--> 

ΙCAP: Αυξάνεται η σημασία του Ανθρώπινου Δυναμικού στο πλαίσιο της ΕΚΕ

Η ΙCAP έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις, η οποία διεξάγεται για 10η χρονιά από τη Διεύθυνση Οικονομικών –Κλαδικών Μελετών της εταιρείας. Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκε η κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού των εταιρειών για δράσεις ΕΚΕ στους 4 βασικούς άξονες: Ανθρώπινο Δυναμικό, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά. Σ

ύμφωνα με τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα κονδύλια για το 2021 δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία καταλαμβάνοντας μερίδιο 31% και το Ανθρώπινο Δυναμικό με μερίδιο 30%. Σημειώνεται ότι στις αντίστοιχες έρευνες των ετών 2019-2020 η κατηγορία Κοινωνία λαμβάνει προβάδισμα, ενώ σε έρευνες των προηγούμενων ετών (2015-2018) το υψηλότερο μερίδιο κατείχε διαχρονικά η κατηγορία Ανθρώπινο Δυναμικό. Στο σύνολο της έρευνας αποτυπώνεται η σταθερά ανοδική σημασία του παράγοντα ανθρώπινο δυναμικό για τις επιχειρήσεις, η οποία εντάθηκε εν μέσω της πανδημίας και αναμένεται να εξακολουθήσει να εντείνεται και τα προσεχή χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το 92% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσε ότι παρέχει ίσες ευκαιρίες προς όλους τους εργαζομένους σε βαθμό «πολύ» ή «πάρα πολύ». Ομοίως, το 83% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι παρέχει δυνατότητες εκπαίδευσης ή βελτίωσης των δεξιοτήτων του προσωπικού σε βαθμό «πολύ» ή «πάρα πολύ». Και οι δυο αυτές δράσεις αποτελούν προτεραιότητα για τις εταιρείες, καθώς συγκεντρώνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Το 43% των εταιρειών δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της πανδημίας παρείχαν πρόσθετες παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο προσωπικό στα πλαίσια στήριξης από τις επιπτώσεις του COVID-19 στο μέγιστο βαθμό («πάρα πολύ»).

Όσον αφορά στα οφέλη των εταιρειών από τις δράσεις ΕΚΕ, το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων (94%) αξιολόγησαν με το μεγαλύτερο βαθμό σημαντικότητας («πάρα πολύ» και «πολύ») τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο ως το κυριότερο όφελος. Ακολουθεί για ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (93%) η βελτίωση της απόδοσης/παραγωγικότητας των εργαζομένων, απάντηση η οποία έλαβε το 2020 ποσοστό 71%. Στην τρίτη θέση δε, με ποσοστό 82% βρέθηκε η προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού (άριστο εργασιακό περιβάλλον, ίσιες ευκαιρίες κ.λπ). Η έρευνα διεξήχθη από 17 Μαϊου έως 4 Ιουνίου 2021.

 

Ευάγγελος Κοσμάς, ΔΕΠΑ: Η εταιρική διακυβέρνηση αφορά και στους εργαζόμενους

«Η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν αφορά μόνο τις διοικήσεις αλλά και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων» τόνισε μεταξύ άλλων ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διοικητικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΑ Εμπορίας Ευάγγελος Κοσμάς, συμμετέχοντας στο πρώτο -διαδικτυακό- Athens ESG Forum, όπου ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ενσωμάτωση της φιλοσοφίας ESG στο νέο business plan της εταιρείας. Ο Ε. Κοσμάς ανάφερε ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναγνωρίζεται ότι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, αποτελούν σημαντικό παράγοντα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξής της.

«Η απουσία διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων και η παροχή ίσων ευκαιριών είναι κρίσιμη για την εύρυθμη αλλά και αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας. Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας και Ηθικής, ο οποίος διασφαλίζει ότι προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους της».

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Κοσμάς ανέδειξε το ρόλο της φιλοσοφίας ESG στις επιλογές των νέων που αναζητούν εργασία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι νέοι που έχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης προτιμούν τις εταιρείες που υιοθετούν τα κριτήρια ESG, πρώτον γιατί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος αλλά και κοινωνίας, καθώς και οι ίδιοι συμμετέχουν συχνά σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δεύτερον διότι βάσει μελετών εμφανίζουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και σταθερότητας.

«Οι ελληνικές εταιρείες που είναι προσανατολισμένες προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα ωφεληθούν από την ένταξη δυναμικών και ικανών στελεχών στο ανθρώπινο δυναμικό τους, που έχουν τις ικανότητες και τις γνώσεις να υλοποιήσουν φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Διαμορφώνεται λοιπόν μια κατάσταση win-win τόσο για τους νέους που αναζητούν εργασία, η οποία θα τους παρέχει περιθώρια προσωπικής ανέλιξης στο πλαίσιο ενός ηθικού και στιβαρού αναπτυξιακού προγράμματος όσο και για τις εταιρείες, οι οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τον δυναμισμό των νέων εργαζομένων», κατέληξε.

 

Δημήτρης Κορδεράς

Mindfulgems, νέα εταιρεία corporate well-being

Mindfulgems είναι η επωνυμία νέας εταιρείας υπηρεσιών corporate well-being που ξεκίνησε τη λειτουργία της προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση στην ευεξία των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση, στόχος της είναι «να αποτελέσει μοχλό κινητοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου προς το ευ ζην, βοηθώντας κάθε εταιρεία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, να δημιουργήσει επιτυχημένα προγράμματα ευεξίας για τους ανθρώπους της». Το Mindfulgems έχει σχεδιάσει και προσφέρει λύσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση του άγχους, στη βελτίωση της συγκέντρωσης, στην επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας, στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία. Μέσω της Mindfulgems Platform προσφέρει πρόσβαση στην ενσυνείδητη ευεξία για όλα τα μέλη, με 62 βίντεο που βασίζονται σε πρωτογενές υλικό και ανανεώνονται τακτικά.

Η πλατφόρμα καλύπτει και τα 4 μονοπάτια του well-being: Αυτογνωσία και Προσωπική Ανάπτυξη, Διατροφή και Θρέψη, Φυσική Κατάσταση και Αναζωογόνηση, και Ενσυνειδητότητα, ενώ εμπεριέχει ξεχωριστά βίντεο, με σκηνές από τη μοναδική φύση του Ολύμπου από τον δημιουργό Γιώργο Πούρικα και πρωτότυπες, ατμοσφαιρικές μουσικές από τον γνωστό καλλιτέχνη Valeron, με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο ευεξίας για όλους τους εργαζόμενους, είτε βρίσκονται στο σπίτι τους, είτε στο γραφείο.

Η βασική επιστημονική ομάδα του Mindfulgems αποτελείται από τους: Ειρήνη Καραγιάννη και Γιάννη Χοϊμέ, διδάκτορες ψυχολογίας, Χριστίνα Κωστάρα, Διατροφολόγο, M.Sc (Medical Science) στην Ανθρώπινη Διατροφή και εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή, Ιωάννα Λαουμτζή, Personal Trainer και δημιουργό του IL Exclusive Fitness, και Βασίλη Ξυπολιά, Εκπαιδευτή MBSR, CFM/UMASS & Mindfulness Coach. Ιδρύτρια της εταιρείας είναι η Νίκη Σμυρνή, ενώ το Mindfulgems είναι παράλληλα πρεσβευτής του Global Wellness Institute στην Ελλάδα.