. Πρακτικές προσέλκυσης και επιλογής ταλέντων

Η εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα και η καλή φήμη της εταιρείας σε συνδυασμό με το προσφερόμενο πακέτο αποδοχών και παροχών εξακολουθούν να αποτελούν, σύμφωνα με τις εταιρείες, τους παράγοντες που αξιολογούν κατά κύριο λόγο θετικά οι υποψήφιοι για την επιλογή εργοδότη.

4. Διακράτηση ταλέντων

Τμήματα με υψηλά ποσοστά αποχωρήσεων χρειάζονται πάνω από 1 μήνα για να καλύψουν τις κενές θέσεις τους.

5. Διαχείριση της εξ’ αποστάσεως εργασίας

Σχεδόν το σύνολο του δείγματος (99%) επιβεβαίωσε ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, οι συναντήσεις των τμημάτων στην εταιρεία τους πραγματοποιούνται είτε αποκλειστικά απομακρυσμένα (43%) είτε με υβριδική μορφή (συνδυασμός απομακρυσμένων και δια ζώσης συναντήσεων 56%).

ΙΜC 2021: Το diversity στις ομάδες έχει μεγαλύτερο εύρος από ότι μπορεί να φαίνεται

Στο ερώτημα εάν οι ομάδες που χαρακτηρίζονται από ποικιλότητα και διαφορετικότητα είναι πιο δημιουργικές και εν τέλει πιο αποδοτικές επικεντρώθηκε το 3ο digital event του ΙΜC 2021, στο οποίο συμμετείχαν η Αφροδίτη Στάθη, Head of ESG/Strategy της Blossom Advanced Communications, η Έλσα Σταθοπούλου, Communication & Fundraising Director των SOS Children’s Villages, ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Vice Chairman της Papastratos και η Τέτη Κανελλοπούλου, CEO της V+O Greece. Μερικά από τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν το τι ρόλο παίζει η έννοια του ρίσκου στις ομάδες και τη χημεία τους, αλλά και πώς συνδέεται η ποικιλομορφία στη σκέψη με την βιωσιμότητα στην κοινωνία. Τα ερωτήματα αυτά οδήγησαν στα παρακάτω βασικά συμπεράσματα:

1. Η ποικιλομορφία στις ομάδες βοηθά τις εταιρείες να πάνε μπροστά, αλλά η διαφορετικότητα δεν έγκειται μόνο στην αναλογία ανδρών – γυναικών, έχει ένα μεγαλύτερο εύρος.

2. Συνηθίζουμε να αποφεύγουμε το ειλικρινές feedback, το οποίο πρέπει να είναι rational & emotional.

3. Δεν είναι γόνιμο να προσλαμβάνουμε «mini me’s».

4. Οι εταιρείες πρέπει να επιστρέφουν πράγματα στην κοινωνία για να μπορούν να κάνουν recruit καλύτερους εργαζόμενους.

5. Η ποικιλομορφία στη σκέψη μας βοηθά να συνομιλούμε με παγκόσμιους οργανισμούς. Συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλο. Η ευημερία μια κοινωνίας επηρεάζει την ευημερία της άλλης. Πρέπει να γίνουμε παγκόσμιοι πολίτες.

Ασφαλιστικό: Αλλάζουν όλα στην επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων

Παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με στόχο να τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος του μήνα και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce, στόχος του Yπουργείου Εργασίας είναι το νέο δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζεται την επικουρική σύνταξη, να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από 1-1-2022 θα υπαχθούν υποχρεωτικά τόσο όλοι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονται για πρώτη φορά από το επόμενο έτος, όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης ασφαλίζονται για πρώτη φορά και απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση και σήμερα (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι).

Προαιρετικά θα ενταχθούν δε όλοι οι ήδη ασφαλισμένοι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι ήδη ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ηλικία έως 35 ετών, ανεξάρτητα αν μέχρι τότε κατέβαλαν εισφορές επικούρησης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ). Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των εισφορών θα είναι ίδιο με αυτές που ισχύουν και στο σημερινό σύστημα.

Προσωποποιημένο χαρτοφυλάκιο κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης

Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό, το χαρτοφυλάκιο του ασφαλισμένου θα είναι προσωποποιημένο, θα αναλαμβάνει δηλαδή ο ίδιος υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όταν είναι στην αρχή του εργασιακού του βίου και έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα στις επενδύσεις του και το επίπεδο του κινδύνου θα μειώνεται σταδιακά, καθώς ο ασφαλισμένος θα πλησιάζει την ηλικία συνταξιοδότησης, οπότε θα έχει μικρότερο χρονικό ορίζοντα.

Τρία προγράμματα εισφορών

Όπως ανέφερε στο Workforce ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, το «προφίλ ηλικίας» δεν θα είναι το μόνο που θα καθορίζει τον επενδυτικό κίνδυνο, καθώς ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα επενδύσει τις εισφορές του, ανάμεσα σε τρία προγράμματα «επιθετικής», «μεσαίας» και «συντηρητικής» κλίμακας. Θα έχει δε τη δυνατότητα να τοποθετεί το 50% των εισφορών του σε ένα επενδυτικό προφίλ και το υπόλοιπο 50% σε ένα άλλο.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ανά 3ετία του επενδυτικού προφίλ, ενώ το προφίλ του μεσαίου ρίσκου θα είναι η προεπιλογή, για όλους όσους μπαίνουν στο νέο σύστημα. Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν «ένα μίνιμουμ ‘εγγυημένης παροχής’ αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού τους κουμπαρά». Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές μέχρι με τις καταβληθείσες εισφορές (συν τους τόνους) θα είναι εγγυημένες. Το κόστος σχεδιασμού, υλοποίησης και εφαρμογής του νέου συστήματος ασφάλισης θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που έχει σήμερα αποθεματικά άνω των 10 δισ. ευρώ.