Κ. Χατζηδάκης: Θεσπίζεται νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Από την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση του αριθμού των ελέγχων στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι οι έλεγχοι, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται θα δημοσιοποιούνται κάθε μήνα. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ με θέμα “Με το βλέμμα στον άνθρωπο”. Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία συστήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, το καλοκαίρι πραγματοποίησε σειρά ελέγχων σε όλη την επικράτεια στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ακολούθησαν το Σεπτέμβριο έλεγχοι σε εταιρείες delivery και courier, στις οδικές μεταφορές και, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χρησιμοποιούν οδηγούς και συνοδούς. Στα αμέσως επόμενα βήματα περιλαμβάνονται έλεγχοι για τις παραβιάσεις στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθώς και μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι με τον ίδιο νόμο – πέρα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας με την οποία αποτρέπονται στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών – κυρώθηκε η σύμβαση 187 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και η Σύμβαση 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ θεσπίστηκε σειρά μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας στην πράξη, όπως:

  • Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
  • Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.
  • Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Σημαντικές ρυθμίσεις για την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (γονική άδεια, άδεια πατρότητας προστασία του νέου πατέρα από απόλυση, κ.ά.), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες, μείωση του κινδύνου για burnout, να συμβάλλει σε μία καλύτερη ψυχική υγεία και να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο Υπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση, μετά από εκτενή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και την λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος “Ηριδανός” για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί τέλος, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ, το οποίο προβλέπει την εκτέλεση μελετών, ερευνών πεδίου, προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εργοδότες, καθώς και άλλων δράσεων και προγραμμάτων για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Infinitum: Νέος HR Manager ο Γιώργος Λουμπαρδιάς

Καθήκοντα HR Manager στην Infinitum ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα ο Γιώργος Λουμπαρδιάς, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν HR Business Partner στην Demo Pharmaceuticals.

O Γ. Λουμπαρδιάς είναι κάτοχος BBA από το ΤΕΙ Αθήνα και Master στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ, μεταξύ άλλων, στην επαγγελματική του πορεία έχει διατελέσει Payroll & Benefits Administrator στην Randstad Hellas.

Bayer Ελλάς: Συμπόσιο και υποτροφίες για τις γυναίκες στις SΤΕΜ επιστήμες

Τη γυναικεία δυναμική στην καινοτομία υποστηρίζει η Bayer Ελλάς, χρηματοδοτώντας δύο υποτροφίες, ύψους 3.500 ευρώ η καθεμία, σε νέες επιστήμονες με υψηλές δυνατότητες εξέλιξης στον κλάδο τους.

Οι εν λόγω υποτροφίες θα δοθούν σε ερευνήτριες που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή στην Ογκολογία ή Γεωργία και συγκεκριμένα στις κατηγορίες:
α) Έρευνα πάνω στον καρκίνο και συναφείς ειδικότητες και
β) Γεωργία, ιχθυοκαλλιέργειες, οινοποιία και συναφείς ειδικότητες, με την υποβολή των αιτήσεων να πραγματοποιείται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σχεδίασε το Συμπόσιο SheSTEMs, που θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στο Σεράφειο Αθηνών, με την επίσημη υποστήριξη έξι πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στόχος του Συμποσίου είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τα πεπραγμένα στην έρευνα, να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει για συμμετοχή στις STEM επιστήμες και να προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης και καριέρας στις Ελληνίδες που ενδιαφέρονται για αυτούς τους τομείς. Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι νικήτριες των υποτροφιών θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στο κλείσιμο του Συμποσίου.

Randstad: Παρουσιάζει στην Ελλάδα τη νέα παγκόσμια καμπάνια της

Tη νέα, παγκόσμια καμπάνια της με τίτλο «ας βρούμε την εργασία που σου ταιριάζει» παρουσιάζει στην Ελλάδα η Randstad.

Η εν λόγω καμπάνια, που υπογράφεται από την Havas Group, ενισχύει τον προσανατολισμό της εταιρείας στην προσέλκυση και στη διατήρηση νέων ταλέντων, βοηθώντας τους υποψήφιους εργαζόμενους να ενταχθούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα τους προσφέρει προσωπική ολοκλήρωση και ικανοποίηση, ενώ παράλληλα εστιάζει στη συνεργασία της Randstad με τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, για να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας, λόγω της γενικότερης έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων.

«Η εύρεση της σωστής εργασίας για τους συνανθρώπους μας, αυτής που νιώθουν ότι τους ταιριάζει και τους κάνει να αισθάνονται όμορφα, είναι αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε και εμείς με χαρά στη δουλειά μας κάθε μέρα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της Randstad. Η νέα μας καμπάνια έχει ως στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την ανθρώπινη και γεμάτη ενσυναίσθητη προσέγγισή μας στη στελέχωση – μια προσέγγιση που θέτει τις ατομικές διαφορές και τις προσωπικές ανάγκες στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε και στη σημερινή αγορά αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Άννα Σύκαλου, Chief Marketing & Communications Director της Randstad Ελλάδας.