Η Παπαστράτος ελκυστικότερος εργοδότης για το 2022

Η Παπαστράτος αναδείχθηκε, για 2η συνεχή χρονιά, ο ελκυστικότερος εργοδότης για το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Employer Brand που πραγματοποίησε για 5η φορά η Randstad στην Ελλάδα. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες ΙΟΝ, η οποία ανέβηκε από την τρίτη στη δεύτερη θέση, και η LAMPSA Hotels που βρίσκεται για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα των ελκυστικότερων εργοδοτών στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Στις υπόλοιπες θέσεις συναντάμε τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. (4η), Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. (5η), Ελληνικά Πετρέλαια (6η), Βιανέξ (7η), Atlantica Hotel Management (8η), ELPEN Φαρμακευτική   (9η) και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (10η).

Οι ελκυστικότεροι εργοδότες για το 2022, αναδείχθηκαν στη βάση κριτηρίων όπως ο ελκυστικός μισθός και οι παροχές, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, οι δυνατότητες εξέλιξης σταδιοδρομίας που παρέχουν στους εργαζόμενους, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας και η ισορροπία εργασιακής – προσωπικής ζωής. Στην Έρευνα Randstad Employer Brand (REBR) συμμετέχουν περισσότερα από 163.000 άτομα από 31 χώρες παγκοσμίως, τα οποία αξιολόγησαν συνολικά 5.900 επιχειρήσεις. Για την Ελλάδα, η έρευνα διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά, αξιολογώντας δείγμα των 150 μεγαλύτερων εταιρειών σε αριθμό προσωπικού. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν 3.547 άτομα, μεταξύ των οποίων, Έλληνες φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, ηλικίας από 18 και 65 ετών, ενώ οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2022. Στο πλαίσιο της έρευνας, αναδεικνύονται σημεία που αφορούν στα κριτήρια επιλογής εργοδότη, τους λόγους παραμονής και αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, τους κλάδους που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις και την πρόταση αξίας των εργοδοτών.

Μισθός και παροχές πρώτα κριτήρια επιλογής εργοδότη
Ο ελκυστικός μισθός και οι παροχές παραμένουν και το 2022 ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή εργοδότη στην Ελλάδα, με το υψηλότερο ποσοστό μάλιστα να καταγράφεται στις γυναίκες, τις ηλικίες 55-64, και τους εργαζόμενους που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Εντούτοις, παρά τη σημασία του μισθού και των παροχών στην ελκυστικότητα των επιχειρήσεων, οι σημερινοί εργοδότες λαμβάνουν μέτρια έως χαμηλή βαθμολογία σε αυτούς τους παράγοντες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 35-54 ετών, οι οποίοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι σε αυτό το θέμα. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση των κριτηρίων για την επιλογή εργοδότη εμφανίζονται το ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και η δυνατότητα εξέλιξης της σταδιοδρομίας, παράγοντες  που παραμένουν σημαντικοί για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, όχι όμως για τους εργοδότες, οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλή αξιολόγηση από τους εργαζόμενους αναφορικά με τα παραπάνω.

Συνεργασία της Stanton Chase Αθήνας με την Qlearsite

Η Stanton Chase Αθήνας ξεκίνησε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία Qlearsite, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη Employee Feedback λογισμικού. Η τελευταία, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP), επεξεργάζεται τις απόψεις των εργαζομένων, μετατρέποντας άμεσα τις γραπτές απαντήσεις (ποιοτικά στοιχεία) σε μετρήσιμα δεδομένα (ποσοτικά στοιχεία).

Έτσι, η πλατφόρμα της Qlearsite παρέχει στους ηγέτες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας σύντομες έρευνες. Η Stanton Chase Αθήνας επισημαίνει ότι η πλατφόρμα της Qlearsite, «ουσιαστικά, ανοίγει και ενισχύει το διάλογο μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης των οργανισμών· οι εφαρμογές αφορούν σύντομα και προσεκτικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια πολλαπλών θεματικών (π.χ. Organization Fitness, DEIB, Employee Engagement, Wellbeing, Experience) που επιτρέπουν στις εταιρείες να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων τους και να δημιουργούν, πλάνα δράσης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μέσω διαδραστικών visualization tools και dashboards, οι επιχειρήσεις αποκτούν πλήθος ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων καταφέρνοντας να φωτίσουν αθέατες πτυχές μη λειτουργικών πρακτικών και να αποτυπώσουν με μετρήσιμο τρόπο την υπάρχουσα κουλτούρα».

Ε.Ε.: Πολιτική συμφωνία για επαρκείς κατώτατους μισθούς

Πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες της Ε.Ε. για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, όπως αυτοί προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις. Η νέα νομοθεσία θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους της Ε.Ε. που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας. Οι χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ο κατώτατος μισθός προστατεύεται αποκλειστικά μέσω συλλογικών συμβάσεων, δεν θα είναι υποχρεωμένες να τον θεσπίσουν ούτε να καταστήσουν τις εν λόγω συμβάσεις καθολικά εφαρμοστέες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αγοραστική τους δύναμη ή τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας και εξελίξεις. Για την αξιολόγηση της επάρκειας, οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. Οι κρατήσεις από τον κατώτατο μισθό ή οι διαφοροποιήσεις του θα πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις και να είναι αναλογικές.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις και δικαίωμα προσφυγής
Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία των εργαζομένων, παρέχοντάς τους έναν κατώτατο μισθό. Τα κράτη μέλη, στα οποία λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού προστατεύεται από συλλογική σύμβαση, θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη σταδιακή αύξηση της κάλυψης αυτής. Για τον σχεδιασμό της βέλτιστης στρατηγικής για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να εμπλέκουν τους κοινωνικούς εταίρους και να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και να δημοσιοποιούν το σχέδιο.

Το συμφωνηθέν κείμενο προβλέπει επίσης την υποχρέωση των χωρών της Ε.Ε. να θεσπίσουν ένα σύστημα για την εφαρμογή των κανόνων, το οποίο θα περιλαμβάνει αξιόπιστη παρακολούθηση, ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση και να αντιμετωπίζεται η καταχρηστική υπεργολαβία, η ψευδής αυτοαπασχόληση, οι μη καταγεγραμμένες υπερωρίες ή η αυξημένη ένταση εργασίας. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί. Οι αρχές πρέπει επίσης να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων. Η προσωρινή πολιτική συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκαν οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί πρώτα από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Το Συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει τη συμφωνία.

(Πηγή: europarl.europa.eu)