ΔΕΗ: Η Μαρία Δάγλα νέα Head of Recruitment

Τη θέση της Head of Recruitment στην ΔΕΗ ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Μαρία Δάγλα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Talent Acquisition Supervisor στην Κωτσόβολος.

Η Μ. Δάγλα είναι απόφοιτη του ΟΠΑ και κάτοχος MSc στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Recruiter στην Πλαίσιο και HR Assistant στην Mondelez.

Ε.Ε.: Ήπια επιβάρυνση στην Ελλάδα του κόστους εργασίας από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Aναφορά στην εξέλιξη του κόστους εργασίας στην Ελλάδα υπάρχει στην 14η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενισχυμένη εποπτεία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επιδεινώσει το κόστος εργασίας στη χώρα μας, αλλά λιγότερο σε σχέση συνολικά στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 7,5% την 1η Μαΐου 2022.

Η αύξηση ακολουθεί μια μέτρια αύξηση 2% που εφαρμόστηκε την 1η Ιανουαρίου 2022, μετά από τριετές πάγωμα του κατώτατου μισθού. Οι αρχές ακολούθησαν τα βήματα που περιγράφονται στον τροποποιημένο νόμο 4172/13 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, μετριοπαθείς έως σημαντικότερες αυξήσεις προτάθηκαν από τους διάφορους κοινωνικούς εταίρους, την έρευνα από ινστιτούτα και άλλους φορείς που συνέβαλαν στην άμβλυνση των απωλειών σε αγοραστική δύναμη λόγω του υψηλού πληθωρισμού και για την προστασία των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα, δεδομένου ότι σχεδόν το 28% των εργαζομένων στη χώρα λαμβάνουν κατώτατο μισθό.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση των μισθών το 2022 δεν θα ξεπεράσει την αύξηση της παραγωγικότητας – στην πραγματικότητα, αναμένουν ότι ο πραγματική αποζημίωση των εργαζομένων ανά κεφαλή στο σύνολο της οικονομίας να μειωθεί έντονα το 2022 παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 7,8% το 2021
Και η έκθεση συνεχίζει: «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2022, η οποία ωστόσο αναμένει ισχυρότερη επίδραση του κατώτατου μισθού στη συνολική αύξηση των μισθών, ενώ η πραγματική αμοιβή των εργαζομένων ανά άτομο αναμένεται επίσης να μειωθεί. Η ανταγωνιστικότητα, μετρούμενη με βάση το μοναδιαίο κόστος εργασίας, είχε βελτιωθεί πριν από την πανδημία σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των μισθών και όλο και περισσότερο υποστηριζόμενη από την αύξηση της παραγωγικότητας. Το 2021, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 7,8% και ο ρυθμός αύξησής της αναμένεται να φθάσει το 2,0% κατά μέσο όρο το 2022 και το 2023».

Και η έκθεση καταλήγει: «Λαμβάνοντας αυτό υπόψη μαζί με τον αναμενόμενο αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού στη συνολική αύξηση των μισθών, στην Ελλάδα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να επιδεινωθεί ήπια κατά την ίδια περίοδο, αλλά λιγότερο από ό,τι στην ΕΕ στο σύνολό της. Η εξαγωγική βάση της Ελλάδας παραμένει ωστόσο επικεντρωμένη σε προϊόντα με χαμηλό επίπεδο τεχνολογικής εξειδίκευσης και ο λόγος των εξαγωγών προς το ΑΕΠ είναι χαμηλός, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις».

Ξεκινάει ο 6ος κύκλος υποτροφιών ΣΕΒ – Alba

Πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο Alba Graduate Business School, για 6η συνεχόμενη περίοδο, προσφέρει o ΣΕΒ, στο πλαίσιο της συστηματικής στήριξής του προς τις επιχειρήσεις-μέλη του για την ανάπτυξη σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι νέες υποτροφίες αφορούν στο ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, καλύπτουν το 50% των διδάκτρων  και απευθύνονται σε στελέχη που εργάζονται κυρίως σε επιχειρήσεις–μέλη του Συνδέσμου, οι οποίες προσκαλούνται να συνδράμουν στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ καλύπτοντας το υπόλοιπο 50%.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η καλλιέργεια κουλτούρας που επενδύει στη μάθηση και στη διαρκή γνωσιακή εξέλιξη των εργαζομένων έχει μακροπρόθεσμο θετικό αποτύπωμα, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και τη μακρόπνοη επαγγελματική προοπτική τους.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι εργαζόμενοι που δεν βρίσκουν στην επιχείρηση που τους απασχολεί ευκαιρίες μάθησης και επαγγελματικής εξέλιξης, προχωρούν στην αναζήτηση άλλου εργοδότη, μια διαδικασία με σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις (το κόστος αντικατάστασης ενός μόνο εργαζόμενου μπορεί να κυμαίνεται από 1,5 φορές έως 2 φορές τον ετήσιο μισθό του, σύμφωνα με έρευνα της Gallup).

Οι υποτροφίες είναι ανοιχτές για τα ακόλουθα προγράμματα: The Alba MBA, MSc in Finance,  MSc in Internwational Business & Management, MSc in Business for Lawyers, MSc in Strategic Human Resources Management, MSc in Marketing, MSc in Entrepreneurship. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου 2022.