Lidl Ελλάς: 2ος κύκλος του Lidl UP: Learn & Work

Στον 2ο κύκλο του προγράμματος Lidl UP: Learn & Work προχωρά η Lidl Ελλάς. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει σπουδές με σταθερό μηνιαίο μισθό, εκπαίδευση στην πράξη, πιστοποιημένο πτυχίο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) και μια θέση Υποδιευθυντή/-τριας Καταστήματος να περιμένει τους/τις αποφοίτους του.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στελεχώνει το πειραματικό τμήμα της ειδικότητας «Στέλεχος Λιανικού Εμπορίου», με τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση από τους καθηγητές του Δημόσιου Πειραματικού Ι.Ε.Κ.

Γλυφάδας, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύονται στην πράξη σε ένα από τα καταστήματα της Lidl Ελλάς στην Αττική, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές Διευθυντές/-τριες Καταστημάτων. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ο 2ος κύκλος σπουδών και τα θεωρητικά μαθήματα στο Δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας ξεκινούν τον Φεβρουάριο 2023.

Kariera.gr: Εξαγόρασε τη Workathlon

Την 100% εξαγορά της Workathlon από την kariera.gr ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, οι Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO & Founder του Kariera.gr και Κατερίνα Σαντίκου, ιδρύτρια της Workathlon. Όπως επισημάνθηκε στη σχετική συνέντευξη τύπου, η εν λόγω κίνηση συμβάλλει στο να μεγαλώσει η Workathlon, το brand της οποίας θα παραμείνει ως έχει, ενώ οι αγγελίες θα ανεβαίνουν και στα δύο portal.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, μετά τη σχετική εξαγορά παραμένει σύσσωμη η ομάδα της Workathlon, με την ιδρύτριά της να έχει, πλέον, ενεργό συμβουλευτικό ρόλο, καθώς η διεύθυνση θα είναι στο kariera.gr. «Δεν συνηθίζεται μία ελληνική scale-up να εξαγοράζει ένα ελληνικό start-up» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Βασιλειάδης, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, το kariera.gr θα προχωρήσει και σε μία ακόμα εξαγορά. «Θέλουμε να μεγαλώσουμε οπότε αυτό ήταν ένα λογικό βήμα» υπογράμμισε από την πλευρά της η Κ. Σαντίκου και συμπλήρωσε: «Η ομάδα νιώθει από την αρχή σα να είναι στο σπίτι της». Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ότι μέσω αυτής της εξαγοράς, θα υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθεί reskilling στους υποψηφίους, οι οποίοι παράλληλα θα βοηθηθούν ούτως ώστε να έχουν 12μηνη απασχόληση.

Έλλειψη προσωπικού, αυξήσεις μισθών και εξάλειψη των στερεοτύπων
Επιπρόσθετα, στη συνέντευξη τύπου έγινε εκτενής αναφορά για την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με την Κ. Σαντίκου να εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία απασχολούνται περίπου 360.000 εργαζόμενοι, γεγονός που καθιστά τον κλάδο τον μεγαλύτερο σε αριθμό εργαζομένων στη χώρα μας, ενώ για το 2022 εξήγησε ότι υπολογίζεται που θα υπάρξουν 61.000 κενές θέσεις εργασίας, αν και επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό. Από την πλευρά του, ο Θ. Βασιλειάδης εστίασε στο Upscaling που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος πλέον απαιτεί νέες δεξιότητες αλλά και υπηρεσίες που θα βοηθούν στο Employer Branding των επιχειρήσεων.

«Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και το κράτος πρέπει να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ειδικά στους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η τεχνολογία, που το ταλέντο είναι μετακινήσιμο». Επίσης, η Ιδρύτρια της Workathlon επισήμανε πως έχουν γίνει κινήσεις στον κλάδο, όπως για παράδειγμα αύξηση μισθών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως το housekeeping, σε ορισμένες περιοχές (π.χ Μύκονος), σε Luxury μονάδες, καθώς και στα middle management στελέχη, για τα οποία και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι εντοπίζεται σημαντική έλλειψη. «Υπάρχουν καλοί εργοδότες και θέλουμε να τους αναδείξουμε» υπογράμμισε η Κ. Σαντίκου. Τέλος, ο Θ. Βασιλειάδης έκανε λόγο για την προσπάθεια που γίνεται για να φύγουν τα στερεότυπα που εντοπίζονται στον κλάδο σε σχέση με το φύλο, την ηλικία και την εμφάνιση, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη αλλάζει και τις προκαταλήψεις. «Οι οργανισμοί οφείλουμε να είμαστε αυστηροί σε αυτό το κομμάτι» κατέληξε.

