Prosperty: Η Μαρία Γεωργιάδη επικεφαλής του νεοσύστατου HR τμήματος

Καθήκοντα Head of HR στην Prosperty ανέλαβε η Μαρία Γεωργιάδη, η οποία μέχρι πρότινος εργαζόταν στον Όμιλο ΟΤΕ. «Με 20 έτη εμπειρίας σε σημαντικές θέσεις HR στον Όμιλο ΟΤΕ και σε πολυεθνικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία, και μεταπτυχιακές σπουδές σε HR Management στο Aston Business School, η Μαρία είναι από σήμερα η επικεφαλής της νεοσύστατης μονάδας του Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

«Είμαι σίγουρος ότι η Μαρία, με την πολυετή εργασιακή της εμπειρία σε μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας να χτίσουμε μια επιχείρηση τεχνολογικής καινοτομίας στην αγορά ακινήτων, που λατρεύουν οι πελάτες, και έναν οργανισμό όπου ταλαντούχοι άνθρωποι είναι υπερήφανοι που εργάζονται μαζί μας» δήλωσε ο Αντώνης Μαρκόπουλος, CEO της Prosperty, ενώ από την πλευρά της, η Μ. Γεωργιάδη σημείωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που γίνομαι μέλος μιας τόσο σύγχρονης εταιρείας, που εργάζεται για να φέρει το μέλλον στην αγορά ακινήτων και ελπίζω κι εγώ με την εμπειρία μου να φέρω μια σημαντική αλλαγή στην Prosperty, δουλεύοντας από κοινού με όλα τα μέλη της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε όλες και όλους».

G4S: Νέος HR Director ο Άκης Κωνσταντινίδης

Την αποχώρησή του από τον Όμιλο Printec ανακοίνωσε ο, μέχρι πρότινος, Group HR Operations & Information Systems Manager, Άκης Κωνσταντινίδης με σχετική ανάρτησή του στο LinkedIn, δηλώντας ενθουσιασμένος για την ανάληψη του νέου του ρόλου ως HR Director στην G4S.

«Μετά από σχεδόν 7 χρόνια, έχει έρθει η ώρα να πω αντίο και να προχωρήσω στην επόμενη επαγγελματική πρόκληση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Κωνσταντινίδης και συμπληρώνει: «Ήταν εξαιρετικά χρόνια και είμαι χαρούμενος για όλα όσα έμαθα τη συγκεκριμένη περίοδο που θα με βοηθήσουν να διαμορφώσω το μέλλον μου».

Ο ίδιος, φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συναδέλφους του στην Printec, στην οποία διετέλεσε και HR Manager,  Ελλάδας & Κύπρου. Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και κάτοχος Master τόσο στην Οργανωτική – Οικονομική Ψυχολογία από το ίδιο ίδρυμα, όσο και Information Technology & Applications από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Generalist στην BNP Paribas PF και Senior HR Generalist στην AIG.

Global Governance Review 2022: Προβληματική η ποσόστωση ανδρών-γυναικών στα Δ.Σ των εταιρειών

Τo πρόβλημα της μη απόλυτης ισότητας στις ομάδες εργασίας και στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο αναδεικνύει μεταξύ άλλων η μελέτη Global Governance Review 2022 της Alexander Hughes.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, από όλα τα μέτρα τα οποία αφορούν στην πολιτισμική ποικιλότητα, η ενσωμάτωση των φύλων είναι αυτό το οποίο έχει αναλυθεί και συζητηθεί περισσότερο: έχουν ήδη εφαρμοστεί πολιτικές για τη διαφορετικότητα των φύλων για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Εταιρικής Διακυβέρνησης, σε αρκετές περιοχές του κόσμου (συγκεκριμένες πολιτικές μπορούν να χρονολογηθούν ήδη από τη δεκαετία του 1940 στις ΗΠΑ, ή το 1957 στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Παρόλα αυτά, η απόλυτη ισότητα τόσο στις ομάδες ηγεσίας όσο και στα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχει επιτευχθεί ακόμη: Στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης ο γυναικείος πληθυσμός δεν ξεπερνά το 34%, ενώ στις ομάδες διοίκησης των εταιρειών, το ποσοστό των γυναικών είναι 21%. Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό γυναικών μελών Δ.Σ. σύμφωνα με την μελέτη αγγίζει το 17,8%.

Μέση ηλικία των μελών Δ.Σ. είναι τα 60.3 έτη
Αξιολογώντας δε το θέμα της ηλικίας των μελών Δ.Σ., η μελέτη διαπιστώνει ότι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα σε γηραιότερα και νεότερα μέλη είναι ένας σχετικά επιτεύξιμος στόχος: Η μέση ηλικία των μελών Δ.Σ. είναι τα 60.3 έτη, ενώ τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών έχουν κατά μέσο όρο ηλικία τα 53.8 έτη. Αυτό που περαιτέρω παρατηρεί η μελέτη είναι ότι οι πιο παραδοσιακοί κλάδοι – όπως π.χ. η Ενέργεια και οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες – τείνουν να έχουν μεγαλύτερης ηλικίας μέλη Δ.Σ. ενώ οι κλάδοι που θεωρούνται πιο μοντέρνοι και καινοτομικοί – όπως π.χ. αυτός της Τεχνολογίας –  έχουν νεότερα μέλη Δ.Σ.

Τέλος, η μέση θητεία των Μελών Δ.Σ. είναι 8.2 έτη, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο στον οποίο η εταιρεία δραστηριοποιείται. Εταιρείες οι οποίες προχωρούν σε πιο μακρόπνοους σχεδιασμούς της τάξης των 3-5 ετών (όπως π.χ. στον φαρμακευτικό τομέα) τείνουν να έχουν μέλη Δ.Σ. με πιο μακροχρόνιες θητείες, σε αντιδιαστολή με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που επηρεάζονται από πιο συχνές διακυμάνσεις της οικονομίας (όπως π.χ. ο χρηματοοικονομικός). Επίσης, φαίνεται ότι οι εταιρείες που δεν απασχολούνται με τριμηνιαία ή γενικώς πιο βραχυχρόνια κριτήρια μέτρησης της αποδοτικότητας (όπως π.χ. οι οικογενειακές επιχειρήσεις), προχωρούν σε περιορισμένες και πιο περιστασιακές αλλαγές στα μέλη Δ.Σ.