ΣΕΠΕ: Στην 31η θέση στη λίστα προτιμήσεων των digital nomads η Αθήνα

Η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο περίπου δείχνει να ανεβαίνει στη λίστα των προτιμήσεων με τις πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους digital nomads, σύμφωνα με μελέτη της Nestpick, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΠΕ. Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη ανεβάζει την ελληνική πρωτεύουσα στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους 75 καλύτερους προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες. Την πρώτη θέση στις

προτιμήσεις των digital domads του κόσμου κατακτά η Μελβούρνη και ακολουθούν το Ντουμπάι, το Σίδνει και το Ταλίν της Εσθονίας, ενώ έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο. Η Αθήνα, μάλιστα, συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 100, γεγονός που την τοποθετεί πάνω από το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Μόναχο, την Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ, ο δείκτης «Work-from-Anywhere 2021» αξιολογεί 75 πόλεις σε διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος και οι υποδομές, οι φόροι, οι ελευθερίες, η ασφάλειας και η συνολική εμπειρία διαβίωσης που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι, και τους οποίους εξετάζουν οι digital nomads προκειμένου να επιλέξουν έναν προορισμό προς εγκατάσταση, ενώ από φέτος στα κριτήρια έχει προστεθεί και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, καθώς και τα ποσοστά μόλυνσης των πολιτών της χώρας.

Aγορά Εργασίας: Μείωση ανεργίας στο 11,2% το 2025 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο 2022-2025

«Η εντατικοποίηση της στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του 2020 είχε κυρίαρχο ρόλο στον αποτελεσματικό περιορισμό των απωλειών παραγόμενου προϊόντος και θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας» επισημαίνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 το οποίο ψηφίσθηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο lockdown, τα άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα κάλυψαν κατά το μέγιστο δυνατόν το σύνολο των πληττόμενων φορέων της οικονομικής ζωής (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, επιχειρήσεις, δανειολήπτες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων), με το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται το 2020 στο 13,9% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα).

Εξ αυτών, το 43,1% αποδεσμεύθηκε εντός του 4ου τριμήνου του 2020, με το 2ο και 3ο τρίμηνο να ακολουθούν με κατανομή του 30,2% και 25% του συνολικού ύψους μέτρων του έτους, αντίστοιχα. Τα άνω μέτρα εκτιμάται ότι περιόρισαν την ύφεση του 2020 κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες, με την καθαρή επίδραση να διοχετεύεται στην οικονομία μέσω των επενδύσεων, της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης και της αγοράς εργασίας.

«Ειδικότερα για την αγορά εργασίας, η “ρήτρα μη απόλυσης” που αποτέλεσε προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη της απασχόλησης (πρόγραμμα Συν-Εργασία, αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων), εκμηδένισαν τη ευαισθησία του ποσοστού ανεργίας στη μεταβολή του ΑΕΠ έναντι των προ κρίσεως εκτιμήσεων για την Ελλάδα». Ως εκ τούτου, και σε αντίθεση με το αναμενόμενο, η ανεργία ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού βελτιώθηκε το 2020 στο 16,3% έναντι 17,3% το 2019. Στο ίδιο πλαίσιο η απασχόληση μειώθηκε μόνο οριακά στο σύνολο του έτους, κατά 1,3% στο σύνολο των απασχολούμενων και κατά 1% στους μισθωτούς, έναντι σημαντικότερης μείωσης 2,3% στους αυτοαπασχολούμενους.

Ωστόσο, τα ανωτέρω δεν ισοδυναμούν με τέλεια απόσβεση του πλήγματος για την πανδημία στην αγορά εργασίας, καθώς το 2020 καταγράφηκε:

– Αποδυνάμωση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας , όπως αποτυπώθηκε στο μικρότερο θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης έναντι του 2019, κατά 34.641 θέσεις, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και

– Μείωση των μέσων ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο ανά εβδομάδα έναντι του 2019, κατά 23,3% στο δεύτερο τρίμηνο, κατά 9,7% στο τέταρτο τρίμηνο και κατά 10,2% στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της ανεργίας τα χρόνια έως το 2025, προβλέπεται στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς να έχει μειωθεί στο 11,2%, με συμμάχους την ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται να προκύψει από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», π

Θ. Σκυλακάκης: «Τις αυξήσεις στους μισθούς δίνει η ίδια η αγορά»

«Οι αυξήσεις μισθών έρχονται μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, την αυξημένη ζήτηση θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν από την υπογραφή ενός υπουργού με κάποιο νομοθέτημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Delphi Economic Forum, σε πάνελ για τον ρόλο των επενδύσεων και του Ταμείο Ανάκαμψης στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομία θα οδηγήσει η ίδια σε αυξήσεις μισθών, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σε κάποιες αγορές που υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη, όπως είναι η αγορά της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και αναμένει στο εγγύς μέλλον αντίστοιχες αυξήσεις μισθών και σε άλλες αγορές υψηλής ζήτησης.

Μιλώντας δε για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM, εκτίμησε ότι η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με την αύξηση μισθών που έχει ξεκινήσει σε κάποιες αγορές, θα οδηγήσει και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως είπε δε, «στόχος μας είναι ο κατώτατος μισθός να αφορά όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους, αφού θέλουμε εργαζόμενους που να εξελίσσονται, να επιμορφώνονται και να στοχεύουν σε επαγγελματική ανέλιξη, η οποία θα τους οδηγήσει και σε αυξημένους μισθούς και θα τους απομακρύνει γρήγορα από το επίπεδο του κατώτατου μισθού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης θα καταστήσει επιτακτική την επιστροφή στην Ελλάδα του υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.