Αγορά Εργασίας: Τριγμούς προκαλεί το ύψος του κατώτατου μισθού

Σημαντικές διαφωνίες σχετικά με το ύψους του κατώτατου μισθού έχουν προκύψει ανάμεσα στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Τελευταία εξέλιξη η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να διατηρηθεί σταθερός ο κατώτατος μισθός φέτος, στα επίπεδα των 650 ευρώ. Η έκθεση του ΚΕΠΕ και των ειδικών εμπειρογνωμόνων προτείνει να μη δοθούν αυξήσεις λόγω της ύφεσης 8% το 2020 και των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην αγορά, δίνοντας έμφαση στην οικονομική αβεβαιότητα και στον αποπληθωρισμό που κυριάρχησε το προηγούμενο έτος.

Η πρόταση του ΚΕΠΕ εστιάζει παράλληλα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αποτέλεσμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, τονίζοντας ότι μια πιθανή αύξηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Από την άλλη πλευρά όμως, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πρότειναν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό έως 4% (ακόμα και 5%) επισημαίνοντας ότι μια αύξηση θα στείλει θετικό μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς.

Γενικότερα, οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν διατήρηση του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, λόγω της κρίσης της πανδημίας και των συνεπειών της στην αγορά, με τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης της ανεργίας να παραμονεύει σε περίπτωση αύξησής του. Ωστόσο, ο ΣΕΒ αφήνει ένα ελάχιστο περιθώριο για μικρή αύξηση όπως συνέβη και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με στόχο την ανάταση της ψυχολογίας της αγοράς, τονίζοντας στην έκθεσή του ότι «τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ επανέρχεται στο θέμα της κατάργησης των παγωμένων τριετιών κάνοντας λόγο για τον ορισμό του μισθού ως μία «μοναδική αξία» που προβλέπουν και οι διεθνείς καλές πρακτικές. Ο ΣΕΤΕ από την άλλη, προτείνει αυξήσεις το 2022 στο βαθμό που θα αυξηθεί το ΑΕΠ. Στον αντίποδα,  η ΓΣΕΕ  προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί φέτος στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στα 809 ευρώ που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης και θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Ιουλίου, με την σχετική εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο.

Το CSR Hellas στο 1ο Athens ESG Forum

Με την επιστημονική συνεργασία του CSR HELLAS, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, το 1ο Athens ESG Forum από το περιοδικό Finance Pro και την Boussias, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και με την Τιμητική Υποστήριξη του Hellenic Alumni Association.

Περισσότεροι από 30 ομιλητές, προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους (θεσμικοί φορείς, επενδυτές, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί, σύμβουλοι, ΜΚΟ, κ.λπ.) συμμετείχαν στο συνέδριο  μεταφέροντας τις απόψεις τους σχετικά με την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, τα πρότυπα και τις εξελίξεις σχετικά με τη μέτρηση και την ταξινομία, τη σημασία καθενός από τα κριτήρια και τις προκλήσεις και δυσκολίες στην εφαρμογή τους, καθώς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και τις υποχρεώσεις για στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όσο και για τις μικρομεσαίες στο συνέδριο.

Η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, συμμετείχε σε πάνελ σχετικά με την πρόκληση του κριτηρίου που αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο (κριτήριο S). Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που διατυπώνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., η Μ. Αλεξίου τόνισε ότι δεν εξαντλείται στην αύξηση των εταιρικών υποχρεώσεων για μέτρηση και δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το «E», το «S» και το «G», αλλά εισηγείται και επιβάλλει την αναγνώριση δικαιωμάτων στους «συμ-μετόχους», τους stakeholders, μίας επιχείρησης στην ενημέρωση για τα ουσιώδη θέματα που τους αφορούν και τα οποία επηρεάζονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως σημείωσε σχετικά η Μ. Αλεξίου: «η υποχρεωτική αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την αποστολή και το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί μία επιχείρηση – όπως την οραματίζεται η νέα πολιτική της ΕΕ- στηρίζεται στην συμπερίληψη, δηλαδή στην ενσωμάτωση με σταθμισμένο οικονομικό τρόπο των σημαντικότερων, τουλάχιστον, ανησυχιών και των προσδοκιών (ειδικά σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή) των κύριων συμμετόχων μίας (κάθε) επιχείρησης στην λειτουργία της και κυρίως στην λήψη αποφάσεων για την βιωσιμότητά της (δηλ. μία υγιή κερδοφορία που συνδέεται και συνεπάγεται «ικανότητα παραγωγής – δημιουργίας- αξίας σε βάθος χρόνου»)».

Νοva: Νέα HR Director η Σταυρούλα Κάβουρα

Τη θέση της HR Director της Nova ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Σταυρούλα Κάβουρα, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της Head of ΗR στην Victus Networks.

Εκτός από την σχεδόν 6ετή παραμονή της στην Victus, η Σ. Κάβουρα ήταν για 14 χρόνια στην Vodafone σε διάφορες θέσεις του τμήματος HR, ενώ είναι κάτοχος ΜΒΑ από το London Metropolitan University BCA in Greece και Certificate στο Business Administration από το ΟΠΑ.