Θετικό ισοζύγιο αναφορικά με την απασχόληση καταγράφει η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, τόσο ως προς την αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2022 όσο και ως προς τις εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενισχύεται για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο και διαμορφώνεται στις 54,3 μονάδες.
Σε ό, τι αφορά την απασχόληση, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι θετικό για όλους τους κλάδους, με το 9,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει αύξηση προσωπικού έναντι του 8,5% που δήλωσε μείωση. Επιπρόσθετα, το 18,3% των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου ανέφερε αύξηση της απασχόλησης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τα αντίστοιχα των επιχειρήσεων στην Αττική (7,2%) στη Βόρεια Ελλάδα (8,8%) και στην Κεντρική Ελλάδα (8,5%).
Επιπλέον, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000€ ή/και προσωπικό από 1 έως 4 άτομα περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι μείωσαν το προσωπικό τους σε σχέση με αυτές που το αύξησαν (προσλήψεις 2,5% και 7,7% αντίστοιχα έναντι αποχωρήσεων 6,2% και 10,5% αντίστοιχα). Στον αντίποδα βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις με πάνω από 500.000 € κύκλο εργασιών ή με προσωπικό πάνω από 10 έως 49 εργαζόμενους οι οποίες δήλωσαν αύξηση της απασχόλησης σε ποσοστά άνω του 25% και άνω του 42% αυτών αντίστοιχα.
Τέλος, ως προς τις προσδοκίες για το Β’ Εξάμηνο του έτους, ο δείκτης προσδοκιών συνεχίζει να καταγράφει πολύ χαμηλές τιμές ευρισκόμενος στις 48 μονάδες, ενώ αναφορικά με την απασχόληση, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι αισιόδοξες, καθώς το 7,9% εξήγησε πως θα αυξήσει το προσωπικό του έναντι του 6,7% που δήλωσε ότι θα το μειώσει. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, μάλιστα, είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν το θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση, καθώς το 8,3% εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις έναντι του 4,7% που θα κάνει μειώσεις.