Treatwell: Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα

Tην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα με την προσθήκη 30 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2023, αλλά και την αναζήτηση ταλέντων από τους κλάδους της τεχνολογίας και των πωλήσεων ανακοίνωσε η Nelly Bonfiglio, νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Treatwell, ευρωπαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στις online κρατήσεις υπηρεσιών ομορφιάς και ευεξίας, με παρουσία ήδη σε 13 χώρες, η οποία ξεκινά επίσημα τη λειτουργία της και στην Ελλάδα.

Η Nelly Bonfiglio θα έχει την ευθύνη τόσο για την ελληνική, όσο και για την ιταλική αγορά. Πρόσφατα η Treatwell ολοκλήρωσε την διαδικασία ευρωπαϊκής συγχώνευσης με την Uala, που δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο υπηρεσιών ομορφιάς.

Υπ. Εργασίας: Άλλο η απογραφή του χρόνου εργασίας, άλλο η κάρτα εργασίας

To Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2022, ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα).

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Υπουργείου, η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Η εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και θα εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, εφόσον προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους και θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα.

Ειδικότερα:

  • H β΄ φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά καταρχάς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ.
  • Περαιτέρω θα προστίθενται σταδιακά οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Τέλος, η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ Εργάνη ΙΙ.

Εργασία: Ψηφίστηκε η απαγόρευση διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με HIV

Ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή η απαγόρευση διακρίσεων στην εργασία εις βάρος των ατόμων που ζουν με τον HIV, γεγονός που χαιρετίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος τονίζοντας ότι η ημέρα ψήφισης της εν λόγω διάταξης ήταν «μια ξεχωριστή μέρα για την καταπολέμηση του HIV στίγματος, αλλά και μια ημέρα που περιποιεί τιμή στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η καθολική στήριξη της διάταξης, γεγονός σπάνιο στην κοινοβουλευτική πρακτική, αφενός καταδεικνύει την ορθότητα και τη σημασία της και αφετέρου τονίζει ότι ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά συμφωνίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την άρση των διακρίσεων και τον περιορισμό του στίγματος».

Το συγκεκριμένο άρθρο 48 ψηφίστηκε στο πλαίσιο του νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ εκπορεύεται από τη Σύσταση 200/2010 για τον HIV/AIDS της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας βάσει της οποίας η «πραγματική ή υποτιθέμενη οροθετικότητα δεν πρέπει να συνιστά λόγο διακρίσεων που θα εμποδίζει την πρόσληψη ή τη συνέχιση της απασχόλησης ή τις ίσες ευκαιρίες σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 111».

Συνεργασία Μπάρμπα Στάθης και «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Tη συνεργασία τους συνεχίζουν και φέτος ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης πάνω στις ήπιες δεξιότητες.

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στα στελέχη της γεωπονικής διεύθυνσης της Μπάρμπα Στάθης και εστιάζει στην επίλυση συγκρούσεων, στην ομαδικότητα, στη συνεργασία, στην αποτελεσματική επικοινωνία, στη δημόσια ομιλία και στην εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στη βιωσιμότητα και στο ανθρακικό αποτύπωμα.

Apivita: Presentation Skills Training για τις ομάδες της

Ένα Presentation Skills Training οργάνωσε για τις ομάδες της η Apivita, με στόχο τον εμπλουτισμό των Soft Skills των ανθρώπων της.

