ΑΒ Βασιλόπουλος: Οικονομική ενίσχυση 12 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους της

Η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά σε αύξηση του βασικού μισθού, συνέχιση του έξτρα επιδόματος για ολόκληρο το 2023 και αύξηση της έκπτωσης προσωπικού για αγορές από την αλυσίδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η συγκεκριμένη επένδυση συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ ετησίως, πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα για όλους τους εργαζόμενους της.

Ειδικότερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισε την παροχή πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης προς τους εργαζόμενους της με τη μορφή αύξησης μισθού, υλοποιώντας μια επένδυση περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Aύξηση αποδοχών ποσοστού 7,5%  στο βασικό μισθό, και συγκεκριμένα από 750 ευρώ σήμερα στα 806 ευρώ.

Παράλληλα, η ΑΒ αποφάσισε τη συνέχιση προς τους εργαζόμενους της παροχής πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης, η οποία λαμβάνει τη μορφή έξτρα επιδόματος 50 ευρώ κάθε μήνα. Η εν λόγω πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω τις παροχές με τη μορφή έκπτωσης προσωπικού για αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω επένδυση που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 2,5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία πρόκειται να προβεί σε αύξηση της έκπτωσης προσωπικού από 5,5% στο 7% για όλους τους εργαζομένους της.

Sitecore: Εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στην Αθήνα

Tην επίσημη έναρξη λειτουργίας των γραφείων της στην Αθήνα γιόρτασε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η Sitecore. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, ο Στηβ Τζικάκης, CEO, και η στελεχιακή ομάδα της εταιρείας άνοιξαν τις πόρτες των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας, που βρίσκονται στην περιοχή του Αμαρουσίου, προκειμένου να υποδεχτούν πελάτες και συνεργάτες από την Ελλάδα, εκπροσώπους των Μέσων, αλλά και πολλούς εργαζόμενους της Sitecore στην Αθήνα.

Τα νέα γραφεία αποτελούν μέρος του μεγάλου παγκόσμιου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η εταιρεία έχει ήδη αγγίξει ένα σημαντικό ορόσημο προσλήψεων, με την ομάδα της στην Ελλάδα να μετρά πλέον πάνω από 170 εργαζόμενους, μετά και την επιτυχημένη εξαγορά της ελληνικής startup Moosend τον Μάιο του 2021. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Chief Engineering Officer της Sitecore, Νάσος Τόπακας, ανακοίνωσε την εδραίωση ενός μεγάλου Engineering Hub στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του roadmap για την ανάπτυξη προϊόντων της εταιρείας.

«Το νέο, συναρπαστικό και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας είναι αυτό που προσέλκυσε την Sitecore και την ώθησε να επενδύσει σε αυτή τη σπουδαία χώρα. Και ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που απασχολούμε στην Ελλάδα βάζει την καρδιά και την ψυχή τους – το μεράκι τους – σε κάθε προϊόν που παράγουν και σε κάθε συνεργασία που συνάπτουν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Σ. Τζικάκης.

Τα γραφεία και οι παροχές προς τους εργαζόμενους
Τα νέα υπερσύγχρονα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι έχουν διαμορφωθεί με βάση μία open office λογική, η οποία εστιάζει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν meeting rooms, βάσεις για collaboration, Quiet Rooms, 4 κλειστά γραφεία και κουζίνα, η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και εταιρικά events. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν ειδικοί κάδοι για ανακύκλωση, ενώ έχουν τοποθετηθεί και ειδικά πάνελ, ούτως ώστε να μειώνεται ο θόρυβος.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με τις έξτρα παροχές που προσφέρει η εταιρεία στους εργαζομένους της. Ειδικότερα, η Sitecore προσφέρει medical και pension plan, ετήσιο bonus παραγωγικότητας, γεύμα στο γραφείο για κάθε εργαζόμενο, και διάφορα events, με στόχο οι εργαζόμενοι να έρχονται κοντά, ενώ σχεδιάζει και την υλοποίηση ενός Graduate Program. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η εταιρεία διατηρεί συνολικά 30 γραφεία σε όλο τον κόσμο και απασχολεί περισσότερους από 2200 εργαζόμενους.

Towergate Health & Protection: Το 29% των εργοδοτών υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των εργαζομένων

Το πώς οι εργοδότες αντιλαμβάνονται τις wellbeing ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού τους, αλλά και το πώς οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τις σχετικές παροχές που προσφέρονται εξετάζει νέα έρευνα της Towergate Health & Protection στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχει έλλειψη γνώσης και αναγνώρισης και από τις δύο πλευρές. Αναλυτικότερα, το 29% των εργοδοτών υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται σε κάλο βαθμό τις συνολικές ανάγκες των εργαζομένων, με ένα 30% να αναφέρει συγκεκριμένα τη σωματική και ψυχική υγεία, ένα 29% τις κοινωνικές ανάγκες και ένα 27% το οικονομικό wellbeing.

Παράλληλα, το 53% των εργοδοτών δηλώνει σίγουρο ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων κατανοεί το εύρος και την αξία των παροχών που προσφέρονται, με το 24% να τονίζει ότι αυτό ισχύει μόνο για κάποιους εργαζόμενους, ενώ το 16% υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κατανοήσει τις εν λόγω παροχές.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα ήταν χρήσιμο να εκφράσουν τις ανάγκες τους στην εταιρεία, μέσω για παράδειγμα ενός ερωτηματολογίου, ενώ η εταιρεία από την πλευρά της οφείλει να επικοινωνεί σωστά τις παροχές που προσφέρει, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να κατανοούν την αξία τους και να τις αξιοποιούν πλήρως.

Ισπανία: Πιλοτικό πρόγραμμα με μειωμένες ώρες εργασίας

Στη μείωση των ωρών εργασίας με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων προσανατολίζεται η Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η χώρα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις να μειώσουν το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας κατά τουλάχιστον μισή ημέρα, χωρίς μεταβολή στους μισθούς, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Όπως επισήμανε, μάλιστα, το Υπουργείο Βιομηχανίας σε σχετικό Δελτίο Τύπου την Παρασκευή, το οποίο ανέλυε το σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ, οι εταιρείες που ζητούν την εν λόγω στήριξη πρέπει να σχεδιάσουν τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, οι οποίοι να αντισταθμίζουν την υπέρβαση του μισθολογικού κόστους.

Οι βελτιώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός ενός έτους, ενώ η εταιρία θα πρέπει να διατηρήσει το πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπρόσθετα, βάσει του Reuters, τον πρώτο χρόνο του προγράμματος η κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί μερικώς το μισθολογικό κόστος των εταιρειών που θα προβούν σε μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και την εκπαίδευση και το κόστος των μέτρων, ενώ μόνο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης μπορούν να συμπεριληφθούν, με τις γυναίκες να πρέπει να εκπροσωπούνται βάσει του ποσοστού τους στο ανθρώπινο δυναμικό της εκάστοτε επιχείρησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αν μία εταιρεία διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, τότε οι ώρες εργασίας πρέπει να μειωθούν για τουλάχιστον το 30% του προσωπικού, ενώ για μία εταιρεία που απασχολεί από 21 έως 249 άτομα, τουλάχιστον το 25% του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να εισαχθεί στο πρόγραμμα.