Printec Group: Νέα Group Talent & Culture Manager η Κατερίνα Σταθακάκη

Καθήκοντα Group Talent & Culture Manager ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Κατερίνα Σταθακάκη, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της Group Learning and Development Manager στην Ελλάκτωρ.

Η Κ. Σταθακάκη είναι απόφοιτη του ΕΚΠΑ και ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως HR Coordinator στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004. Μεταξύ άλλων, στην καριέρα της έχει εργαστεί ως Training and Development Coordinator στην Druckfarben Hellas και Group Development & Communication Supervisor (Greece, Cyprus, Bulgaria, Romania, Turkey) στην Fourlis.

Εργάνη: Αύξηση απασχόλησης 5,49% το 2021

Αύξηση της απασχόλησης καταγράφει η ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη για το 2021, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το 2021 οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανήλθαν σε 2.163.610, έναντι 2.051.025 το 2020 (αύξηση κατά 112.585 ή 5,49%). Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το έτος 2021 ήταν 291.808, έναντι 279.329 το 2020. Εξειδικεύοντας τα στοιχεία, η έκθεση αναφέρει τα εξής:

  • Περισσότεροι από 7 στους 10 (71,81%) εργάζονταν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 2020 (ήταν 69,54%).
  • Ο μέσος όρος των μικτών μηνιαίων αποδοχών αυξήθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 12,27%. Συγκεκριμένα το συνολικό κονδύλι των μισθών διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. μηνιαίως, από 2,1 δισ. το 2020, αύξηση που οφείλεται τόσο στην άνοδο του πλήθους των εργαζομένων όσο και στη βελτίωση των αποδοχών.
  • Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνει τους εργαζόμενους από 30-44 ετών (41,66%) και η επόμενη είναι η ομάδα 45-64 ετών (37,23%).
  • Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα είναι το λιανικό εμπόριο, καθώς απασχολεί το 13,46% του συνόλου των εργαζομένων. Ακολουθούν η εστίαση (10,94%), το χονδρικό εμπόριο (9,52%), η εκπαίδευση (4,63%) και η βιομηχανία τροφίμων (4,42%).

Εστίαση και λιανεμπόριο οδήγησαν σε αρνητικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο
O Ιανουάριος ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά για την αγορά εργασίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργάνη, για τον πρώτο μήνα του 2022 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 137.983, ενώ οι αποχωρήσεις σε 163.787 (71.697 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 92.090 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Ιανουαρίου ήταν αρνητικό κατά 25.804 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το αρνητικό ισοζύγιο οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος (12.664 θέσεις) στον κλάδο της εστίασης, ενώ αρνητικό κατά 5.071 θέσεις ήταν και το ισοζύγιο στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις της έκθεσης, οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τον Ιανουάριο για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, στο κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε εκείνη την περίοδο αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου αλλά και στην εποχικότητα των θέσεων εργασίας που χαρακτηρίζει κάθε χρόνο την περίοδο μετά τις γιορτές.

ΣΔΑΔΕ-Upfront: Πρώτο συνέδριο για το Diversity στον εργασιακό χώρο

Υπό την Αιγίδα του ΣΔΑΔΕ θα διεξαχθεί στις 17 Μαρτίου, το live event της πρωτοβουλίας Upfront, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για την πρώτη δράση της πρωτοβουλίας η οποία «εγκαινιάζει» τον διάλογο πάνω σε θέματα Ισότητας, Συμπερίληψης, Ποικιλομορφίας και Ορατότητας στον εργασιακό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία Upfront αποτελείται από μια σειρά δράσεων που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω στα ζητήματα του αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων.

«Οι συμμετέχοντες, οι υποστηρικτές και οι διοργανωτές του The Upfront παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενάντια σε κάθε διάκριση σε άτομα λόγω φύλου, φυλής, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, αποδεικνύοντας ότι οι ανοιχτοί, διαφορετικοί και χωρίς αποκλεισμούς χώροι εργασίας είναι ωφέλιμοι για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις οικονομίες» τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του ΣΔΑΔΕ.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της πολιτείας, καλλιτέχνες και κοινωνικοί φορείς και θα συζητηθεί το πώς οι επιχειρήσεις οφείλουν να προωθούν και να στηρίζουν τη δυνατότητα όλων να κινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα και με ασφάλεια σωματική, οικονομική και κοινωνική.