Στην εν λόγω εκπαίδευση, η οποία έλαβε χώρα στην OΤΕ Academy την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι της εταιρείας έζησαν μια εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία βασιζόταν στην εποικοδομητική ανατροφοδότηση και σε διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

«Στην Apivita, καθώς όλα ξεκινούν από τους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη. To Upskilling βρίσκεται στην κορυφή της Learning & Development Agenda μας και είμαστε πάντα υπερήφανοι όταν βλέπουμε τους ανθρώπους μας να εξελίσσονται» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

ΝΝΤ Data: Nέο μοντέλο ευέλικτης εργασίας για τους εργαζομένους

Tην πολιτική «Be Flex» υιοθετεί το μοντέλο εργασίας της NNT Data, η οποία είναι προσαρμοσμένη στο μεταπανδημικό περιβάλλον, όπου η τηλεργασία θεωρείται πλέον μια ευρέως αποδεκτή μέθοδος εργασίας και, μαζί με την φυσική παρουσία στο γραφείο με την εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μπορεί να εργαστεί με ευέλικτα ωράρια. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν την ευχέρεια να αλλάξουν το καθημερινό τους πρόγραμμα, ξεκινώντας την εργασία τους νωρίτερα και σταματώντας νωρίτερα ή ξεκινώντας αργότερα και σταματώντας αργότερα, ενώ η τηλεργασία δεν χρειάζεται απαραίτητα να πραγματοποιείται από το σπίτι του εργαζομένου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται εντός Ελλάδας, αν και η τηλεργασία εκτός Ελλάδος επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση προηγούμενης έγκρισης.

Παράλληλα, κάθε νέος εργαζόμενος λαμβάνει μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για την αγορά εργονομικού εξοπλισμού για να εγκαταστήσει ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον στον τόπο τηλεργασίας του, ενώ η εταιρεία παρέχει επίσης μηνιαίο επίδομα για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει κατά την τηλεργασία. Σημειώνεται, τέλος, ότι το γραφείο της NTT Data στην Ελλάδα απαριθμεί 50 εργαζόμενους.

Στην Praktiker Hellas η Εύη Μαυροειδή

Καθήκοντα Recruitment & Development Specialist στην Praktiker Hellas ανέλαβε η Εύη Μαυροειδή, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Talent Acquisition Associate στην Αρχειοθήκη.

Η Ε. Μαυροειδή είναι απόφοιτη του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και κάτοχος Master στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR & Accounting Assistant στην Chapter Five.

Αγορά Εργασίας: Τι προβλέπει ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας το 2022, όσο και το 2023 περιλαμβάνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2023 που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με αυτά, η αγορά εργασίας σημείωσε σημαντική βελτίωση στο πρώτο εξάμηνο του 2022, εξέλιξη που οφείλεται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση της δραστηριότητας στον τουριστικό τομέα. Το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ανήλθε σε 12,4% έναντι 13,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των απασχολουμένων έφτασε τα 4167,2 χιλιάδες άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,0%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 6,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 591,6 χιλιάδες άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 19,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,3%). Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,3%) και οι επαγγελματίες (21,8%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (15,8%, 8,8% αντίστοιχα), ενώ μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα και στους υπαλλήλους γραφείου (-4,0% και -1,5% αντίστοιχα). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους επαγγελματίες (10,2% και 9,7%, αντίστοιχα), ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,6%).

Labour Force Survey: Σημαντικές βελτιώσεις σε μηνιαία βάση
Σημαντική βελτίωση σημειώθηκε σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (Labour Force Survey – LFS) όπου το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 11,8% έναντι 12,1% τον Αύγουστο και 13,3% τον Σεπτέμβριο του 2021. Μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στο ποσοστό ανεργίας των γυναικών από 17,8% τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 15% τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ το ποσοστό ανεργίας των ανδρών βελτιώθηκε από 9,6% σε 9,2% αντίστοιχα. Το εννεάμηνο του 2022 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,5% έναντι 15,4% το 2021. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 556,3 χιλιάδες άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 65,1 χιλιάδες άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 όπου ήταν 621,4 χιλιάδες άτομα.

Την ίδια περίοδο οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4149,6 χιλιάδες άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 83,5 χιλιάδες άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021 και κατά 8,4 χιλιάδες άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Τέλος, για το σύνολο του έτους, βάσει των εθνικολογιστικών στοιχείων απασχόλησης της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο, σε συνδυασμό με την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού (LFS) κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, σε 12,7% του εργατικού δυναμικού.