--> 

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Οκτωβρίου η πλήρης εφαρμογή της

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων μετέθεσε για την 1η Οκτωβρίου την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις τράπεζες και τα super market στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου αυτού, τα αποτελέσματα κρίνονται ως θετικά αφού περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζομένους στους δύο συγκεκριμένους κλάδους έκαναν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας κατά το διάστημα 1η Ιουλίου – 31η Αυγούστου 2022 (ποσοστό 92,5%).

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στα super markets, όπου η ψηφιακή μέτρηση του χρόνου εργασίας εφαρμόστηκε σε ποσοστό 94,4% του συνόλου των εργαζομένων (ήτοι σε 83.280 άτομα από τα συνολικά 88.966 που εργάζονται στα super market). Στις τράπεζες ωστόσο το ποσοστό ανέρχεται σε 86,7%, που αντιστοιχεί σε 25.717 εργαζομένους από τους συνολικά 32.163 που απασχολούνται στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Συνέπεια της παραπάνω απόφασης, από την 1η Οκτωβρίου οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας θα οδηγούν και στην επιβολή προστίμων, όπως ανέφερε σχετικά χθες το Workforce (θα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο). Σε επόμενο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce, από 1ης Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σε ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εταιρείες security, ασφαλιστικές κ.λπ, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα εφαρμοστεί σε εστίαση και τουρισμό.

ΣτΕ: Συνταγματική η υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας

Με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  απορρίφθηκε η αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ για ακύρωση της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές υγείας. Ανάμεσα στα άλλα κρίθηκε ότι το δικαίωμα στην υγεία αναγνωρίζεται στο Σύνταγμα όχι μόνο ως ατομικό, αλλά και ως κοινωνικό.

Επομένως, «σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία, όπως είναι η κατάσταση πανδημίας, το Κράτος, με γνώμονα την αρχή της προφυλάξεως, οφείλει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διαδόσεως της ασθένειας, και, κατ’ επέκταση, τη μείωση της πιέσεως που ασκείται επί των υπηρεσιών υγείας, έως ότου εξευρεθεί επιστημονικώς τεκμηριωμένη λύση αποτελεσματικής αντιμετωπίσεώς της, οι δε πολίτες έχουν δικαίωμα να απαιτούν την πραγμάτωση της σχετικής υποχρεώσεως του Κράτους» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του ΣτΕ.

Indeed: Πιο σημαντικά τα soft skills από τα πτυχία για τους εργοδότες

Μικρότερο ενδιαφέρον των εργοδοτών για ακαδημαϊκούς τίτλους καταγράφει νέα έρευνα της Indeed, με τους συμμετέχοντες να εξηγούν ότι τα soft skills είναι πλέον περισσότερο σημαντικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 81% των εργοδοτών τονίζει πως, εφόσον ο υποψήφιος έχει την κατάλληλη στάση, θα επένδυε περισσότερο σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν σε μια entry level θέση χωρίς να κατέχουν κάποιο πτυχίο.

Επιπρόσθετα, το 87% θα υπολόγιζε περισσότερο μια θετική εργασιακή στάση συγκριτικά με τους ακαδημαϊκούς τίτλους αναφορικά με μια entry level θέση, ενώ το 78% εκτιμά περισσότερο τους υποψηφίους που δείχνουν πάθος για τη θέση σε σχέση με όσους είναι κάτοχοι ενός τίτλου. Παράλληλα, οι εργοδότες πιστεύουν ότι ένα ισχυρό work ethic (62%) και η θέληση για μάθηση (63%) είναι τα ισχυρότερα «όπλα» για μια επιτυχημένη καριέρα. Εντούτοις, η εικόνα αυτή δεν φαίνεται να είναι ίδια για τους φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι εργοδότες ζητούν απόφοιτους πανεπιστημίου (87%), με ένα 53% να θεωρεί ότι ένας ακαδημαϊκός τίτλος θα τους δώσει περισσότερες επιλογές για τη μελλοντική τους καριέρα.

Βάσει της έρευνας, το παράδοξο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί, καθώς το 24% των φοιτητών δεν γνωρίζει για τις άλλες επιλογές σπουδών που διαθέτει. Παρόλα αυτά, το 74% παραδέχεται ότι θα ήταν εξαιρετικά πιθανό να αιτηθεί για μια entry level θέση αν ήξερα ότι δεν απαιτείται κάποιο ακαδημαϊκό προσόν, με ένα 83% να τονίζει ότι επιθυμεί περισσότερες ευκαιρίες από τους εργοδότες συνολικά. Τέλος, αναφορικά με τους φοιτητές που επιθυμούν να μπουν άμεσα στον εργασιακό στίβο, το 55% δεν είναι σίγουρο από που πρέπει να ξεκινήσει, με ένα 66% να αναφέρει ότι θα επέλεγε να εισαχθεί άμεσα στην αγορά εργασίας για οικονομικούς λόγους (35% για το κόστος ζωής και 32% για το κόστος σπουδών).