Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αναφέρθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια απάντησης του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου σε σχετική επερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα. Στο πλαίσιο της απάντησης, ο υφυπουργός ανήγγειλε αυξημένους ελέγχους, καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφάλεια στην εργασία, αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου σε κλάδους που το χρειάζονται.
Σύμφωνα με Π. Τσακλόγλου, στον σχεδιασμό της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023 περιλαμβάνεται η αύξηση των στοχευμένων προληπτικών ελέγχων σε κλάδους δραστηριότητας που εμφανίζουν αύξηση του δείκτη εργατικών ατυχημάτων, όπως τα οικοδομικά έργα και η βιομηχανία τροφίμων. Επίσης, προγραμματίζονται ειδικές ενημερωτικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή, το ΣΕΠΕ, σχεδιάζει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης με αντικείμενο την ασφάλεια στην εργασία, που θα απευθύνεται μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων σε επαγγελματίες κλάδων, όπου τα ατυχήματα εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση.
Δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε.
Ο Π. Τσακλόγλου επισήμανε ότι τα εργατικά ατυχήματα μειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, και αυτό όπως εκτιμά ο ίδιος, «μπορεί να αποδοθεί στο σταδιακά αναβαθμιζόμενο πλαίσιο, στην δράση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και στις τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία σε ό,τι αφορά τα ατυχήματα στην βιομηχανία». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2014 είχαμε 38 εργατικά ατυχήματα, το 2015 34, το 2016 33, το 2017 37, το 2018 35, το 2019 32, το 2020 καταγράφηκαν 39, το 2021 31, ενώ το 2022 μέχρι σήμερα είναι 43. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι η περίοδος της στασιμότητας από την πανδημία, επέφερε κάποια χαλάρωση στα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργαζόμενους.
Σχετικά με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για ελέγχους που αφορούν θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, είπε ότι το 2021, αυτοί αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, το 2021 διενεργήθηκαν 25.984 έλεγχοι σε επιχειρήσεις όλης της χώρας, «και αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά ετών». Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν ήδη διεξαχθεί 15.483 έλεγχοι. Ο υφυπουργός δεν συμφώνησε με την άποψη ότι οι ελαστικές σχέσεις αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα, λέγοντας πως η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε., και εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, «τότε η Ολλανδία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα έπρεπε να είναι η κόλαση των εργαζομένων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.