--> 

ΣΕΠΕ: Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους 25-29 ετών

Την Πράξη «Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών» υλοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο των στόχων για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

Αντικείμενο της Πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης 1.600 ανέργων, εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 25-29 ετών, αποφοίτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ από τμήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή αποφοίτων ΙΕΚ/ ΕΠΑΣ/ ΕΠΑΛ σε ειδικότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 600 ώρες, ήτοι 200 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 400 ώρες πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους ενέργειες του έργου είναι υποχρεωτική, ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5€ ανά ώρα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν μία μοναδική ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Φορέα.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση των νέων έως 29 ετών» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Oracle: Νέος Principal Talent Advisor EMEA ο Σάββας Κωνσταντινίδης

Καθήκοντα Principal Talent Advisor EMEA στην Oracle ανέλαβε ο Σάββας Κωνσταντινίδης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Senior HR Recruitment Professional στην Intracom.

O Σ. Κωνσταντινίδης είναι απόφοιτος του ΕΚΠΑ και κάτοχος MSc στο HR Management & Industrial Relations από το Alliance Manchester Business School, ενώ, μεταξύ άλλων, στην επαγγελματική του πορεία έχει διατελέσει Senior IT & Digital Recruiter στην Accenture και HR Coordinator στην Wind.

Εργασιακός Νόμος: Η Ελλάδα μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα των φύλων

«Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας όμως, εκτός από όλες αυτές τις σημαντικές ρυθμίσεις του, συνέβαλε να γίνει η Ελλάδα μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα των φύλων. Και στη μείωση της ανεργίας από το 17.2% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον Απρίλιο 2022, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό ετησίως για τους εργαζόμενους που αμείβονται με αυτόν».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Στη σχετική ανάρτηση, ανέφερε ακόμα τα εξής: «Οι εργαζόμενοι γονείς απέκτησαν παραπάνω γονικές άδειες και τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, αν αυτό τους εξυπηρετεί κι εφόσον το συμφωνήσουν με τους εργοδότες τους.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων. Παράλληλα, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους εμποδίζει την κατάχρηση του ωραρίου τους. Με μια σειρά από αυστηρές ρυθμίσεις για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία, επιδιώκεται να περιοριστεί το πρόβλημα αυτό.

Οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι στα ντελίβερι απέκτησαν παραπάνω δικαιώματα για την υγεία και την ασφάλειά τους. Και οι εργατοτεχνίτες είδαν την αποζημίωση απόλυσής τους να εξισώνεται με αυτή των υπαλλήλων».

Κ. Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα υπέρ της Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς»

«H Οδηγία για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς έχει πολλά κοινά σημεία με την διαδικασία που ακολουθήσαμε και ισχύει στην Ελλάδα για τον ορισμό του κατώτατου μισθού», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπερψηφίστηκε το κείμενο της Οδηγίας όπως διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Οδηγία επιτυγχάνει ισορροπία ανάμεσα στο δίκαιο αίτημα να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μέρισμα από την ανάπτυξη και την ανάγκη διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της Ε.Ε. και υπενθύμισε την σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού (7,5% από 1ης Μαΐου, 9,7% σωρευτικά μαζί με την αύξηση που εφαρμόστηκε από 1ης Ιανουαρίου) που αποφάσισε φέτος η κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς. «Οι επαρκείς μισθοί», πρόσθεσε, «αποτελούν ουσιώδες συστατικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και είναι καλό νέο για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους».

Στο προσκήνιο και οι συνθήκες εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες
Κατά τη συνεδρίαση η γαλλική προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις σχετικά με την Πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ο Κ. Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ρυθμιστεί ο χώρος με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, νομοθέτησε έγκαιρα για την προστασία των προσώπων που εργάζονται μέσω πλατφόρμας. Ιδιαίτερα τόνισε μάλιστα την επιπλέον προστασία που παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους στις πλατφόρμες, με τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται, αλλά και με την κάλυψη του εξοπλισμού τους από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται. Στη συζήτηση για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών που επιδιώκουν να ενισχύσουν την κοινωνική του διάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Στην ατζέντα και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση των ΑΜΕΑ
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο τον Μάιο του 2021 για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, την αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, την ενδυνάμωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της διακρατικής συνεργασίας για τη βελτίωση του κοινού αποτελέσματος. Στην ατζέντα του Συμβουλίου επίσης ήταν η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και η προστασία των εκτοπισμένων ατόμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου συμπεριλαμβανόταν εξάλλου η έγκριση της Οδηγίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των Φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των Εισηγμένων Εταιριών, η οποία θέτει ως στόχο τη συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των συγκεκριμένων εταιρειών σε ποσοστό 40%.