--> 

Π. Τσακλόγλου: Βελτιώνεται η εικόνα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αναφέρθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια απάντησης του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου σε σχετική επερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα. Στο πλαίσιο της απάντησης, ο υφυπουργός ανήγγειλε αυξημένους ελέγχους, καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφάλεια στην εργασία, αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου σε κλάδους που το χρειάζονται.

Σύμφωνα με Π. Τσακλόγλου, στον σχεδιασμό της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023 περιλαμβάνεται η αύξηση των στοχευμένων προληπτικών ελέγχων σε κλάδους δραστηριότητας που εμφανίζουν αύξηση του δείκτη εργατικών ατυχημάτων, όπως τα οικοδομικά έργα και η βιομηχανία τροφίμων. Επίσης, προγραμματίζονται ειδικές ενημερωτικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή, το ΣΕΠΕ, σχεδιάζει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης με αντικείμενο την ασφάλεια στην εργασία, που θα απευθύνεται μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων σε επαγγελματίες κλάδων, όπου τα ατυχήματα εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση.

Δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε.
Ο Π. Τσακλόγλου επισήμανε ότι τα εργατικά ατυχήματα μειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, και αυτό όπως εκτιμά ο ίδιος, «μπορεί να αποδοθεί στο σταδιακά αναβαθμιζόμενο πλαίσιο, στην δράση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και στις τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία σε ό,τι αφορά τα ατυχήματα στην βιομηχανία». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2014 είχαμε 38 εργατικά ατυχήματα, το 2015 34, το 2016 33, το 2017 37, το 2018 35, το 2019 32, το 2020 καταγράφηκαν 39, το 2021 31, ενώ το 2022 μέχρι σήμερα είναι 43. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι η περίοδος της στασιμότητας από την πανδημία, επέφερε κάποια χαλάρωση στα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για ελέγχους που αφορούν θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, είπε ότι το 2021, αυτοί αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, το 2021 διενεργήθηκαν 25.984 έλεγχοι σε επιχειρήσεις όλης της χώρας, «και αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά ετών». Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν ήδη διεξαχθεί 15.483 έλεγχοι. Ο υφυπουργός δεν συμφώνησε με την άποψη ότι οι ελαστικές σχέσεις αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα, λέγοντας πως η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε., και εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, «τότε η Ολλανδία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα έπρεπε να είναι η κόλαση των εργαζομένων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

8η ΚPMG CEO Outlook: Υποχωρεί η Μεγάλη Παραίτηση

Η KPMG διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή την παρουσίαση της 8ης έρευνας CEO Outlook. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια έρευνά της εταιρείας, η οποία βασίζεται στις απόψεις για το μέλλον 1.325 CEOs από 11 σημαντικές αγορές, μεταξύ αυτών και 50 CEOs από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μεγάλη Παραίτηση (Great Resignation) ίσως υποχωρεί, με το 28% των Ελλήνων CEOs (και το 39% των CEOs παγκοσμίως) να έχουν ήδη εφαρμόσει πάγωμα προσλήψεων και το 32% για την Ελλάδα (και 46% για το παγκοσμίως) να σκέφτεται να μειώσει το εργατικό δυναμικό τους επόμενους 6 μήνες.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την τριετία εμφανίζονται πιο αισιόδοξες, με τους Έλληνες να μην αναμένουν περαιτέρω μείωση του αριθμού των απασχολουμένων σε σύγκριση με τους CEOs παγκοσμίως να αναμένει μόνο το 9%. Σε άλλα ευρήματα, οι σημερινοί CEOs τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα απαιτήσει μια συνεχή δέσμευση για την προώθηση της αλλαγής στους οργανισμούς τους. Η επέκταση των πρωτοβουλιών ESG, η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας των αναδυόμενων μοντέλων στο χώρο εργασίας παραμένουν σημαντικές προτεραιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναδεικνύει ότι σε ποσοστό 24% οι Έλληνες CEOs (και το 58% παγκοσμίως) αναμένουν ότι η ύφεση θα είναι ήπια και σύντομη. Σε ποσοστό 12% για την Ελλάδα (και το 14% παγκοσμίως), τα ανώτερα στελέχη προσδιορίζουν την ύφεση ως έναν από τους πιο πιεστικούς προβληματισμούς στις μέρες μας – σημειώνοντας ελαφριά αύξηση από τις αρχές του 2022 (9%). Ενώ η κόπωση από την πανδημία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (15%) για τους CEOs παγκοσμίως, για την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, μόνο 1 στους 4 (24%) Έλληνες CEOs (και 86% των παγκόσμιων CEOs) αναμένουν την έλευση της ύφεσης, με 46% των Ελλήνων CEOs (και 71% παγκοσμίως) να προβλέπουν ότι θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη έως και 10%. Μια σημαντική πλειοψηφία ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι η ύφεση θα διαταράξει την αναμενόμενη ανάπτυξη (64% για την Ελλάδα και 73% σε παγκόσμιο επίπεδο). Ωστόσο, το 64% των Ελλήνων CEOs (και 76% παγκοσμίως) έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα ενόψει της επικείμενης ύφεσης.

YES Forum: Συμμετοχή 13 εταιρειών και πάνω από 100 φοιτητών στο Open Day

Με τη συμμετοχή πάνω από 100 φοιτητών και αποφοίτων από διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και 13 ναυτιλιακών εταιρειών ολοκληρώθηκε το Open Day που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου από το Young Executives Shipping (YES) Forum.

Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν οι νέοι να πάρουν μια γεύση από τους ρυθμούς και την ενέργεια ενός εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων παγκοσμίως, αυτό της Ακτής Μιαούλη και του Πειραιά, να αντιληφθούν το εύρος του ναυτιλιακού πλέγματος και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει, αλλά και να έρθουν σε απευθείας επαφή με την αγορά και τα στελέχη της.

Έτσι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και περιηγήσεις στα γραφεία των εταιρειών που συμμετείχαν, παρουσίαση της δομής και του οργανογράμματος τους, αλλά και συζήτηση για το προφίλ των νέων που η κάθε εταιρεία αναζητά.

Η διοργάνωση κορυφώθηκε στο νέο meeting point του YES Forum, δηλαδή στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συστηθούν, να δώσουν το βιογραφικό τους και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους από τους πιθανώς αυριανούς εργοδότες / συνεργάτες τους.