2ο Συνέδριο Future of Work: Redefining leadership for a better world of work

Η επικείμενη ύφεση, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση είναι μόνο μερικές από τις επείγουσες καταστάσεις που απαιτούν την άμεση λήψη αποφάσεων από τις επιχειρήσεις, ενώ επηρεάζουν σημαντικά και τους εργαζόμενους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές αλλαγές και το δημογραφικό παραμένουν στο επίκεντρο. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στον κόσμο της εργασίας η πρόσφατη πανδημική κρίση είναι δομικές και αυτές διαμορφώνουν, σε συνδυασμό με τις νέες προκλήσεις, την επόμενη ημέρα για την εργασία. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία Web 3.0 και στην τεχνητή νοημοσύνη, θα αλλάξουν ριζικά τον χώρο εργασίας και ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα μπαίνει σε μία νέα διάσταση.

Υπό τις πιέσεις των επίκαιρων κρίσεων, ηγεσία και εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν άμεσα, να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους και να μετατρέψουν τις νέες προκλήσεις σε ευκαιρίες. Στόχος του 2ου Future of Work Conference, το οποίο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η Boussias, την Πέμπτη 23 Μαρτίου, με φυσική παρουσία, είναι να προσεγγίσει ολιστικά όλες τις νέες τάσεις που διαμορφώνουν την εhttp://www.futureofwork.grπόμενη ημέρα για την εργασία.

Συμμετέχουν παρουσιάζουν και συζητούν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι οργανισμών, διεθνείς experts και διακεκριμένα στελέχη από την ελληνική αγορά. Διαθέσιμα εισιτήρια με έκπτωση -15% έως τις 24 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες και εγγραφές www.futureofwork.gr

HR Professional: Το 92% θα μποϋκόταρε μια εταιρεία λόγω κακής συμπεριφοράς στους εργαζόμενους

Εξαιρετικά πιθανό να μποϋκοτάρουν μία εταιρεία λόγω κακής συμπεριφοράς στους εργαζομένους της θεωρεί το 92% των ατόμων που συμμετείχαν στο σχετικό poll του HR Professional στο LinkedIn.

Επιπρόσθετα, από τα 581 άτομα που συμμετείχαν συνολικά στο εν λόγω διαδικτυακό poll, το 6% σημείωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πολύ πιθανό, ενώ μόλις το 2% το βρίσκει απίθανο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το επόμενο poll του HR Professional σχετικά με τις δράσεις για τη διασφάλιση του wellbeing των εργαζομένων έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε εδώ. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7009447769107017728

ΔΥΠΑ: Σε εφαρμογή τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην αγορά εργασίας

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία «που εκσυγχρονίζουν το σύστημα για τα επιδόματα που παρέχει η ΔΥΠΑ, το καθιστούν πιο διαφανές και πιο αποδοτικό, διασφαλίζοντας ότι οι παροχές θα κατευθύνονται σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και διευκολύνουν παράλληλα τους ανέργους στην αναζήτηση και εύρεση εργασίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση, τίθενται σε εφαρμογή με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που ενεργοποιούν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 4921/2022 («Δουλειές Ξανά-Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης»). Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης περνάει σε μία νέα εποχή. Όχι μόνο με ψηφιακό εκσυγχρονισμό, αλλά και με φροντίδα για τους πραγματικούς ανέργους. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή μας. Και όχι σε αυτούς που ενώ δήλωναν ατομικό εισόδημα 30.000 και 40.000 ευρώ το χρόνο, παρίσταναν τους ανέργους για να παίρνουν παροχές».

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, υπογράμμισε: «Η υλοποίηση του νόμου “Δουλειές Ξανά” σηματοδοτεί τη μετεξέλιξη του τέως ΟΑΕΔ σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπου στο επίκεντρο όλων των δράσεων της βρίσκεται η ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Με νέα εργαλεία και με έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, θέλουμε να βοηθήσουμε όσους αναζητούν εργασία να βρουν δουλειά και βέβαια τις επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό».

Τα 3 νέα ψηφιακά εργαλεία που μπαίνουν σε εφαρμογή

  • Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ: Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων θα μεταφερθούν αυτόματα από 1ης Ιανουαρίου 2023 στο Ψηφιακό Μητρώο χωρίς καμία δική τους ενέργεια. Στο εξής οι αναζητούντες εργασία θα εγγράφονται στο Ψηφιακό Μητρώο, κατόπιν αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr). Το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, προϋπηρεσία, βιογραφικό σημείωμα και επάγγελμα ή επαγγέλματα που αναζητούνται, πληροφορίες για το αν οι εγγεγραμμένοι δικαιούνται  και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές και διευκολύνσεις.
  • Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: Η κάρτα ανεργίας που υφίσταται σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr (όπως η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης). Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοί της με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.λπ. που προβλέπονται κατά περίπτωση.
  • Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης: Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία που είναι εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και συναποφασίζεται από αυτούς. Περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά ενώ θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά

Ε.Ε.: Προς δημιουργία οδηγίας διαφάνειας στη μισθοδοσία των εργαζομένων

Σε συμφωνία προχώρησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η οποία αφορά στη δημιουργία και εφαρμογή οδηγίας που θα καθιστά τους μισθούς πιο διαφανείς και θα μειώσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία και παρά το γεγονός ότι η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις συνθήκες της Ε.Ε., η εφαρμογή της παραμένει περιορισμένη, αφού οι ευρωπαίες εργαζόμενες γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερο από τους άνδρες ανά ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα μέτρα μισθολογικής διαφάνειας συμβάλλουν στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, αν και αυτό οφείλεται κυρίως σε «μείωση των μισθών των ανδρών και όχι σε αύξηση των μισθών των γυναικών». Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι οι κανόνες για τη διαφάνεια των αμοιβών παραμένουν «ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων», δείχνοντας στους εργαζόμενους και τους εργοδότες την παρουσία και το μέγεθος των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.

Τι προβλέπει η οδηγία
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, η νέα οδηγία θα προβλέπει πως όλοι όσοι αναζητούν εργασία θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το εύρος των αμοιβών των θέσεων για τις οποίες υποβάλλουν αίτηση, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία με ανάλυση κατά φύλο για να δουν αν η εταιρεία τους πληρώνει άνδρες και γυναίκες εξίσου για την ίδια εργασία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του μισθού και των μισθολογικών αυξήσεων. Σύμφωνα με την πρόταση, τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι αντικειμενικά και ουδέτερα ως προς το φύλο.

Οι εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζόμενους θα έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στις εταιρείες τους. Εάν το μισθολογικό χάσμα είναι υψηλότερο από 5% χωρίς αιτιολόγηση, οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να διενεργούν αξιολόγηση των αμοιβών μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κυρώσεις εάν δεν τηρείται η αρχή της ίσης αμοιβής, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης εάν οι εταιρείες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις ίσης αμοιβής. Μετά την επίσημη έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη θα έχουν διορία τρία χρόνια για να μεταφέρουν τις απαιτήσεις διαφάνειας των αμοιβών στο εθνικό τους δίκαιο.