--> 

Όμιλος Σαράντη: Δράσεις για την ευημερία και την εξέλιξη των εργαζομένων του

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία εξέδωσε ο Όμιλος Σαράντη, τονίζοντας πως τόσο η ασφαλής εργασία όσο και οι εργαζόμενοι on site είναι στο κέντρο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και συμβάλλουν ενεργά στην στοχοθεσία των επιχειρηματικών επιλογών του. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο Όμιλος στοχεύει μέχρι το τέλος του 2023 να έχει εξασφαλίσει την πιστοποίηση ISO 45001 σε όλες τις ενεργές του παραγωγικές μονάδες, ενώ πραγματοποιεί και διάφορες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ευημερία και η εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού του.

Έτσι, υπό την αιγίδα του τμήματος HR, έχουν καθιερωθεί οι wellness days, στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνουν χώρα ημερίδες με ψυχολόγους και διατροφολόγους, εναλλακτικές μορφές σωματικής άσκησης (online yoga), step challenge και webinars για τη σωστή διατροφή και την ψυχική ανθεκτικότητα, με στόχο τη δημιουργία μιας εργασιακής κουλτούρας που ενισχύει το work-life balance.

Παράλληλα, ο Όμιλος Σαράντη έχει επενδύσει στην σταθερή αναβάθμιση των γνώσεων και των ικανοτήτων των ανθρώπων του σε όλες τις χώρες της δραστηριότητάς του, δίνοντας πρόσβαση σε 9.500 webinars μέσω της πλατφόρμας LinkedIn Learning, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της κουλτούρας της δια βίου μάθησης και εξέλιξης των εργαζόμενων. «Δέσμευση του Ομίλου είναι να προσφέρει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον που προάγει και εξελίσσει τους ανθρώπους του» καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

KPMG: Nέο Συλλογικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότιμη Ένταξη, Συμπερίληψη και τη Διαφορετικότητα (IDE)

Η KPMG International παρουσίασε έκθεση σχετικά με την πρόοδό που έχει καταγράψει σε μια σειρά από δεσμεύσεις για τα ESG, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 2021. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «KPMG: Our Impact Plan», η οποία περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο ευθυγραμμίζεται για να προωθήσει βελτιώσεις σε τέσσερις πυλώνες: Πλανήτης, Άνθρωποι, Ευημερία και Διακυβέρνηση.

Το «Our Impact Plan» περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα δεδομένα της KPMG παγκοσμίως και καταγράφει την πρόοδο που επιτεύχθηκε με βάση τους δείκτες του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου (IBC) του Παγκόσμιου Οικονομικoύ Φόρουμ (WEF), στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχε ενεργά η KPMG. Όσον αφορά στον πυλώνα Άνθρωποι, η KPMG δημιούργησε και εγκαινίασε το Συλλογικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότιμη Ένταξη, Συμπερίληψη και τη Διαφορετικότητα (IDE) της KPMG παγκοσμίως.

«Κάνουμε σημαντικά βήματα προς την ισορροπία της κατανομής των φύλων, με τις γυναίκες να αποτελούν το 48,4% των εργαζομένων μας, ενώ πρόθεσή μας είναι οι γυναίκες να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των ηγετικών ρόλων έως το 2025. Έχουμε επίσης δεσμευθεί για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων μας, μέσω πρωτοβουλιών που στηρίζουν τη σωματική και πνευματική τους υγεία, ενώ έχουμε επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό μας μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του δυναμικού μας σε τομείς όπως και η τεχνολογία και τα ESG» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Ανεργία: Μεγαλύτερη σε γυναίκες και στο γενικό group 27-74

Η εξέλιξη των δεικτών της ανεργίας τόσο από πλευράς φύλου, όσο και από πλευράς ηλικιακών group παρουσιάστηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών δεικτών της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η σχετική παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα υπό τη θεματική ενότητα με τίτλο «Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας — Θετικές εξελίξεις και ευοίωνες προοπτικές, παρά τις διαδοχικές κρίσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, επεξεργασμένα από την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική ανεργία τον Φεβρουάριο του 2022 είχε μειωθεί στο 12,8% από το 22,6% τον Φεβρουάριο του 2017 και από 16,1% τον Φεβρουάριο του 2021. Όσον αφορά στα φύλα, η ανεργία στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ανδρών, παρά το γεγονός ότι και αυτή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία στις γυναίκες ήταν 16,1% έναντι 10,1% της αντίστοιχης των ανδρών.

Όσον αφορά στα ηλικιακά group, η ανεργία στις ηλικίες 15-24 παρά το γεγονός ότι μειώνεται, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη στο group 27-74, 32,1% έναντι 11,8% τον Φεβρουάριο του 2022. Να σημειωθεί ότι η ανεργία στο κοινό 15-24 τον Φεβρουάριο του 2017 είχε φθάσει στο 47,4%, όταν την ίδια περίοδο η ανεργία στο κοινό 27-74 ήταν 21,1%.