EY Ελλάδος: Νέος CEO o Γιώργος Παπαδημητρίου

Καθήκοντα νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥ Ελλάδος αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, διαδεχόμενος τον Παναγιώτη Παπάζογλου, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης μετά από θητεία 12 ετών. Ο Γ. Παπαδημητρίου εντάχθηκε στην εταιρεία το 2002 και το 2007 έγινε ο νεότερος Εταίρος στην ιστορία της ΕΥ Ελλάδος.

Διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2008 μέχρι τα τέλη του 2014. Από τις αρχές του 2015 ανέλαβε επικεφαλής του Financial Services Sector στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), ενώ από τον Ιανουάριο του 2021, είναι ο EY Markets and Accounts Leader για την περιοχή αυτή.

Είναι κάτοχος πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ΟΠΑ και μεταπτυχιακού τίτλου στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το London School of Economics (LSE). «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που παραδίδω τα ηνία της εταιρείας στον Γιώργο Παπαδημητρίου.

Ο Γιώργος εκπροσωπεί τη νέα γενιά των άξιων στελεχών της ΕΥ, που ανδρώθηκαν σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, και στα οποία οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, η εντυπωσιακή ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια» δήλωσε σχετικά ο Π. Παπάζογλου, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους Εταίρους της ΕΥ Ελλάδος για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, καθώς επίσης και τον Πάνο Παπάζογλου, για την καθοριστική συμβολή του στο να καταστεί η ΕΥ Ελλάδος η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, αλλά και πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο της».

Συμφωνία συνεργασίας των Υπουργείων Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας υπέγραψαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Ι. Κούσιος και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Με τη συμφωνία αυτή, παραχωρείται η τεχνογνωσία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ώστε να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα παρέχει στην Κύπρο τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία αντίστοιχου συστήματος με αυτό που εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κυπριακής αγοράς εργασίας. Στόχος είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, υιοθετώντας καλές πρακτικές από την Ελλάδα.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία, ιδιαίτερα για εργασιακά θέματα, σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαίρομαι επίσης που το κράτος αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία έχουμε στενούς δεσμούς και αδελφικά αισθήματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ από την πλευρά του ο Κ. Ι. Κούσιος ανέφερε: «Είμαστε και εμείς ικανοποιημένοι για το ότι αυτή η συμφωνία για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ λαμβάνει σήμερα σάρκα και οστά. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω Υπουργέ, να ευχαριστήσω και τους λειτουργούς σας και ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματέα, κ. Άννα Στρατινάκη, που ανταποκρίθηκε άμεσα και είναι πάντοτε πρόθυμη στη συνεργασία μας. Στο βαθμό και την έκταση που μπορούμε κι εμείς να συνδράμουμε είμαστε στη διάθεσή σας».

Προϋπολογισμός: Σταθερή η ανάκαμψη της απασχόλησης σε Ελλάδα και Ε.Ε

Την τάση ανάκαμψης που σημειώθηκε το 2021 σε όρους απασχόλησης και πραγματικής παραγωγής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτή, τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα, στο τέλος του 2021 η ανάκτηση των απωλειών του 2020 ήταν μεγαλύτερη για την απασχόληση από ό,τι για την πραγματική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), αντανακλώντας τη μερική επαναφορά της παραγωγικότητας εργασίας στο επίπεδο του 2019.

Την ίδια στιγμή, η συγκράτηση σε οριακό ύψος των απωλειών του ονομαστικού μέσου μισθού κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας και εν συνεχεία η ικανή αύξηση του μέσου μισθού το 2021 (με ρυθμό μεγαλύτερο του μέσου πληθωρισμού), συνέβαλαν στη διατήρηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στο τέλος του 2021 πάνω από το επίπεδο του 2019. Στην αυξητική τάση των μισθών το 2021 εκτιμάται ότι συνέβαλε μεταξύ άλλων η βελτίωση των κυκλικών συνθηκών διεθνώς και η όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των πόρων των αγορών εργασίας εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους (μείωση υποτονικότητας της αγοράς εργασίας), λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης για εργασία.

Μείωση 6,8% της υπο-χρησιμοποίησης της εργασίας
Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), η υπο-χρησιμοποίηση της εργασίας στην Ελλάδα είχε μειωθεί κατά 6,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προ-πανδημικής περιόδου, σε 19,5% του εργατικού δυναμικού ηλικίας 15-74 ετών, αγγίζοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2010, και ξεπερνώντας την αντίστοιχη μείωση στην Ευρωζώνη κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, ήδη πριν το τέλος του 2021 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα είχαν ανακτηθεί οι εναπομένουσες απώλειες απασχόλησης (σε εθνικολογιστική βάση) λόγω της πανδημίας (από το τρίτο τρίμηνο 2021 στην Ευρωζώνη και από το δεύτερο τρίμηνο 2021 στην Ελλάδα).

Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην αγορά εργασίας αντανακλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «την αποτελεσματικότητα της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, ως απόκριση στην κρίση της πανδημίας, καθώς τόσο με το δημοσιονομικό σκέλος όσο και με το νομισματικό σκέλος της περιόρισε την ύφεση του 2020 και απέτρεψε μόνιμες δυσμενείς επιπτώσεις στον παραγωγικό ιστό των οικονομιών, επιτρέποντας την οικονομική ανάκαμψη σχήματος V σε εύρος χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Skroutz: Νέα People Operations Partner η Αθηνά Καραγιώργη

Στη θέση της People Operations Partner στην Skroutz προήχθη η Αθηνά Καραγιώργη, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Talent Acquisition Specialist.

Η Α. Καραγιώργη είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος MS στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει υπάρξει Recruiter στην Beat και HR Administrative Officer στην Praksis.