Eurobank: Δημιουργεί Επιτροπή κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην εργασία

Το σωματείο εργαζομένων της Eurobank με σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει ότι υπέγραψε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά από διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της τράπεζας, στη βάση του Ν. 4808/2021.

Όπως λέει, η σύμβαση αυτή αποτυπώνει την «απόλυτη δέσμευση της Τράπεζας για την διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, πλήρους απαλλαγμένου από οποιαδήποτε περιστατικά βίας και παρενόχλησης σε υλοποίηση όσων αναφέρει ο Νόμος 4808/2021», με την υιοθέτηση προοδευτικής πολιτικής και διαδικασίας κατά της Βίας και της Παρενόχλησης την Εργασία. Παράλληλα, έχουν υιοθετηθεί σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν μετά από σχετική πρόταση του σωματείου των εργαζομένων, οι κυριότερες των οποίων σύμφωνα με την ανακοίνωση του τελευταίου, είναι οι εξής:

Επιτροπή κατά της Βίας και Παρενόχλησης 

 1. Η Επιτροπή αυτή (Πενταμελής) δεν θα έχει μόνο ερευνητικό χαρακτήρα, όπως οι αντίστοιχες Επιτροπές άλλων Οργανισμών, αλλά αποφασιστικό, αφού θα εξετάζει κάθε εισαγόμενη υπόθεση και θα επιβάλει «Κυρώσεις – Μέτρα – Πειθαρχικές Ποινές» σε βάρος του καταγγελλόμενου. (Διεύρυνση του ποινολογίου που προβλέπει ο Οργανισμός Υπηρεσίας Προσωπικού).
 2. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων που θα ορίζει το Δ.Σ. της εκάστοτε πλέον αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης.
 3. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων θα κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, γεγονός που σηματοδοτεί την δέουσα σημασία που έχει ο ρόλος του στην Επιτροπή.
 4. Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε απαρτία για την συνεδρίαση και για την λήψη απόφασης με την παρουσία όλων των μελών της και όχι μόνο με την πλειοψηφία των εκπροσώπων της Τράπεζας. Η ρύθμιση αυτή είναι θεσμικά πρωτοποριακή και διασφαλίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση.

Προοδευτικό πλαίσιο – Διαφάνεια 

 1. Η θεσμοθετημένη Πολιτική κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία έχει ευρύτερο Πεδίο εφαρμογής από τον υφιστάμενο Κανονισμό Εργασίας, γιατί εφαρμόζεται υποχρεωτικά για το σύνολο όσων έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) ακόμα και αν είναι επιτελικά στελέχη της Τράπεζας, Διευθύνοντες Υπάλληλοι ή Μέλη του Δ.Σ.!
 2. Εφαρμόζονται για όσους απασχολούνται με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών και έμμισθης εντολής.
 3. Επίσης στους απασχολούμενους μέσω τρίτων παρόχων Υπηρεσιών, αλλά και σε άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση (ασκούμενοι, μαθητευόμενοι, εθελοντές).
 4. Ακόμα καταλαμβάνει και εργαζόμενους των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, αλλά και άτομα που ζητούν εργασία στην Τράπεζα.
 5. Το πλαίσιο ισχύος είναι ευρύτατο και δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της εργασίας. Περιλαμβάνει και τα καταλύματα της και τους χώρους ατομικής υγιεινής, φροντίδας και αποδυτηρίων.
 6. Αφορά και στις μετακινήσεις, από και προς την εργασία, τα ταξίδια, την εκπαίδευση, τις εκδηλώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία.
 7. Ισχύει και κατά τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γίνονται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνίας και τηλεργασίας.

John Deere: Νέος HR Generalist o Χρήστος Τσελέμπης

Καθήκοντα HR Generalist στην John Deere ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα ο Χρήστος Τσελέμπης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν HR Consultant στην Deloitte.

Ο Χ. Τσελέμπης είναι  απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος MA στο HR Management/Personnel Administration από το University of Northampton, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως HR Coordinator στην Fashion Revolution.

Μ. Συρεγγέλα: «Καμία εργαζόμενη μητέρα δεν πρέπει και δεν θα μένει απροστάτευτη»

«Ζούμε εντός πραγματικότητας, ακούμε τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν διστάζουμε να κάνουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίλυσή τους» δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για την άρση της αδικίας που υφίστανται οι μητέρες επιστημονικοί συνεργάτες των Βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της χορήγησης της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας.

Η M. Συρεγγέλα τόνισε ότι η αδικαιολόγητη εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων μητέρων από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας ήταν ένα πρόβλημα που υπήρχε για χρόνια.

Κατά συνέπεια, για πρώτη φορά, με το ν. 4808/2021, το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θέσπισαν το δικαίωμα για την ειδική άδεια μητρότητας των 6 μηνών για όλες τις εργαζόμενες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, ενώ οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις του εργασιακού νόμου, με τις νέες γονικές άδειες, έφεραν για πρώτη φορά την Ελλάδα ανάμεσα στις 12 χώρες του κόσμου που προσφέρουν πλήρη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.