--> 

4ήμερη εργασία: Πρόταση εφαρμογής της στην Τράπεζα Πειραιώς

Νέα δεδομένα σχετικά με την αποδοχή της 4ήμερης εργασίας στη χώρα μας, χωρίς μείωση αποδοχών, δημιουργεί σχετική πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με την διοίκηση της Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύλλογος υπέβαλε επίσημα αίτημα εφαρμογής 4ήμερης εργασίας στην τράπεζα, χωρίς μείωση αποδοχών, προκαλώντας αίσθηση στον τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι τίθεται για πρώτη φορά ως πρόταση σε αυτόν.

Όπως σημειώνει  ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, «απέναντι στην επιλογή της συρρίκνωσης που προβλέπει το Business Plan 2022-25 και τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνικών από το κλείσιμο καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας, η εφαρμογή ενός καινοτόμου μοντέλου 4ήμερης απασχόλησης μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής».

Και συνεχίζει: «Τόσο η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας που προσεγγίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με μια νέα οπτική, συνηγορούν υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου που στοχεύει σε 100% αποδοχές, 80% απασχόληση, 100% παραγωγικότητα». Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, με την πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου αυτού, «η Τράπεζα μπορεί να οδηγηθεί έξω από το φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης, να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας, να υπηρετήσει το ζητούμενο της ανάπτυξης και να ενισχύσει το κύρος και τη φήμη της ως ηγετική Τράπεζα της χώρας».

Πλέον, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση της διοίκησης της Τράπεζας, αφού τυχόν αποδοχή της πρότασης θεωρείται από τραπεζικούς κύκλους ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στις άλλες τράπεζες, ίσως δε και αντίστοιχες προτάσεις από τους αντίστοιχους Συλλόγους εργαζομένων, ίσως δε και από την ΟΤΟΕ.

Metro AEBE: Μέχρι τις 15/6 οι αιτήσεις για τον 3ο κύκλο του Talent Challenge

Μέχρι τις 15 Ιουνίου είναι ανοιχτές οι αιτήσεις συμμετοχής για τον 3ο κύκλο του προγράμματος Metro Τalent Challenge, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα διαρκέσει συνολικά 6 μήνες. Το εν λόγω πρόγραμμα αξιοποίησης αποφοίτων της Metro AEBE απευθύνεται σε απόφοιτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων, έως 28 ετών, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 1 χρόνο εργασιακής εμπειρίας στο λιανεμπόριο.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί μέσα από τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας, ενώ οι υποψήφιοι θα προσκληθούν για συνέντευξη στα Κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Οι 5 συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Όμιλο, να συμμετάσχουν σε «shadowing program», γνωρίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις, που καλείται να διαχειριστεί κάθε Διεύθυνση και να λάβουν «on the job training», αναλαμβάνοντας όλους τους ρόλους εντός του καταστήματος, δίπλα σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα μια σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις από έμπειρους επαγγελματίες και στελέχη της εταιρείας, ενώ στο τελευταίο στάδιο οι συμμετέχοντες θα περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, αναλαμβάνοντας ένα δικό τους project. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα αμείβονται σε μηνιαία βάση και θα λαμβάνουν κανονικά την άδεια που δικαιούνται, ενώ, με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, θα απορροφηθούν σε μία από τις διοικητικές θέσεις του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας.

Aegean Equity: «Στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία»

Τα 2,6 εκατομμύρια έφτασε τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων κάτω των 25 ετών στην ΕΕ, σημειώνοντας μείωση κατά 6 χιλιάδες άτομα συγκριτικά με τον Μάρτιο. Ωστόσο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, υπάρχουν σχεδόν 700.000 λιγότεροι νέοι, ενώ το ποσοστό των ανέργων νέων μειώθηκε από το 18,4% στο σημερινό 13,9%. Έτσι, σε απόλυτους αλλά και σε σχετικούς όρους, η ανεργία των νέων είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν τα τρέχοντα στοιχεία Eurostat.

Ωστόσο παρατηρείται τεράστια διακύμανση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το χαμηλότερο ποσοστό να εντοπίζεται στην Ιρλανδία (5,6%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (36,8%). Σύμφωνα, λοιπόν, με την Aegean Equity, το ερώτημα είναι αν είναι καθόλου δυνατό να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό ανεργίας των νέων, καθώς, αφενός αποτελούν ελκυστικό ανθρώπινο δυναμικό για τους εργοδότες, λόγω των μεγαλύτερων δυνατοτήτων να μάθουν νέα πράγματα και αφετέρου τους λείπει η εμπειρία, ενώ φαίνεται ότι οι εταιρείες τούς προσεγγίζουν μόνο όταν δεν υπάρχουν πια έμπειροι και καταρτισμένοι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας.

Επομένως, η Aegean Equity υποστηρίζει ότι η ενεργητική εργασιακή πολιτική δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στο να ευνοούνται οι μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία. Εξάλλου, τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας συνδέεται στενά με την ανεργία των νέων και, αν οι θέσεις εργασίας αυξηθούν γενικά, τότε αυξάνονται και για άτομα κάτω των 25 ετών.