Future of Work and Skills: Πέντε προτεραιότητες για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα

Η έρευνα της PwC με τίτλο «Future of Work and Skills», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ηγετών ελληνικών επιχειρήσεων αναδεικνύει μεταξύ άλλων πέντε άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν εκ νέου το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, φέρνοντας άμεσα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των οργανισμών στην Ελλάδα καλούνται:

  1. Να εστιάσουν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που επιτρέπει τόσο την αναπροσαρμογή της στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο όσο και τον προγραμματισμό βάση συγκεκριμένων σεναρίων, αλλά και την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων και δεδομένων.
  2. Να βελτιστοποιήσουν την παραγωγικότητα και την απόδοση του εργατικού τους δυναμικού
  3. Να εντάξουν νέες δεξιότητες στον οργανισμό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις
  4. Να προετοιμαστούν για τις επικείμενες αλλαγές και να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις με γνώμονα το πώς θα αξιοποιηθούν από το ανθρώπινο δυναμικό τους
  5. Να δημιουργήσουν το περιβάλλον για την ένταξη αλλά και την ανάπτυξη ταλέντων εντός των οργανισμών τους.

Τέλος, λιγότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες στην Ελλάδα συμφώνησαν ότι μπορούν να προβούν άμεσα σε αλλαγές και βελτιώσεις στο εργασιακό δυναμικό, ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς, καθώς και ότι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεξαμενή πιθανών εργαζομένων. Η έρευνα εκτιμά ότι αναγνωρίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο ότι υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό στον συγκεκριμένο τομέα και ότι απαιτείται επιπλέον προσπάθεια ώστε να βελτιώσουν την ικανότητα των οργανισμών τους να αναπτυχθούν με ταχύτητα.

Έ. Παπαδοπούλου: «Η εκπαίδευση είναι κινητήριος δύναμη μετασχηματισμού»

Για τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης και ανάπτυξης των εργαζομένων στην επιτυχία ενός μετασχηματισμού, μίλησε η Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ, Έλενα Παπαδοπούλου, στην εκδήλωση της ΕΑΣΕ με τίτλο «Business Transformation through Learning & Development». Αναλυτικότερα, η Ε. Παπαδοπούλου χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Ομίλου για να χαρτογραφήσει το πώς συνέβαλλαν σε κάθε φάση μετασχηματισμού τα ειδικά προγράμματα reskilling και upskilling των εργαζομένων, επένδυση που ανέρχεται σε €4 εκατ. κάθε χρόνο.

«Προτεραιότητα του HR ήταν να ανανεώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη μας» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Μέσα από στοχευμένα προγράμματα αφενός εξασφαλίσαμε ότι όλοι παλιοί και νέοι εργαζόμενοι “μιλάνε την ίδια γλώσσα” όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πελάτη και αφετέρου δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να εξελίξουν τις γνώσεις τους στις νέες τεχνολογίες αλλά και πρακτικές management, ώστε να στηρίξουμε την προσπάθεια για την αλλαγή της κουλτούρας και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρησιακού  περιβάλλοντος».

Επίσης, η επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε στα future skills και την ενίσχυση της ευελιξίας μέσα από την υιοθέτηση ενός lean και agile μοντέλου λειτουργίας. Κλείνοντας, η κα Παπαδοπούλου υπογράμμισε πως δεν νοείται επιτυχημένος μετασχηματισμός, χωρίς την παράλληλο σχεδιασμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων- και στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη ανθρώπων που ειδικεύονται digital skills.

Υπ. Εργασίας: Παρουσίαση ψηφιακών υπηρεσιών για εργαζόμενους και πολίτες

Περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), του ΟΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, μέσω των οποίων εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν ολοκληρώσει 260 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές τα τελευταία 2,5 χρόνια, είναι η νέα πραγματικότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου την Παρασκευή.

Παράλληλα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η λειτουργία του αριθμού 24ωρης δωρεάν εξυπηρέτησης 1555, για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά θέματα, ο οποίος έχει δεχτεί περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια κλήσεις σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ σχεδόν το 99% των πολιτών που τον χρησιμοποίησαν έλαβαν απαντήσεις στα απλά ή σύνθετα ερωτήματα τους.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα νεότερα κανάλια επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη, όπως οι υπηρεσίες myOAEDlive και myEFKAlive που προσφέρουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης μέσω βιντεοκλήσης (υπηρεσίες πολύτιμες ειδικά για ΑμΕΑ, κατοίκους απομακρυσμένων, ορεινών ή νησιωτικών περιοχών), ο νέος θεσμός των ηλεκτρονικών ραντεβού αλλά και οι καρποί της συνεργασίας του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μέσω των οποίων έχουν γίνει 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές.

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες δράσεις για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης εργαζομένων και πολιτών είναι οι εξής:

  • Νέος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να καλούν δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήδη μέσα στους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας του εξυπηρέτησε πάνω από 1,7 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης.
  • Πάνω από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Οι περισσότερες αναπτύχθηκαν από το 2019 και μετά. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν διενεργηθεί πάνω από 260 εκατομμύρια συναλλαγές.
  • Ηλεκτρονικά ραντεβού. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην αρχή της πανδημίας και διατηρήθηκε στη συνέχεια, καταργώντας τις ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και διευκόλυνε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και των υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 3,8 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.
  • Υπηρεσίες myEFKAlive και το myOAEDlive. Η υπηρεσία αυτή αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο των Φορέων. Ιδιαίτερα χρήσιμη σε κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ή ανάπηρους συμπολίτες κ.λπ. Πάνω από 12.000 τηλεδιασκέψεις τους τελευταίους 8 μήνες.
  • Χρήση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ και μέσω των ΚΕΠ. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω ΚΕΠ.
  • Αναβάθμιση των ιστοσελίδων τόσο του Υπουργείου όσο και των Φορέων, με αντίστοιχη ενίσχυση της προβολής των ψηφιακών υπηρεσιών.