ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Ο Γ. Κατωπόδης νέος Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού

Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ανακοίνωσε την ενίσχυση του διοικητικού προσωπικού του Ομίλου με δύο έμπειρα στελέχη της αγοράς, ένα εκ των οποίων αφορά στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κατωπόδης, με εμπειρία 23 ετών στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, 11 εκ των οποίων στη Metro AEBE και στην Όπτιμα της οικογένειας Παντελιάδη και δύο ως Group HR Director του Ομίλου ΙΑΣΩ, αναλαμβάνει Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση, «ο ρόλος του θα είναι να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω την πιο σημαντική περιουσία του Ομίλου, τους ανθρώπους της Κρητικός, και να συμβάλλει εποικοδομητικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και στην καλύτερη και ουσιαστικότερη εργασιακή τους καθημερινότητα, εξελίσσοντας μεταξύ άλλων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κρητικός».

Όσον αφορά στο δεύτερο στέλεχος, πρόκειται για τον Γιώργο Γιαννιό, με 30 χρόνια εμπειρίας στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος εντάσσεται στη Γενική Διεύθυνση Δικτύου και αναλαμβάνει τη θέση νέου Διευθυντή Πωλήσεων.

Linde: Νέος Head of HR o Γιώργος Συλιβός

Καθήκοντα Head of HR για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Linde ανέλαβε τον τρέχοντα μήνα ο Γιώργος Συλιβός, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν HR Business Partner, Supply Chain στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Ο Γ. Συλιβός είναι κάτοχος MSc στο HR Management από το London School of Economics (LSE), ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει διατελέσει και HR Manager Greece & Cyprus στην Printec.

Kaizen Gaming: Παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζομένους της

Στην παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας €1.000 σε κάθε εργαζόμενο προχώρησε η Kaizen Gaming, έχοντας επίγνωση της σημαντικής αύξησης του κόστους ζωής και θέτοντας τους ανθρώπους της στο επίκεντρο κάθε επιχειρηματικής της απόφασης.

Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους, 31 διαφορετικών εθνικοτήτων, έχοντας δημιουργήσει 800 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ στοχεύει να δημιουργήσει 1.000 επιπλέον θέσεις εργασίας μέσα στο 2023.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Kaizen Campus στο Μαρούσι, που θα στεγάσουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί αγγίζει συνολικά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Μείωση ωραρίων καταστημάτων: Μεγαλύτερη ζημιά από το όφελος

Σημαντικές αναταραχές στο εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσε να επιφέρει η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ζήτημα που τέθηκε προχθές ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου εργατολόγου στο Workforce, εάν προχωρήσει ένα τέτοιο ζήτημα είναι σαφές ότι θα προκύψουν νέες απαιτήσεις από τους επιχειρηματίες του εμπορικού κλάδου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, για οποιαδήποτε τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας και απασχόλησης με ανάλογη μείωση μισθού από τον εργοδότη και τις επιχειρήσεις, απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενου και αλλαγή των συμβάσεων εργασίας.

Εδώ ωστόσο υπεισέρχεται ο κίνδυνος οι εργοδότες να επικαλεστούν «ανωτέρα βία» και να προχωρήσουν σε μονομερή αλλαγή της σύμβασης εργασίας με μείωση του μισθού. Πέρα από όλα αυτά ωστόσο, θα προκύψει και το ενδεχόμενο οι εργοδότες να ζητήσουν εκ νέου στήριξη από την κυβέρνηση με μέτρα στήριξης όπως αυτά που υπήρξαν την περίοδο της πανδημίας. Μια εξέλιξη που θα σήμαινε νέες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να κλείσει άμεσα το ζήτημα πριν λάβει διαστάσεις, τονίζοντας μέσω κρατικών αξιωματούχων ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, διότι «θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων».

«Τώρα λύνουμε προβλήματα εργαζομένων, δεν δημιουργούμε»
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε τα προβλήματα που αυτοί έχουν». Η ίδια εξάλλου εκτιμά ότι από μία ενδεχόμενη μείωση κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτή θα προκαλούσε στην αγορά».

Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για τη μείωση του ωραρίου, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη τόνισε ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα, την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο. «Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το Κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία σε εθελοντική βάση εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Για το Κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει» αναφέρουν μεταξύ άλλων κυβερνητικά στελέχη.