DHL: Νέα HR Director η Κωνσταντίνα Στάμου

Τη θέση της HR Director στην DHL αναλαμβάνει η Κωνσταντίνα Στάμου, η οποία, όπως είχε γράψει χθες το Workforce, αποχώρησε από την Excelya, στην οποία ήταν Senior HR Manager. Η Κ.

Στάμου είναι κάτοχος BSc στο Economics από το Middlesex University και MSc στο Business Psychology από το University of Westminster, ενώ, μεταξύ άλλων, στην καριέρα της έχει διατελέσει Senior HR Business Partner στην Speedcast και HR Manager στην Xplain.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι πρότινος, τη θέση της Legal & HR Director Greece, Cyprus & Malta στην εταιρεία κατείχε η Κάτια Λαμπροπούλου, η οποία, πλέον, αναλαμβάνει καθήκοντα Senior Legal Counsel South East Europe.

Υπ. Εργασίας: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα αυξήσει την ανεργία

Δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης της ανεργίας από την σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τονίζει το Υπουργείο Εργασίας σε σχετική του ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι η αύξηση θα απορροφηθεί, δεδομένου ότι όπως λέει, «η αγορά εργασίας από το καλοκαίρι του 2019 έχει μπει σε ένα σταθερό ενάρετο κύκλο στον οποίο έχουμε ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας, αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και άνοδο των μισθών».

Το Υπουργείο επικαλείται δε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία από το καλοκαίρι του 2019 η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες: από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010. Παράλληλα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 65% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2009) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Επιπλέον το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό καθώς το 2021 δημιουργήθηκαν 133.082 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από ότι το 2020 (93 χιλ.) αλλά και το 2019  και (127,6 χιλ.). Και όλα αυτά παρά την κρίση της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός έχει αυξηθεί κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ) σε σχέση με το 2018.  Καταλήγοντας το Υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι «η κυβέρνηση μελετώντας όλες τις παραμέτρους (αύξηση του ΑΕΠ, παραγωγικότητα, πληθωρισμός κ.λπ.) θεώρησε σκόπιμο να καταλήξει στην αύξηση η οποία ανακοινώθηκε, την οποία θεωρεί χρυσή τομή μεταξύ ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής προστασίας».

Έρευνα: Τι ισχύει για την «Μεγάλη Παραίτηση» στην Ελλάδα

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά εργασίας στην χώρα μας καταγράφονται σε έρευνα που πραγματοποίησε η PeopleCert, με την επιστημονική επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην αγορά εργασίας η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ωστόσο την ίδια στιγμή παρατηρείται διεθνώς το φαινόμενο εκατομμύρια εργαζόμενοι να παραιτούνται από τις θέσεις τους αναζητώντας είτε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον –ή εξ αποστάσεως εργασία– είτε μεγαλύτερες αμοιβές και εξέλιξη. Πρόκειται για το «The Great Resignation», το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Η νέα αυτή τάση εμφανίζεται και Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά το διάστημα 9-23 Μαρτίου 2022 σε όλη την επικράτεια και σε δείγμα 1.040 εργαζομένων. Σύμφωνα με αυτή, το 22% των ερωτώμενων σκέφτεται να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 29% δεν το αποκλείει, απαντώντας «ίσως», γεγονός που ενισχύει τη διαπίστωση ότι 6 στους 10 (60%) εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Τα 2/3 του δείγματος αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας.

Απολαβές, προοπτικές και κούραση αλλάζουν τα δεδομένα
Βασικά κριτήρια για την επιλογή νέας εργασίας αποτελούν η αναβάθμιση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, η εργασιακή ευελιξία, το εργασιακό περιβάλλον και οι ευκαιρίες ανέλιξης.

Ως κύριοι λόγοι παραίτησης αναφέρονται αναλυτικά: οι μη-ικανοποιητικές απολαβές (49%), η μη-ικανοποιητική επαγγελματική εξέλιξη (33%), η υπερβολική κούραση (28%), η έλλειψη αναβάθμισης των γνώσεων-δεξιοτήτων (25%) και η πίεση-στρες (24%). Η αναβάθμιση των γνώσεων-δεξιοτήτων συσχετίζεται από τους ερωτώμενους με την επαγγελματική εξέλιξη και τις καλύτερες απολαβές. Την ίδια στιγμή που το 47% δηλώνει overqualified βάσει πτυχίων, μόνο ένας στους τρεις (30%) δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος με τις δεξιότητές του. Προκύπτει, δε, ότι το 72% έχει παντελή έλλειψη επαγγελματικής πιστοποίησης των γνώσεων/δεξιοτήτων του. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου το 58% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη για την επαγγελματική του ανάπτυξη τόσο η αναβάθμιση των γνώσεων όσο και η πιστοποίησή τους. Ως σημαντικές δεξιότητες οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν την επίλυση προβλημάτων, τη γνώση του αντικειμένου, τη χρήση νέων τεχνολογιών, το project management, τις ξένες γλώσσες, την επικοινωνία και τη δυνατότητα για δημιουργική και συνεργατική προσέγγιση της εργασίας.

Τηλεργασία και υβριδικό μοντέλο εργασίας κερδίζουν έδαφος
Σύμφωνα με την έρευνα, μετά την πανδημία αναδείχθηκε ένα πιεστικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται εντονότερα την πίεση στην εργασία τους ως απότοκο των αλλαγών στις συνθήκες, αλλά, κυρίως, λόγω της ανατροπής των κανόνων και των όρων βάσει των οποίων εργάζονται. Το 39% επισήμανε τη συχνή απασχόληση εκτός ωραρίου, το 78% την εργασία υπό πίεση χρόνου, το 47% την αδυναμία να επηρεάσει το περιεχόμενο της εργασίας του και το 32% την έλλειψη ευελιξίας στο ωράριο. Το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας στην εποχή μετά την πανδημία είναι υβριδικό, με την τηλεργασία να παίζει σημαντικό ρόλο, παραμένοντας εναλλακτικός τρόπος εργασίας. Πιο αναλυτικά, το 22% επιθυμεί να δουλεύει με τηλεργασία και μετά το πέρας της πανδημίας, ενώ το 24% δηλώνει «ίσως». Στα θετικά στοιχεία της τηλεργασίας περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση του χρόνου μετακινήσεων (90%), η μεγαλύτερη παραγωγικότητα (48%) και η θετική συμβολή στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ωστόσο, το 58% πιστεύει ότι η τηλεργασία μειώνει τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.