--> 

HRinAction!: Οι καλές πρακτικές διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας

Μία αξέχαστη συνεδριακή εμπειρία απήλαυσαν στο HRinAction! την Πέμπτη 7 Ιουλίου, περισσότερα από 500 στελέχη HR, εκπροσωπώντας 200 και πλέον εταιρείες, στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Με μότο «Η φυσική εξέλιξη! Επιστροφή στο μέλλον του HR», το εν λόγω συνέδριο, το οποίο παρουσίασε για 11η συνεχή χρονιά η Boussias, εξελίχθηκε σε μία μεγάλη δια ζώσης συνάντηση, όπου 40 ομιλητές, διακεκριμένα στελέχη κορυφαίων εταιρειών, παρουσίασαν καλές πρακτικές, success stories, καινοτομίες, λύσεις και εργαλεία, τα οποία οδηγούν τις εξελίξεις στον κλάδο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Τα κεντρικά θέματα των ομιλιών κάλυψαν εύρος των επίκαιρων τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον του HR, όπως ψηφιακός μετασχηματισμός, υβριδική και απομακρυσμένη εργασία, εκπαίδευση και εξέλιξη, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, διαχείριση και διατήρηση ταλέντων, ένταξη νέων εργαζομένων, αποδοχή, διαφορετικότητα και συμπερίληψη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, νέα εργασιακή κουλτούρα με επίκεντρο τον άνθρωπο, corporate wellness, wellbeing, life balance, ο ρόλος του HR στην εταιρική βιωσιμότητα, career counseling κ.ά. Σημειώνεται, τέλος, πως, παράλληλα με τις κεντρικές ομιλίες, και κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο δυναμικά διαδραστικά entertainment και mood maker sessions τραγουδιού και χορού.

Μεγάλος Χορηγός ήταν η Dynargie Greece, Χορηγοί οι Altovalue, Avocado Learning Experiences, be in, Being Essential, Biosafety, Citrix, Evalion, Found.ation, Icon Platforms, One Breath Mindfulness Center, Orientum, OTEAcademy, SoftOne Technologies, UpHellas, WorkWell, Υποστηρικτές οι Bob, Smart CV, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Εκθέτης η Flex Learn, Tailor-Made Sponsor η DrinkWorks, Snack & Beverage Sponsors οι Νικολοπούλου και Yum Tales, Ice Cream Sponsor η Kayak, Χορηγός Διερμηνείας η Linguatech και Οπτικοακουστική κάλυψη η CONEQ.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τα ποσοστά εφαρμογής σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Με αφορμή την συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης της από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στους εν λόγω κλάδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Π.Σ. Εργάνη έως την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι:

Το ποσοστό των εργαζομένων στους δύο κλάδους που χρησιμοποίησαν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από την Παρασκευή 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα διαμορφώνεται στο 79,9%. Επί συνόλου 120.344 εργαζομένων (117.017 αν αφαιρεθούν 3.327 στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης) στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, την κάρτα χρησιμοποίησαν το προηγούμενο 7ήμερο οι 93.440.

Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 80,4%, ενώ στις επιμέρους αλυσίδες κλιμακώνεται μέχρι και το 98%. Στη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων το ποσοστό υπερβαίνει το 80%. Ωστόσο υπάρχουν και τρεις επιχειρήσεις με μονοψήφια ή και μηδενικό ποσοστό εφαρμογής. Το Υπουργείο καλεί αυτές τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν αμέσως.

Στις τράπεζες ο μέσος όρος είναι 78,3% τα ποσοστά φθάνουν μέχρι 100%. Ομοίως η πλειονότητα έχει συμμορφωθεί, υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις μικρών τραπεζών με μηδενικά ποσοστά. Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ποσοστό εφαρμογής κυμαίνεται από 74 – 85%.

Τι αναφέρει για τις καταγγελίες
Με αφορμή τις καταγγελίες για κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου με παράκαμψη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το Υπουργείο επισημαίνει ότι το δίμηνο της περιόδου προσαρμογής στο μέτρο αφορά αποκλειστικά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της Κάρτας. Οποιαδήποτε άλλη παράβαση της εργατικής νομοθεσίας διαπιστώνεται, όπως η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 74 παρ. 4): «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα.

Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών». Το Υπουργείο Εργασίας τονίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου που εντάσσονται στο καθεστώς της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της και εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις θα υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης, ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς που διαπιστώνουν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου, να προχωρούν σε καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα, οι οποίες θα ελέγχονται άμεσα.

Εργαζόμενοι Επισιτισμού-Τουρισμού: Όχι στην 6ήμερη εργασία

Mε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό στην δυνατότητα 6ήμερης εργασίας που δίνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με μια αιφνιδιαστική κίνηση εχθές αργά το απόγευμα (σ.σ. Πέμπτη 7 Ιουλίου) το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική. Με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας. Δίνει την δυνατότητα όπως χαρακτηριστικά λέει να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον… άκουσον) στο Εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από τη σύμβαση».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τα παραπάνω, ζητώντας παράλληλα από το Υπουργείο να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ξεκινώντας διάλογο.