Σημαντικές διαφωνίες σχετικά με το ύψους του κατώτατου μισθού έχουν προκύψει ανάμεσα στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Τελευταία εξέλιξη η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να διατηρηθεί σταθερός ο κατώτατος μισθός φέτος, στα επίπεδα των 650 ευρώ. Η έκθεση του ΚΕΠΕ και των ειδικών εμπειρογνωμόνων προτείνει να μη δοθούν αυξήσεις λόγω της ύφεσης 8% το 2020 και των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην αγορά, δίνοντας έμφαση στην οικονομική αβεβαιότητα και στον αποπληθωρισμό που κυριάρχησε το προηγούμενο έτος.
Η πρόταση του ΚΕΠΕ εστιάζει παράλληλα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αποτέλεσμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, τονίζοντας ότι μια πιθανή αύξηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Από την άλλη πλευρά όμως, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πρότειναν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό έως 4% (ακόμα και 5%) επισημαίνοντας ότι μια αύξηση θα στείλει θετικό μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς.
Γενικότερα, οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν διατήρηση του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, λόγω της κρίσης της πανδημίας και των συνεπειών της στην αγορά, με τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης της ανεργίας να παραμονεύει σε περίπτωση αύξησής του. Ωστόσο, ο ΣΕΒ αφήνει ένα ελάχιστο περιθώριο για μικρή αύξηση όπως συνέβη και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με στόχο την ανάταση της ψυχολογίας της αγοράς, τονίζοντας στην έκθεσή του ότι «τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας».
Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ επανέρχεται στο θέμα της κατάργησης των παγωμένων τριετιών κάνοντας λόγο για τον ορισμό του μισθού ως μία «μοναδική αξία» που προβλέπουν και οι διεθνείς καλές πρακτικές. Ο ΣΕΤΕ από την άλλη, προτείνει αυξήσεις το 2022 στο βαθμό που θα αυξηθεί το ΑΕΠ. Στον αντίποδα, η ΓΣΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί φέτος στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στα 809 ευρώ που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης και θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Ιουλίου, με την σχετική εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο.