--> 

Κωστής Χατζηδάκης: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στην αγορά εργασίας

Τις σημαντικότερες αλλαγές για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που επιφέρει άμεσα με την ψήφισή του το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» επεσήμανε ο Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου:

  • Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50 % του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
  • Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης – όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.
  • Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.
  • Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.
  • Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.
  • Θεσπίζονται οι συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και τις δράσεις που προγραμματίζονται ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη μείωση της ανεργίας από το 17,2 τον Ιούλιο του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022, τον τριπλασιασμό των ρυθμών υλοποίησης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ, την επικείμενη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον Ιούνιο αρχικά σε τράπεζες και super market, τον προσωπικό βοηθό για τους ανάπηρους και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», τους χώρους φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

O Στέλιος Λαζαρής νέος HR Manager στην UCC powered by Watt+Volt

Καθήκοντα HR Manager στην UCC powered by Watt+Volt ανέλαβε ο Στέλιος Λαζαρής, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν HR & Training Manager στην ExpertSales.

O Σ. Λαζαρής είναι απόφοιτος του ΕΚΠΑ, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Contact Center & Training Manager στην BCLA Law Firm και Training Specialist στην Online Sales.

PfB: Ενισχύεται με τις Βασιλεία Μίχου και Ειρήνη Κουκίδου

Τις υπηρεσίες της ενισχύει η εταιρεία στρατηγικών λύσεων υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού People for Business, εντάσσοντας στην ομάδα της δύο νέα στελέχη. Πρόκειται για τις Βασιλεία Μίχου και Ειρήνη Κουκίδου, που αναλαμβάνουν θέσεις HR Consultant on People & Culture.

Η Β. Μίχου διαθέτει περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας κυρίως σε θέσεις finance, accounting και reporting σε πολυεθνικές εταιρείες διαφόρων κλάδων, ενώ κατέχει BSc Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑ.ΠΕΙ και MSc στη Διοίκηση Υπηρεσιών από το ΟΠΑ, με εξειδίκευση στο Customer Experience και στο Employee Experience.

Η Ε. Κουκίδου έχει περισσότερα από 6 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο Ανθρώπινο Δυναμικό και συγκεκριμένα στον τομέα του Τουρισμού και της Φιλοξενίας, ενώ είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με μεταπτυχιακούς τίτλους «MBA in Hospitality & Tourism», «ΗR Management» και «MSc in Adult Education», και εξειδικεύεται στο training & development.

Treasure Lab: Συνεργασίες με L’Oreal και Schneider Electric

Τη συνεργασία της με τη L’ Oreal συνεχίζει η Treasure Lab. Συγκεκριμένα, στις 13 και στις 14 Μαρτίου, η Treasure Lab, με επικεφαλής την Κρύστα Τζελέπη, Leadership Coach & Team Facilitator και τον Νίκο Πολίδη, Τeam & Change Facilitator, συναντήθηκαν στο Ναύπλιο με τη Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικών Προϊόντων, τη Διοικητική Ομάδα, καθώς και όλους τους διευθυντές της PPD L’ Oreal Hellas, με στόχο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο Transformation, ένα Project που εξελίσσεται σταδιακά τα τελευταία 2 χρόνια. Την πρώτη μέρα, η διοικητική ομάδα εστίασε στο Future Gazing και στο Infinite Game Mindset, μέσα από συζήτηση, βίντεο και δραστηριότητες, ενώ τη δεύτερη μέρα, σε μια εκδήλωση στο Φουγάρο, η ευρύτερη ομάδα εξερεύνησε θέματα συνεργασίας, μελλοντικών λειτουργιών και συνεχούς βελτίωσης, μέσα από ομαδικές ασκήσεις και business simulations.

Πρώτο Team Coaching Workshop για την Schneider Electric
Επιπρόσθετα, στις 18 Μαρτίου, η ομάδα της Treasure Lab πραγματοποίησε το πρώτο Team Coaching Workshop για την Schneider Electric Greece & Cyprus, με τη Διευθυντική Oμάδα της εταιρείας, η οποία είχε επικεφαλή τον Σπύρο Ράπτη. To εν λόγω workshop σχεδιάστηκε και συνδημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Γεωργίας Μαλαματένιου, ΗR Manager, ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα συνεργασίας της ομάδας με την Treasure Lab, στo πλαίσιo του Transforming Team Program. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν είχαν σχέση με Team Connection, Psychological Safety και Shared Values, ενώ χρησιμοποιήθηκαν διαδραστικές ασκήσεις, μεθοδολογία team coaching, peer coaching και προσέγγιση εστιασμένη στα δυνατά σημεία.

Κοντά στον στόχο των 200 ερωτηματολογίων η έρευνα για το Coaching
Παράλληλα, η Treasure Lab συνεχίζει την έρευνα Business Coaching Practices in the Greek Market, η οποία πλησιάζει τον στόχο των 200 ερωτηματολογίων, αφού έχουν ήδη συμπληρωθεί 167 ερωτηματολόγια. Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχεδιασμένη από τη Λήδα Παναγιωτοπούλου, Επικουρη Καθηγήτρια του ΟΠΑ και την Κρυστα Τζελέπη, υπό την αιγίδα του ΟΠΑ και του ΣΔΑΔΕ, με στόχο την χαρτογράφηση των πρακτικών coaching που εφαρμόζονται στην ελληνική αγορά., αλλά και την καταγραφή της άποψης των coachees για τα οφέλη που έχουν αποκομίσει. Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε παρουσίαση του ΣΔΑΔΕ τον Μάιο ή τον Ιούνιο.