--> 

Συνεργασία Metro ΑΕΒΕ και Door Consulting & Training

Ένα διήμερο Experiental Workshop για τα μέλη του τμήματος Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού πραγματοποίησε στα τέλη Ιουνίου η Metro ΑΕΒΕ, σε συνεργασία με την Door Consulting & Training. Το εν λόγω workshop, το οποίο ήταν διάρκειας 16 ωρών, είχε ως στόχο οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στο πώς πραγματοποιείται η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών, αλλά και στο πώς μπορεί να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, μέσω της μεθοδολογίας ROI. Επιπλέον, το παρών στο συγκεκριμένο workshop έδωσαν ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Ζήσης Αδριανόπουλος, αλλά και η Προϊσταμένη των προσλήψεων, Θεοδώρα Χασακιοΐλη.

Τα 5 επίπεδα της μεθοδολογίας
Όπως τόνισε στο Workforce ο Γιώργος Γεωργούλας, L&D Manager της Metro ΑΕΒΕ: «αρχικά, πραγματοποιείται διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών αλλά και των κενών απόδοσης (performance gaps) που υπάρχουν, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποί μας να εκπαιδευτούν στο να αναφέρουν τις ανάγκες που εντοπίζουν και το L&D τμήμα να έρχεται να επιλέξει την κατάλληλη εκπαίδευση». Στη συνέχεια, ο Γ. Γεωργούλας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία εκτείνεται σε 5 επίπεδα. «Το επίπεδο 1 σχετίζεται με την αντίδραση-ικανοποίηση των εργαζομένων και το πλάνο δράσης για την επόμενη μέρα, ενώ το επίπεδο 2 αφορά το κατά πόσο κατακτήθηκε η γνώση από τους συμμετέχοντες.

Το επίπεδο 3 περιλαμβάνει την μέτρηση του κατά πόσο εφαρμόζονται στην πράξη γνώσεις που αποκτήθηκαν, με το επίπεδο 4 να μετρά το Business Impact και το επίπεδο 5 το ROI» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, αναφορικά με το επίπεδο 2, ο κ. Γεωργούλας υπογράμμισε ότι αξιοποιούνται ερωτηματολόγια ή ατομικές συνεντεύξεις, ενώ σε ό,τι αφορά το Business impact, χρησιμοποιούνται δείκτες, οι οποίοι καθορίζονται σαφώς πριν από την εκπαίδευση και ενημερώνωνται σχετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.

«Τέλος, στο επίπεδο 5, που είναι και το δυσκολότερο αποτυπώνεται σε αξία το αποτέλεσμα της επένδυσης» επισήμανε ο L&D Manager της εταιρείας. Καταληκτικά, ο Γ. Γεωργούλας εστίασε στη δυσκολία που εμφανίζει η ξεκάθαρη αποτύπωση του αντίκτυπου της εκπαίδευσης σε απόλυτη οικονομική αξία. Συγκεκριμένα, εξήγησε πώς για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται isolation techniques και συγκεκριμένοι isolation factors, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα περισσότερα οφέλη της εκπαίδευσης χαρακτηρίζονται ως «άυλα» και δεν αποδίδουν την επόμενη ημέρα.

Philian Hotels & Resorts: Νέα HR Manager η Όλγα Στεφάνου

Καθήκοντα HR Manager στο Philian Hotels & Resorts ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Όλγα Στεφάνου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν HR Officer στην ASB Greece.

Η Ο. Στεφάνου είναι κάτοχος BS στην Ψυχολογία από το Kingston University of London και Master στο HR Management/ Personnel Administration από το The University of Sheffield, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Specialist στην Trust.

McKinsey: Η έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό αφορά κυρίως τις δεξιότητες

Το πρόβλημα με την έλλειψη εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να μην βρίσκεται στον αριθμό των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις θέσεις, αλλά στις δεξιότητές τους, οι οποίες είναι κρίσιμες για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Αυτό υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η McKinsey & Company, προσεγγίζοντας την κατάσταση στην Ισπανία, αλλά προφανώς οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και φυσικά και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο αποτελούσε ήδη μια ανησυχία και πριν από την πανδημία, με την HOTREC, την ευρωπαϊκή ομοσπονδία που εκπροσωπεί τα ξενοδοχεία, να αναφέρει το γεγονός αυτό ως ένα από τα πέντε πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή φιλοξενία.

Τέλος, η McKinsey υπογραμμίζει ότι τα δεδομένα για την απασχόληση αντικατοπτρίζουν μόνο τον αριθμό των εργαζομένων και όχι απαραίτητα τις δεξιότητες, την εκπαίδευση ή την κατάρτισή τους, με αποτέλεσμα η κρίση ταλέντων του κλάδου πιθανόν να είναι πιο έντονη από ότι φαίνεται.

Υπ. Εργασίας: Νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Άνοιξε χθες Τρίτη 27 Ιουλίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους-  διατίθενται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης των 12 Α.Ε.Ι. που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για το πρόγραμμα.

Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσεων του Υπ. Εργασίας, το φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων και θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.