--> 

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, ΕΚΠΑ και ΕΚΔΔΑ

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) προχώρησε η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η τελευταία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αναλυτικότερα, στις εν λόγω μεταρρυθμίσεις εντάσσεται και ο τομέας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που στοχεύει στην προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενισχύοντας έτσι την παραγωγικότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Έτσι, αντικείμενο του μνημονίου αποτελεί, μεταξύ άλλων, η παροχή τεχνογνωσίας από τον ακαδημαϊκό τομέα, η ενσωμάτωση νέων εργαλείων, η διοργάνωση εργαστηρίων υγείας και η δημιουργία σχετικών οδηγών και εργαλειοθηκών. Παράλληλα, η Γραμματεία σχεδιάζει δύο έρευνες. Η πρώτη αφορά στην συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων από 3.000 Διευθύνσεις Διοικητικού για τις αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η δεύτερη σε έρευνα για την υγεία και την ευεξία των δημοσίων υπαλλήλων, με αντιπροσωπευτικό δείγμα μεγέθους 25.000 ατόμων.

Η έρευνα αυτή, η οποία σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνεργασία με την ΕΥ και το ΕΚΠΑ, έχει σκοπό να ανιχνεύσει, μέσα από δεδομένα μέτρησης και βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές, τα πεδία αυτά, στα οποία παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά θεμάτων υγείας και ευεξίας στους δημοσίους υπαλλήλους και σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Σε δεύτερη φάση, το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σημειώνεται, τέλος, ότι η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να συμβάλει θετικά στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Έρευνα: Η γονική άδεια ευεργετική για τις εργαζόμενες μητέρες

Tο ευεργετικό αποτέλεσμα που έχει στην ψυχική υγεία των εργαζομένων η χρήση της γονικής άδειας αναδεικνύει σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Public Health» από τους ερευνητές των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σολ Χουάρεζ. Η διεθνής επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι η χρήση γονικής άδειας, ιδίως αν είναι σημαντική, παρέχει προστασία για την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων, ακόμη και σε βάθος χρόνου.

Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται από τους ειδικούς η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα και για την υλοποίησή της πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών μελετών ανά τον κόσμο. Συνολικά μελετήθηκαν 45 έρευνες από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα μελέτη συμπεραίνει ότι η γονική άδεια προστατεύει έναντι των κινδύνων για την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων από συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχικό στρες, αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και υπερκόπωσης κ.α. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της γονικής άδειας, τόσο αυξάνει το ψυχικό όφελός της για τους γονείς. Μάλιστα η προστατευτική επίπτωση ιδίως για τις μητέρες μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα στη ζωή τους. Να σημειωθεί εδώ ότι τα ευρήματα για τους πατέρες, αναφορικά με τη γονική άδεια, είναι λιγότερο σαφή, εν μέρει επειδή έχει γίνει λιγότερη έρευνα γι’ αυτούς σε σχέση με τις μητέρες.

ManpowerGroup: Στο 7% οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα το α’ 3μηνο 2023

Ενθαρρυντικά σημάδια αποτυπώνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το α’ τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Μάρτιος), με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να επιστρέφουν στο θετικό πρόσημο και να διαμορφώνονται στο 7%, αυξημένες κατά 9% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022. Επιπλέον το 28% των 520 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ενώ το 22% προβλέπει μείωση.

Το πρόσημο του συνολικού αφηγήματος για τις Προοπτικές Απασχόλησης παραμένει θετικό για όλους σχεδόν τους κλάδους καθώς οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε 7 από τους 9 κλάδους το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ στoν κλάδο της Επικοινωνίας δεν αναμένεται διαφοροποίηση και μόνο στις «Λοιπές Υπηρεσίες» προβλέπεται μείωση κατά 6%. Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27% σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το α΄ τρίμηνο του 2022. Ακολουθούν η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022.

Πιο αισιόδοξες οι μεγάλες επιχειρήσεις
Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η Βόρεια Ελλάδα με ΝΕΟ 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του α’ τριμήνου του 2022. Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Ελλάδας σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του α’ τριμήνου του 2022. Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνονται στην περιφέρεια της Αττικής (-2%). Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης με NEO +21% με αύξηση κατά 7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Πιο αδύναμο κλίμα στελέχωσης (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.