--> 

Ξεκινά 6ος κύκλος έμμισθης πρακτικής εργασίας στη Mytilineos

Στον 6ο κύκλο του φθάνει το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής εργασίας της Mytilineos «Μηχανικοί στην Πράξη», με το οποίο νέες και νέοι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 24 Ιουλίου (από του ομίλου), αν επιθυμούν να συμμετάσχουν και να εργαστούν στον όμιλο.

Το πρόγραμμα «Μηχανικοί στην Πράξη», σημειώνει ανακοίνωση του ομίλου, έχει διάρκεια ενός έτους και προσφέρει εργασιακή εμπειρία υψηλού επιπέδου, με μαθητεία σε πραγματικές συνθήκες και έργα. Οι Μηχανικοί, ανάλογα με την ειδικότητά τους, απασχολούνται σε έργα των Τομέων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Εταιρείας (Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας), καθώς και στις Κεντρικές Υπηρεσίες και Λειτουργίες.

Από την αρχή του προγράμματος το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει 109 νέες και νέοι «Μηχανικοί στην Πράξη». Στον 5ο κύκλο του προγράμματος που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και είναι σε εξέλιξη εντάχθηκαν 48 μηχανικοί – ο μεγαλύτερος αριθμός μηχανικών που εντάχθηκε στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα. «Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι μία σύνθετη διαδικασία, ιδιαίτερα σήμερα όπου παρατηρείται έλλειψη καταρτισμένων εργαζομένων, παρά τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι η μη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των υποψηφίων εργαζομένων με τις ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και δευτερευόντως η φυγή νέων επαγγελματιών στο εξωτερικό (brain drain). Στο πλαίσιο αυτό, το Πρόγραμμα «Μηχανικοί στη Πράξη» έρχεται να καλύψει την ανάγκη αυτή, αναδεικνύοντας τη σημασία των προγραμμάτων έμμισθης πρακτικής εργασίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Mytilineos, Σάρα Φιδέλη δήλωσε με αφορμή την έναρξη του 6ου κύκλου: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αναβιώνουμε το θεσμό της μαθητείας σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Η εργασιακή εμπειρία που κερδίζουν οι συμμετέχοντες δίνει έμφαση τόσο στην απόκτηση hard, όσο και soft skills και η υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας, δικαιώνει την επιλογή μας».

Alpha Bank-KPMG: Σχεδίασαν σύγχρονη οργανωτική δομή, με νέα ανθρωποκεντρική κουλτούρα

Σημαντική διάκριση κατέκτησαν η KPMG και η Alpha Bank, οι οποίες απέσπασαν Silver βραβείο στα Supply Chain Awards 2022 για το «Σχεδιασμό & Εφαρμογή νέου οργανωτικού μοντέλου Προμηθειών».

Συγκεκριμένα η KPMG και η Alpha Bank κατέκτησαν το Silver βραβείο στην κατηγορία «Βέλτιστες πρακτικές στις προμήθειες (Sourcing & Procurement)» το οποίο αφορούσε στο πρόγραμμα Αλλαγής στη Διεύθυνση Κεντρικής Διαχείρισης Προμηθειών και Εξωτερικών Αναθέσεων της Alpha Bank για τον Σχεδιασμό και την Υλοποίηση νέου οργανωτικού μοντέλου.

Οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Προμηθειών της Alpha Bank, σε συνεργασία με εξιδεικευμένους συμβούλους της KPMG στην Ελλάδα, σχεδίασαν και υλοποίησαν μία σύγχρονη οργανωτική δομή μέσω της οποίας:

  • Επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της Τράπεζας και η παράλληλη επικέντρωση στα λειτουργικά της έξοδα, μέσω τεχνικών μείωσης κόστους.
  • Αξιολογείται το προμηθευτικό ρίσκο είτε αυτό σχετίζεται με την απόδοση και τις δυνατότητες των προμηθευτών είτε μέσω της χρηστής διαχείρισης των εξόδων των κατηγοριών.
  • Καλλιεργείται και ενισχύεται μια νέα κουλτούρα αλλαγής στο προσωπικό της Διεύθυνσης, η οποία είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών και σχέσεων με τους εσωτερικούς (business units) και εξωτερικούς της πελάτες (προμηθευτές).
  • Υποστηρίζεται η ανάπτυξη λιτών διαδικασιών Procurement και η εισαγωγή αυτοματισμών.

Έρευνα: Το 60% των εργαζομένων θεωρεί ότι ο εργοδότης του οφείλει να βοηθήσει με το κόστος ζωής

Οι 6 στους 10 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι ο εργοδότης τους οφείλει να βοηθήσει σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Culture Amp, με δείγμα 1.052 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, οι 3 στους 4 εργαζόμενους ανησυχούν σχετικά με το αυξημένο κόστος ζωής, με τις γυναίκες (84%) να ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με τους άντρες (57%), ενώ οι νεότεροι ηλικιακά εργαζόμενοι ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους.

Επιπρόσθετα, το 53% των γυναικών και το 45% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν για το πώς η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές προοπτικές.

Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε υψηλά επίπεδα άγχους, ειδικά για τις γυναίκες, και ξεκάθαρες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα σχετικά με το αν εκφράζουν ή όχι τα συναισθήματά τους, καθώς τα άτομα αναζητούν μεγαλύτερη ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία τους.

Έτσι, το 44% των γυναικών τόνισε αναζητά ενεργά να αλλάξει εργασία λόγω στρεσογόνου εργασιακού περιβάλλοντος, με μόνο το 17% των ανδρών να αναφέρει το ίδιο, ενώ το 33% των γυναικών παραδέχτηκε ότι έχει κλάψει εξαιτίας της εργασίας του τον τελευταίο μήνα, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες να καταγράφεται μόλις στο 8%.